Πρώην στέλεχος ΔΝΤ: Απ’το 2010 έπρεπε να είχε γίνει διαγραφή του ελληνικού χρέους

Μια τέτοια κίνηση θα αποσαφήνιζε νωρίτερα την κατάσταση

​Τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου για την Ελλάδα, η πρώην αναπληρώτρια διευθυντής του τμήματος Ευρώπης του ΔΝΤ, Σούζαν Σάντλερ «αδειάζει» το Ταμείο, λέγοντας πως «το ΔΝΤ θα έπρεπε να είχε επιμείνει αμέσως, από το καλοκαίρι του 2010, στη διακοπή από την Αθήνα της αποπληρωμής παλιού χρέους και στη διαπραγμάτευση με όλους τους δανειστές μιας διαγραφής χρέους».

Σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα "Κουρίρ", η κ.Σάντλερ επέρρι��ε ευθύνες στο ΔΝΤ ότι υπέκυψε το 2010 σε πολιτικές πιέσεις και παρασύρθηκε σε ένα πρόγραμμα βοήθειας, εγκαταλείποντας τους κανόνες του, τη στιγμή που όλοι γνώριζαν πως οι προβλέψεις για την Ελλάδα ήταν υπερβολικά αισιόδοξες.

Όπως υποστήριξε η ίδια, μια γρήγορη διαγραφή χρέους θα αποσαφήνιζε νωρίτερα την κατάσταση, σε αντίθεση με την μακρά καθυστέρηση που υπήρξε και η οποία μεγάλωσε ακόμη περισσότερο την άθλια οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και βοήθησε στην μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια του ΔΝΤ υπάρχουν ακόμη έως σήμερα αμφιβολίες για το εάν η Αθήνα θα μπορέσει να σηκώσει μακροπρόθεσμα το υπέρογκο χρέος της, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο η χώρα θα πρέπει να έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πλεονάσματα, και μάλιστα για πολλά χρόνια.

Και μπορεί, όπως προσθέτει, οι εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό απέναντι στην Ελλάδα στο θέμα των επιτοκίων, ωστόσο, η κ. Σάντλερ πιστεύει ότι αυτό δεν βοηθάει και πολύ, γιατί είναι αρκετά σαφές πως αυτά τα δάνεια δεν θα αποπληρωθούν πλήρως.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top