Έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων: Ποιοι συνταξιούχοι το δικαιούνται

Οι δικαιούχοι θα λάβουν 250 ευρώ - Ποια είναι τα κριτήρια

Ποιοι συνταξιούχοι δικαιούνται το έκτακτο επίδομα των Χριστουγέννων / βίντεο open

Στα τέλη Δεκεμβρίου (με πιο πιθανή την Εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα), θα πληρωθεί η έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ στους ευάλωτους συνταξιούχους, τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, τους ανασφάλιστους υπερήλικες, τους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τους δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού.

Έκτακτο βοήθημα 250 ευρώ: Πότε και ποιοι θα το πάρουν

Πρόκειται για το έκτακτο επίδομα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα χορηγηθεί βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που αποτυπώνονται στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Δικαιούχοι του μέτρου είναι 2,3 εκατομμύρια ευάλωτοι πολίτες. Οι διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη καταβολή (Απρίλιος 2022) είναι πως το ποσό αυξάνεται στα 250 ευρώ (από 200 προηγουμένως), ενώ διευρύνονται και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να καλύπτονται περισσότεροι ευάλωτοι συνταξιούχοι.

Ειδικότερα: 

Συνταξιούχοι: Δικαιούχοι των 250 ευρώ είναι όσοι λάβουν κατά τον μήνα Νοέμβριο του 2022:

α) οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,

β) προσυνταξιοδοτική παροχή,

γ) αναπηρικά επιδόματα (από τον e-ΕΦΚΑ),

δ) σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με ειδικές διατάξεις (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες κ.λπ.).

Τιμές τροφίμων: «Τρέχει» ο πληθωρισμός – Συνεχείς οι αυξήσεις 

Στα τέλη Δεκεμβρίου (με πιο πιθανή την Εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα), θα πληρωθεί η έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ στους ευάλωτους συνταξιούχους

Θα πρέπει όμως να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

  • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ (από 7.200 προηγουμένως)
  • Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ (από 14.400 προηγουμένως)
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021), δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (από 200.000 προηγουμένως)
  • Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού εξαρτώμενων μελών αυτού. Σε περίπτωση που και οι δυο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση καταβάλλεται και στους δυο. Εάν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από τον e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ, η ενίσχυση καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ.

Ανάπηροι: Για τους 174.000 περίπου δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, προβλέπεται ότι για τον Δεκέμβριο οι προνοιακές παροχές τους, σε χρημα, προσαυξάνονται κατά 250 ευρώ.

Εορταστικό ωράριο: Πότε ξεκινά – Τι ώρες θα λειτουργούν τα καταστήματα

Ανασφάλιστοι υπερήλικες: Η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων χορηγούνται προσαυξημένα κατά 250 ευρώ στους 36.000 περίπου δικαιούχους. Διευκρινίζεται ότι αν ένας χαμηλοσυνταξιούχος του ΕΦΚΑ είναι ταυτόχρονα δικαιούχος αναπηρικού ή άλλου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.
Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος: το Δεκέμβριο θα χορηγηθεί διπλή δόση στους περίπου 225.000 δικαιούχους του.

Δικαιούχοι επιδόματος τέκνου: Καταβάλλεται ενάμισι επιπλέον επίδομα στους δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού που ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Η έκτακτη δόση καταβάλλεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου στους δικαιούχους του επιδόματος κατά το πέμπτο δίμηνο του 2022. Αντίστοιχη έκτακτη δόση καταβάλλεται στους λοιπούς νέους δικαιούχους του επιδόματος του 2022, μετά την έγκριση της αίτησής τους

Οι πληρωμές των έκτακτων ενισχύσεων θα γίνουν ως 31 Δεκεμβρίου (πιθανότατα, 19 με 22 Δεκεμβρίου).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top