Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση: Λήγει η προθεσμία για πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ

Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν πληρώσει ούτε και τώρα

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση: Λήγει η προθεσμία για πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ

​Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την Ελλάδα, αφού μέχρι τα μεσάνυχτα θα πρέπει να έχει πληρώσει τις δόσεις που ομαδοποίησε προς το ΔΝΤ, ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, στη χθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να πληρώσει τη δόση και πλέον η χώρα μπαίνει σε επικίνδυνες ατραπούς.

Ενδεικτικό, του τι μέλλει γενέσθαι από αύριο Τετάρτη είναι το γεγονός ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποστηρίζει ότι η μη πληρωμή του ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου θα είναι πιστωτικά αρνητική για την Αθήνα.

Τι θα συμβεί όμως αν, όπως όλα δείχνουν, η χώρα δεν πληρώσει τη δόση;

Αν δεν γίνει αυτό, το χρέος θα θεωρηθεί ληξιπρόθεσμο, όμως η Ελλάδα θα έχει ένα περιθώριο 30 ημερών, πριν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για την επιβολή κυρώσεων από την πλευρά του ΔΝΤ.

Μέσα σ’ αυτό το διάστημα μάλιστα, όπως έχει προειδοποιήσει και ο επικεφαλής του ESM, Κ. Ρέγκλινγκ, μπορεί και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να ζητήσει ως άμεσα απαιτητά όλα τα χρήματα που έχουν δοθεί στην Ελλάδα, δηλαδή 140 δισ. ευρώ.

Αυτό που θα ακολουθήσει μετά από τη μη πληρωμή των δόσεων από την Ελλάδα είναι το εξής:

1. Αποστέλλεται αμέσως προσωπικό του ΔΝΤ, καλώντας την Ελλάδα να κάνει την πληρωμή αμέσως. Στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε χρήση των πόρων του Ταμείου, ούτε να υποβάλει κάποιο αίτημα για τη χρήση των πόρων του Ταμείου προτού τακτοποιηθούν οι καθυστερούμενες οφειλές.
2. Μετά από δύο εβδομάδες, η διοίκηση στέλνει μια ανακοίνωση προς τον επικεφαλής της Ελλάδας, τονίζοντας τη σοβαρότητα του να μην τηρηθούν οι υποχρεώσεις, ζητώντας την πλήρη και ταχεία διευθέτηση.
3. Μετά από έναν μήνα, η επικεφαλής του ΔΝΤ ενημερώνει το εκτελεστικό συμβούλιο ότι υπάρχει υποχρέωση που δεν έχει διευθετηθεί.
4. Αν το ΔΝΤ και ο ISDA (ο οργανισμός που αποφασίζει για την ενεργοποίηση των ρητρών στα ομόλογα) αποφασίσουν ότι η μη πληρωμή της δόσης θεωρείται πιστωτικό γεγονός, τότε έχουμε επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας. Επειδή το νέο χρέος εκδόθηκε σε βρετανικό δίκαιο, η μη πληρωμή προς ένα μέρος «πυροδοτεί» τη χρεοκοπία για όλο το χρέος (cross default).

Πάντως είναι πιθανόν οι μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης να μην υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε σημείο χρεοκοπίας, εάν η χώρα χάσει μια πληρωμή προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, η στάση αυτή θα μπορούσε να διατηρήσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω της ΕΚΤ.

Αν όμως επιβεβαιωθεί η αδυναμία της Ελλάδας να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για το μέλλον της χώρας στη ζώνη του ευρώ και πιθανόν να οδηγήσει σε μια αλυσιδωτή αντίδραση, που θα περι��λάμβανε πληρωμές σε άλλους επίσημους πιστωτές ή σε ιδιώτες δανειστές της.

Πάντως και σ’ αυτή την περίπτωση, οι περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης υποστηρίζουν ότι μια χαμένη πληρωμή προς το ΔΝΤ δεν θα σημαίνει και τη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top