Ανάπτυξη 12,5% προβλέπει για το γ΄ τρίμηνο του 2021 η Εθνική Τράπεζα  

Αναθεώρηση του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης στο 7,5 %

ευρώ δεσμίδες

Σε αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της χώρα μας για το 2021, στο 7,5% από 5,7%,  προχώρησε η διεύθυνση ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, η οποία μάλιστα προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 13% ετησίως το β΄ τρίμηνο του 2021.  

Σταϊκούρας: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για το 2021

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Εθνική Τράπεζα, η αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2021 (+16,2% ετησίως και +3,4% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2021 με  στοιχεία διορθωμένα για εποχικότητα) υπερέβη τις προσδοκίες ακόμη και της εκτίμησης που προέκυψε από το δείκτη υψηλής συχνότητας της ΕΤΕ (πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 13% ετησίως το δεύτερο τρίμηνο.

Η ανάκαμψη, αναφέρουν οι αναλυτές, έλαβε χαρακτηριστικά σχήματος V, με το ΑΕΠ σε απόλυτους όρους να επιστρέφει στα επίπεδα του δεύτερου τριμήνου του 2019, τόσο σε σταθερές όσο και σε ονομαστικές τιμές.

DBRS: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,2% στην Ελλάδα φέτος 

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, αν και η επίδοση αυτή προφανώς δε θα πρέπει να εκληφθεί ως αναστροφή του πλήγματος από την πανδημία - καθώς υποβοηθήθηκε και από την ενεργοποίηση της καταναλωτικής ζήτησης που είχε ανασταλεί τους προηγούμενους μήνες αλλά και τη συνεχιζόμενη επίδραση των κρατικών μέτρων - ωστόσο συνιστά ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα σχετικά με τις δυνατότητες της οικονομίας, την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού τομέα και την αποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής στήριξης.

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 16,2% του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2021

Η ανάκαμψη είναι αξιοσημείωτη για τον πρόσθετο λόγο ότι η συνεισφορά του τουρισμού το συγκεκριμένο τρίμηνο ήταν ακόμη περιορισμένη, καθώς το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς πραγματοποιήθηκε στα μέσα Μαΐου, ενώ και οι επιδόσεις του Ιουνίου ήταν ακόμη αδύναμες.

Κατανάλωση και επενδύσεις πρωταγωνίστησαν όσον αφορά τη συνεισφορά τους στην αύξηση του ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου του 2021, όπως προσεγγίζεται από το σκέλος της διάρθρωσης των τελικών δαπανών στην οικονομία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top