Σαμαράς για Κυπριακό: Δίκαιη λύση με μία ιθαγένεια και αδιαίρετη εθνική κυριαρχία

«Κορυφαίο θέμα το Κυπριακό, να τερματιστεί η παράνομη τουρκική κατοχή»

Σαμαράς για Κυπριακό: Δίκαιη λύση με μία ιθαγένεια και αδιαίρετη εθνική κυριαρχία

«Κορυφαίο θέμα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας» χαρακτήρισε το Κυπριακό ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συναντήθηκε με τον Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε σε δηλώσεις που έκαναν οι δύο ηγέτες μετά τη συνάντηση πως ο κ. Αναστασιάδης του παρουσίασε τις προϋποθέσεις συμφωνίας πάνω σε ένα κοινό ανακοινωθέν που θα επιβεβαιώνει τη βάση διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ και την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ.

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε να υπάρξει δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση που θα περιλαμβάνει μία αδιαίρετη εθνική κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και εφαρμογή του κυπριακού κεκτημένου στην ΕΕ. Μάλιστα, κάλεσε τις δύο πλευρές «να καθίσουν στο τραπέζι και να οδηγήσουν τις διαπραγματεύσεις σε τελική λύση».

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε να μην επαναληφθούν όσα έγιναν με το σχέδιο Ανάν και τόνισε πως η τελική λύση πρέπει να γίνει δεκτή μέσω ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων στις 2 κοινότητες.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Κύπρο και τις προσπάθειες της» ξεκαθάρισε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας στηρίζει και την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στις ΑΟΖ. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στην Τουρκία τονίζοντας ότι «επιμένει σε μάταιες και απαράδεκτες θέσεις».

Ο κ. Αναστασιάδης, από την πλευρά του, είπε ότι γίνεται προσπάθεια να επιτευχθεί ένα ουσιαστικού περιεχομένου κοινό ανακοινωθέν με ουσιαστικό διάλογο, για μια λύση βιώσιμη διαρκής και λειτουργική που να εξασφαλίζει και τη θέση της Κύπρου στην ΕΕ και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Κύπριος Πρόεδρος συντάχθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά για «μία αδιαίρετη εθνική κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και εφαρμογή του κυπριακού κεκτημένου στην ΕΕ».

«Η Κύπρος έχει κοινή πορεία με την Ελλάδα. Τα πιο δύσκολα είναι αυτά που ακολουθούν. Το κοινό ανακοινωθέν δεν είναι η λύση αλλά η βασική παράμετρος στην οποία θα κινηθεί η συζήτηση για λύση» υπογράμμισε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ προς Τουρκία

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ για πρώτα φορά εδώ και πολλά χρόνια, παρενέβησαν εκφράζοντας τη δυσφορία τους για την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι σημείωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν «το δικαίωμα της Κύπρου για έρευνες ανοικτά των ακτών της» και –με αφορμή την παρενόχληση του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους από τουρκικό πολεμικό εντός της ΑΟΖ της Κύπρου- υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top