Με κρίσιμο Eurogroup ξεκινά η εβδομάδα-Τι έχει και τι δεν έχει στις βαλίτσες του ο Στουρνάρας;

Σε μία θετική δήλωση ελπίζει η κυβέρνηση

Με κρίσιμο Eurogroup ξεκινά η εβδομάδα-Τι έχει και τι δεν έχει στις βαλίτσες του ο Στουρνάρας;

Ακόμη μια κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά για το οικονομικό επιτελείο, αφού σήμερα Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) θα εξετάσουν εκ νέου την πορεία των διαπραγματεύσεων ελληνικής κυβέρνησης–τρόικας. Βασικός στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία στα τέλη της εβδομάδας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο Eurogroup να εγκρίνει μέσω τηλεδιάσκεψης την εκταμίευσης της δόσης των 10,1 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας και οι κ.κ. Ματθίας Μορς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) βρίσκονται από χθες Κυριακή στις Βρυξέλλες, όπου θα ενημερώσουν σήμερα το Eurogroup για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ αναμένεται να κάνουν μια θετική αναφορά προόδου και θα επιστρέψουν στην Αθήνα μεθαύριο Τετάρτη ώστε να ολοκληρώσουν την επικαιροποίηση του Μνημονίου.

Τρόικα και κυβέρνηση συμφώνησαν στο παρά πέντε ώστε το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών τραπεζών να μην αποτελέσει προαπαιτούμενο της τρέχουσας αξιολόγησης, κάτι που αρχικά αποτελούσε αξίωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποχρεώθηκε να δεχθεί την ίση μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών με τις άλλες ευρωπαϊκές.

TA ΑΓΚΑΘΙΑ

Αρκετά όμως είναι και τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης που πιέζουν τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Υγείας, Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Εκτός από το θέμα των ομαδικών απολύσεων και της μειώσεως των εργοδοτικών εισφορών η τρόικα έριξε στο τραπέζι την αλλαγή του νομού για τις απεργίες, την επέκταση της αναστολής των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετιών) στον ιδιωτικό τομέα και μετά το 2017, αλλά και την επαναφορά του θεσμού της ανταπεργίας (lockout).

Οι εκπρόσωποι των δανειστών προειδοποιούν πως εάν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, κινδυνεύουν οι συντάξεις από το 2016.

Η τρόικα δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως στην ελληνική πρόταση για τρίμηνη δοκιμαστική περίοδο διαθέσεως των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) εντός των φαρμακείων με πλαφόν στην ανώτατη τιμή, ενώ το ίδιο ισχύει και για το πλαφόν στον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής υπερβάσεων (clawback) των φαρμακευτικών δαπανών, όπου η Κυβέρνηση θέλει να καθοριστεί άνω των 2 δισ. ευρώ. Επίσης, γνωστοποιήθηκε πως στην επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα θα συμπεριληφθεί το θέμα της ιατρικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών.

Όσον αφορά την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ υπάρχει σύγκλιση με την τρόικα όσον αφορά στην τιμή των βιβλίων, αλλά το ζήτημα του γάλακτος, των φαρμάκων, κ.α., θα εξετασθεί ξανά από την Τετάρτη.

Στα ζητήματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης η τρόικα ζητεί δεσμευτικούς στόχους κινητικότητας συνδεδεμένους με απολύσεις, ενώ φέρεται να έχει ζητήσει την διαμόρφωση νέου νομοθετικού πλαισίου για την χρηματοδότηση των κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών και την καθιέρωση ασυμβίβαστων για τους κρατικούς αξιωματούχους σε σχέση με επαγγελματικές και οικονομικές δραστηριότητες. Ακόμη, ζητεί νέες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες.

Επιφυλακτική εξακολουθεί να είναι η τρόικα όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 και του 2014, γεγονός που από την ελληνική πλευρά αποδίδεται στην διστακτικότητα που δείχνει η τριμερής, λόγω μεθοδολογικών σφαλμάτων στα οποία είχε προχωρήσει πέρυσι και την είχαν οδηγήσει σε λάθος υπολογισμούς. Πάντως, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο θα τονίζεται πως ενδεχόμενες δικαστικές αποφάσεις που θα οδηγούν σε δημοσιονομικές αποκλίσεις θα καλύπτονται με ισοδύναμα μέτρα.

Τέλος, από μέρα σε μέρα αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην φορολογία με το οποίο θα επέρχονται αλλαγές στον φόρο υπεραξίας, στον συμψηφισμό οφειλών, στην αύξηση του ακατάσχετου ορίου και στα φορολογικά πρόστιμα. Η τρόικα δεν έχει αποδεχθεί τις αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση στα φορολογικά , ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να προχωρήσει ακόμη και σε μονομερή φορολόγηση εάν τελικώς δεν επέλθει συμφωνία.

BINTEO STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top