Δεν θα μας αφήνει ήσυχους η εφορία ούτε στην τουαλέτα: Θα μπορεί να ελέγχει τα πάντα!

Από κόσκινο δάνεια, έσοδα,δαπάνες, καταθέσεις μέχρι και έργα τέχνης!

Δεν θα μας αφήνει ήσυχους η εφορία ούτε στην τουαλέτα: Θα μπορεί να ελέγχει τα πάντα!

​Ελεύθεροι φαινομενικά αλλά φυλακισμένοι στα κιτάπια και τα κομπιούτερ της εφορίας θα είναι από δω και στο εξής οι Έλληνες φορολογούμενοι, αφού το υπουργείο Οικονομικών θα ξέρει όπως φαίνεται ακόμη και την ώρα που θα πηγαίνουμε ….στην τουαλέτα!

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο του κυρίου Στουρνάρα θα μαθαίνει αρχικά όλα τα έσοδα και τις δαπάνες των φορολογουμένων και στην συνέχεια μέσω αυστη��ών και εξονυχιστικών ελέγχων θα προσδιορίζει το φορολογητέο εισόδημα και αν υπάρχουν αποκλίσεις, τότε το "τσεκούρωμα" θα είναι ….ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.

Πρόκειται για τον νέο τρόπο προσδιορισμού του εισοδήματος που μπορεί να επιλέξει η εφορία στις περιπτώσεις που «κάτι της βρωμάει» και συγκεκριμένα όπου διαπιστώνεται από την πλευρά των φορολογούμενων αδικαιολόγητος πλουτισμός, μεγάλες δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα έσοδα, όταν υπάρχουν ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις ή υφίστανται πληροφορίες για παράνομες συναλλαγές.

Η εγκύκλιος Θεοχάρη

Όπως διευκρινίζει εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, προς εφορίες και ελεγκτικά κέντρα, η τεχνική αυτή προσδιορίζει το φορολογητέο εισόδημα παρακολουθώντας την κίνηση των (διαθεσίμων) κεφαλαίων του φορολογούμενου, είτε με την κατάθεσή τους σε χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς είτε με την ανάλωσή τους σε διάφορες συναλλαγές με χρήση μετρητών. Αναλύει τις συνολικές καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς, τα διαθέσιμα, τις αγορές και δαπάνες σε μετρητά τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο κατά τη διάρκεια της ελεγχομένης φορολογικής περιόδου και τα συγκρίνει με τα συνολικά δηλωθέντα έσοδα.

Όλα στην φόρα….

Για να μπορούν όμως να εφαρμοστούν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου, η Φορολογική Διοίκηση, θα μπορεί να ζητήσει από τον φορολογούμενο ότι "της κατέβει" και αυτός θα ΠΡΕΠΕΙ να ανταποκριθεί, χωρίς να φέρει αντιρρήσεις. Με απλά λόγια, έτσι και μας το ζητήσουν, θα πρέπει να δώσουμε στοιχεία για την περιουσιακή μας κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης όλης της οικογένειας μας, για τις ελεγχόμενες φορολογικές περιόδους, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που η Φορολογική Διοίκηση θεωρεί απαραίτητο.

Ποια στοιχεία μπορεί να τους είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ;

Έχουμε και λέμε: Στοιχεία για ακίνητα (οικόπεδα, αγροτεμάχια, κτίσματα κάθε μορφής), για κινητά μέσα (οχήματα κάθε μορφής, πλωτά και εναέρια μέσα), για επενδύσεις/ συμμετοχές κάθε μορφής, για καταθέσεις κάθε μορφής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για διαθέσιμα μετρητά, για έργα τ��χνης, συλλογές και λοιπά τιμαλφή και για απαιτήσεις/ υποχρεώσεις κάθε είδους.

Ειδικά ως προς τα περιουσιακά στοιχεία των κατηγοριών έργων τέχνης, συλλογών και λοιπών τιμαλφών απαιτείται η παροχή στοιχείων μόνον εφόσον η αξία εκάστου υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου μπορούν να ελέγχονται:

- Οι ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογουμένων φυσικών προσώπων, για τα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1/1/2014 και μετά.

- Οι ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογουμένων φυσικών προσώπων για διαχειριστικές περιόδους για τις οποίες δεν είχε γίνει έναρξη ελέγχου μέχρι 31/12/2013 και συντρέχει μία ή περισσότερες από τις πιο κάτω περιπτώσεις:

α) Όταν υφίσταται αδικαιολόγητος πλουτισμός (περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις).

β) Όταν παρουσιάζονται μεγάλες δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογούμενου φυσικού προσώπου (ατομικά και οικογενειακά).

γ) Όταν οι φορολογούμενοι είναι μέλη εταιρειών (οποιασδήποτε μορφής) με ζημιογόνα αποτελέσματα.

δ) Όταν δεν τηρούνται ή δεν επιδεικνύονται τα βιβλία και τα στοιχεία ΚΒΣ/Κ.Φ.Α.Σ.

ε) Όταν υφίστανται πληροφορίες για παράνομα ή/και αδήλωτα εισοδήματα/αγορές/ δαπάνες (επαγγελματικές, ατομικές, οικογενειακές).

ζ) Όταν υπάρχουν μία ή περισσότερε�� πηγές εισοδήματος (του φορολογούμενου ή του/της συζύγου) που παραμένουν ανέλεγκτες.σ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top