Οριστική λύση για το χρέος έως το τέλος του χρόνου σχεδιάζει ο Σαμαράς

Δεν αποκλείεται συνάντηση με Τσίπρα!

Οριστική λύση για το χρέος έως το τέλος του χρόνου σχεδιάζει ο Σαμαράς

Κανείς στο επιτελείο του πρωθυπουργού δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να εξετάσει ο Αντώνης Σαμαράς κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Αλέξη Τσίπρα, μετά τα μέσα Νοεμβρίου οπότε και η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας και να έχει διαμορφωθεί ένα περίγραμμα λύσης για την ρύθμιση του χρέους , την απεμπλοκή από το ΔΝΤ και την οριστική έξοδο από το Μνημόνιο.

Η απόπειρα προσέγγισης των δύο πλευρών σε ένα πεδίο διαλόγου θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα από την δημιουργία διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών και την ανταλλαγή επαφών μεταξύ συνεργατών των ηγεσιών των δύο κομμάτων. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι θα πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης και θα σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την «τυφλή» αντιπολίτευση ώστε να υπάρχει δυνατότητα διαμόρφωσης ενός κλίματος συνεννόησης και συναίνεσης για ένα τόσο μεγάλο εθνικό ζήτημα όπως η έξοδος από το μνημόνιο και η ρύθμιση του χρέους.

Με το κλείσιμο της πρώτης φάσης της αξιολόγησης της τρόικας στην κυβέρνηση ξέρουν ότι τα δύσκολα δεν έχουν τελειώσει. Θεωρούν όμως ότι δεν υπάρχουν ούτε αδιέξοδα ούτε ιδιαίτερα προβλήματα και εκτιμούν ότι η διαπραγμάτευση προχωρά σε ήρεμα νερά και σε σύγκριση με αξιολογήσεις του παρελθόντος παρατηρούν ότι η διαπραγμάτευση προχωρά πιο γρήγορα και πιο ομαλά.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης σε αυτήν την φάση συνεχίζεται σε τεχνικό επίπεδο για να πειστεί η τρόικα για το θέμα των δόσεων και γι΄αυτό παρέχονται όλα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία με στόχο να πειστούν οι τροικανοί ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι ασφαλής και αποτελεσματική,.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι έχει αποκλειστεί ο κίνδυνος μιας εμπλοκής στην επόμενη φάση, όταν θα επιστρέψει η τρόικα στις αρχές Νοεμβρίου.

Τον Νοέμβριο όμως αναλαμβάνει ο Ζ.Κ. Γιούνκερ την Κομισιόν και ο Μοσκοβισί το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών γι΄ αυτό και η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι στην επόμενη αξιολόγηση θα λυθούν όλα αφού θα έχουν ολοκληρωθεί και τα στρές τέστ και θα έχει ξεκαθαρίσει πόση είναι η υπέρβαση στο πλεόνασμα. Όλα αυτά θα διευκολύνουν την αξιολόγηση και από εκεί και μετά αναμένεται η συζήτηση να μπεί στην τελική ευθεία. Έτσι το Νοέμβριο η διαπραγμάτευση με τους εταίρους θα προχωρήσει σε βαθύτερα νερά ώστε να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο και πριν το τέλος του χρόνου.

Η συζήτηση για το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα που έπεται της αξιολόγησης και των στρες τέστ των τραπεζών θα κρίνει ποια θα είναι η μορφή συνεργασίας της Ελλάδας με τους εταίρους της και πάνω σε αυτή τη βάση θα προωθηθεί η ρύθμιση του χρέους.

Οι συνομιλητές της τρόικας και των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας διαπιστώνουν ότι οι πρωτόγνωρες θυσίες που έχουν γίνει αναγνωρίζονται και αρχίζει να εμπεδώνεται η άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να μπεί σε τροχιά ανάπτυξης. Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι όσο πιο γρήγορα ενισχυθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης τόσο περισσότεροι θα αρχίζουν να βρίσκουν εργασία και θα βελτιώνεται το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα.

Άλλωστε δεν πέρασαν ούτε δέκα μήνες από τότε που η τρόικα έβλεπε κενό 10 δισεκατομμυρίων για την διετία 2014-2015 ενώ τώρα ήδη συζητά για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση θέλησε να θέσει για πρώτα φορά άτυπα το σχέδιο της για έξοδο από το μνημόνιο στην συνάντηση των Παρισίων και στην συνέχεια ο πρωθυπουργός επισημοποίησε το ε��ληνικό σχέδιο στο Βερολίνο με την Ανγκέλα Μέρκελ. Η στρατηγική πουν ακολουθείται είναι κάθε βήμα να ξεμπλοκάρει το προηγούμενο και να προχωρά για το επόμενο. Έτσι και τώρα στην Ουάσιγκτον, στην Σύνοδο του ΔΝΤ αναμένεται να γίνει μισό βήμα ακόμη που όμως θεωρείται πολύ κρίσιμο και ιδιαίτερα σημαντικό για την κυβέρνηση.

Στη διμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον μεταξύ του υπουργού οικονομικών και της Κριστίν Λαγκάρντ εκτιμάται ότι θα συζητηθεί και η αξιολόγηση της τρόικας και η προοπτική της επόμενης ημέρας για την Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top