Ανοικτά κάθε Κυριακή τα καταστήματα σε κοινότητες κάτω των 5.000 κατοίκων

Οι προϋποθέσεις και πού θα λειτουργούν τις Κυριακές από Μάιο έως Οκτώβριο 

καταστήματα ανοικτά

Τη λειτουργία προαιρετικά όλες τις Κυριακές του χρόνου των μικρών εμπορικών καταστημάτων σε δημοτικές κοινότητες κάτω από 5.000 κατοίκους προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης. 

Το μέτρο θα ισχύσει φυσικά σε περιόδους που δεν υπάρχει lockdown και αφού ψηφισθεί προηγουμένως από τη Βουλή  το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και με το οποίο ρυθμίζεται επίσης λειτουργία των λαϊκών αγορών. 

Συγκεκριμένα,  στις λαϊκές αγορές δίνεται η δυνατότητα στον αρμόδιο φορέα να καθορίζει με απόφασή του τις ημέρες και τις ώρες λειτουργίας τους, με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών του καταναλωτικού κοινού και με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις συνήθειες του καταναλωτικού κοινού κάθε περιοχής.

Tο νομοσχέδιο εισάγει επίσης  προαιρετική πιλοτική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε τρεις τουριστικές περιοχές για έναν χρόνο χωρίς τις προϋποθέσεις που υπάρχουν σήμερα, δηλαδή χωρίς να απαιτείται απόφαση από τον αντιπεριφερειάρχη.

ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΜΕ ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ  

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων:
•    Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη εκάστης τακτικής εκπτωτικής περιόδου. Σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα μετατίθεται την επόμενη Κυριακή.
•    Τις δύο  Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων.
•    Την Κυριακή των Βαΐων.
•    Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.
•    Δύο Κυριακές κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, που καθορίζονται με απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη.
•    Τι ισχύει για τις  Κυριακές από Μάιο έως Οκτώβριο
•    Την περίοδο από τον Μάιο έως τον  Οκτώβριο επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, εκτός από τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου, στις εξής περιοχές: Στον δήμο Αθηναίων, και σε περιοχές του Δήμου Πειραιά, της περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης, καθώς και στην περιοχή γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στο Επιχειρηματικό Πάρκο Γιαλού - 'Αγιος Δημήτριος - Πύργος στον δήμο Σπάτων της Περιφέρειας Αττικής.

Επίσης προβλέπεται πως με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπου αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, ορίζονται οι περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές.

Η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη δύναται να αναθεωρείται ετησίως κατά τον μήνα Δεκέμβριο και ισχύει για το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της.

Σε περίπτωση μη έκδοσης απόφασης διατηρείται σε ισχύ η προηγούμενη ρύθμιση μέχρι την αντικατάστασή της από νεότερη.

ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΙ Η ΑΜΟΙΒΗ  

Το ωράριο τις καθημερινές ημέρες είναι μέχρι 21:00, το Σάββατο μέχρι 20:00 και την Κυριακή από 11:00 έως 20:00.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, επιτρέπεται η απασχόληση τους σε εμπορικά καταστήματα που λειτουργούν σύμφωνα με τα ανωτέρω με την αμοιβή τους να καθορίζεται από τις κοινές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για την πρόσθετη αμοιβή για εργασία κατά τις Κυριακές. Στους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν κατά τις Κυριακές μπορεί να χορηγηθεί  αναπληρωματική μέρα ανάπαυσης (ρεπό)  σε εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας που προηγείται των Κυριακών αυτών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top