Σε θέσεις μάχης εντός και εκτός ΝΔ για το «δαχτυλίδι» στον Βορίδη

Άναψε φωτιές η εκπροσώπηση του πρωθυπουργού στη Βουλή

Σε θέσεις μάχης εντός και εκτός ΝΔ για το «δαχτυλίδι» στον Βορίδη

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται αρκετοί, εντός και εκτός ΝΔ, με αφορμή το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αντ��νης Σαμαράς αποφάσισε να τον εκπροσωπήσει στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (και όσο ο ίδιος απουσιάζει στο εξωτερικό για την σύνοδο κορυφής στην ΕΕ), ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.

Με τον τρόπο αυτό παρακάμπτεται όμως ο πρώτος τη τάξει υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ «σημειολογικά» ερμηνεύεται από κομματικά στελέχη σαν «δαχτυλίδι» για τη διαδοχή του κ. Σαμαρά, όποτε και εάν προκύψει θέμα ηγεσίας στη ΝΔ.

Αλλά και εκτός ΝΔ η απόφαση του κ. Σαμαρά προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υποστηρίζει ότι εκφράζει την «ακροδεξιά» πτέρυγα της ΝΔ.

«Σε μια καινοφανή κίνηση για τα κοινοβουλευτικά χρονικά, που αποτυπώνει αδρά την κατάσταση αλλά και τις εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, προχώρησε ο Αντ. Σαμαράς ορίζοντας τον Μ. Βορίδη να εισηγηθεί αντ' αυτού αύριο στη Βουλή την πρόταση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του. Η άρνηση του πρωθυπουργού να αναλάβει την ευθύνη της πρότασης και να λάβει τη συνταγματικά οφειλόμενη απάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μαρτυρά την ένδεια των επιχειρημάτων και τον φόβο απογύμνωσης της εικονικής πραγματικότητας που επιχειρεί να χτίσει η κυβέρνηση.

Το γεγονός ότι την εισήγηση δεν αναλαμβάνει, όπως σε άλλες περιπτώσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, που σηματοδοτεί το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε και ο πρώτος τη τάξει υπουργός αντανακλά τις εσωτερικές διεργασίες στη Ν.Δ. και πιθανότατα μας δίνει μια "σκηνή από το μέλλον" της συντηρητικής παράταξης».

Στο ίδιο το εσωτερικό της ΝΔ πάντως, αν και η συντριπτική πλειοψηφία αποφεύγει να εκδηλωθεί δημόσια εναντίον μιας κεντρικής επιλογής του πρωθυπουργού οι επιφυλάξεις δεν λείπουν για το σχετικά πρόσφατο παρελθόν του κ. Βορίδη ως βουλευτή του ΛΑΟΣ ή και το ακόμη παλαιότερο ως επικεφαλής της νεολαίας της ΕΠΕΝ. Επιφυλάξεις που προέρχονται κυρίως από το στρατόπεδο των «καραμανλικών» αλλά και των μητσοτακικών, ενώ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η διαφωνία της Ντόρας Μπακογιάννη με την απουσία γενικώς του πρωθυπουργού από τη συζήτηση (η οποία και προκάλεσε τον ορισμό του κ. Βορίδη ως εκπροσώπου του στη συζήτηση).

Υπάρχουν πάντως και αυτοί που ανεξαρτήτως εσωκομματικής τάσης εκτιμούν τη ρητορική δεινότητα του κ. Βορίδη και τη δυνατότητά του να αντιπαρατεθεί ή και να… εκνευρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή στελέχη προσκείμενα στην ηγεσία υποστηρίζουν ότι θα ήταν δύσκολο να εκπροσωπηθεί από τον για λίγες ημέρες ακόμα υπουργό κ. Αβραμόπουλο ή από τον Α. Ντινόπουλο, για ευνόητους λόγους μετά τα όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα με πρωταγωνιστή τον τελευταίο.

Από όλη αυτή τη συζήτηση και τον εσωκομματικό προβληματισμό την… πλήρωσε τελικά ο Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς κρίθηκε ότι πήγαινε πολύ να εκπροσωπηθεί η κυβέρνηση από δύο κορυφαία στελέχη του ΛΑΟΣ μέχρι πριν μία τετραετία, με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από τον Αναστάσιο Νεράντζη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top