ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Αυτό είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος-Στις 12 συνεδριάζει η Βουλή

Επαφές με Ντράγκι για να μην αδειάσουν τα ΑΤΜ-Δηλώσεις Κωνσταντοπούλου-Βαρουφάκη

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Αυτό είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος-Στις 12 συνεδριάζει η Βουλή

​Δραματικές είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τα ξημερώματα με διάγγελμα δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή, 5 Ιουλίου, με ερώτημα την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των θεσμών.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της διευρυμένης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες πριν το Eurogroup.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση και πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς τη Βουλή, κατόπιν εισήγησης του Πρωθυπουργού, κατά την διαδικασία του προτεινόμενου δημοψηφίσματος, ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/6/2015 και αποτελείται από 2 έγγ��αφα, τα οποία συγκροτούν την πρόταση επί της οποίας προτείνεται το δημοψήφισμα: το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).

-Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ

-Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τρ��ών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ

Συγκαλείται εκτάκτως η Βουλή

Εν τω μεταξύ, σήμερα το μεσημέρι στις 12:00 συγκαλείται εκτάκτως η Βουλή, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το δημοψήφισμα.

Κωνσταντοπούλου: Ο ελληνικός λαός καλείται να δώσει απάντηση αντίστασης

«Η απόφαση της Κυβέρνησης να αποταθεί στο κοινοβούλιο και δια του κοινοβουλίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας στον ελληνικό λαό αποτελεί μια απόφαση, η οποία δικαιώνει την δημοκρατική επιταγή και τη λαϊκή εντολή», ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, σχολιάζοντας τις εξελίξεις έξω από το Μαξίμου λίγο μετά τις δύο τα ξημερώματα.

«Το άρθρο ‘ένα ένα τέσσερα', το άρθρο 120 του σημερινού μας Συντάγματος προβλέπει, ότι η τήρηση του Συντάγματος και η αφοσίωση στην πατρίδα και τη δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων. Και ακόμη ότι η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία», είπε η Πρόεδρος της Βουλής και τόνισε ότι «oι μνημονιακοί εκβιασμοί, η ασφυξία που επιχείρησαν να επιβάλουν οι λεγόμενοι θεσμοί αποτελεί βία κατά του Συντάγματος και κατά της Δημοκρατίας. Και την απάντηση αντίστασης καλείται να δώσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στο δημοψήφισμα».

«Οι δανειστές επιχειρούν να τιμωρήσουν την κυβέρνηση που αντιστέκεται και τον λαό που δεν υποτάσσεται, δεν πειθαρχεί. Η κυβέρνηση ανέλαβε μιαν ιστορική πρωτοβουλία, 41 χρόνια από την θέση σε ισχύ του Συντάγματος, να υλοποιήσει την αμεσοδημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος και να δείξει εμπιστοσύνη στο λαό», είπε η πρόεδρος της Βουλής.

Βαρουφάκης: Η Δημοκρατία χρειαζόταν μια τονωτική ένεση

«H Δημοκρατία χρειαζόταν μια τονωτική ένεση στην Ευρωζώνη. Μόλις την δώσαμε! Ας αποφασίσει ο λαός (Ενδιαφέρον πόσο ριζοσπαστικό ακούγεται αυτό!)», σχολίασε μέσω twitter ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σχετικά με το δημοψήφισμα.

Λίγες ώρες νωρίτερα πάντως μιλώντας στον ΑΝΤ1,ο κ.Βαρουφάκης είχε τονίσει πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί ούτε εκλογές, ούτε δημοψήφισμα, αλλά λύση για το χρέος και την χρηματοδότηση ��ης χώρας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ντράγκι

Εν τω μεταξύ, τα ξημερώματα του Σαββάτου, επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ώστε να διατηρηθεί η ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες και να μην ξεμείνουν από χρήματα τα ΑΤΜ .

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο κ.Ντράγκι έδειξε μεγάλη κατανόηση στην απόφαση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Παράλληλα, σήμερα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχουν συνάντηση το Σάββατο, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Η συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι αφορά στο αίτημα της κυβέρνησης για «ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, προκειμένου ο Ελληνικός λαός να αποφασίσει, ελεύθερος από πιέσεις και εκβιασμούς».

Δείτε επίσης:

-Οι υπουργοί της κυβέρνησης προτείνουν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top