Κριτική Σταϊκούρα σε τράπεζες που αρνούνται αναίτια ρυθμίσεις δανείων

Σε επιστολή του προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Χρήστος Σταϊκούρας

Κριτική σε τράπεζες οι οποίες αρνούνται να προχωρήσουν σε ευνοική ρύθμιση υπερχρεωμένων δανειοληπτών, παρότι  πληρούν τα κριτήρια του υφιστάμενου νόμου, ασκεί ο υπουργός Οικονομικών,  Χρήστος Σταικούρας, σε επιστολή του προς την Γ.Γ.  της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρ. Απαλαγάκη. 

Στο μικροσκόπιο 100.000 δάνεια α’ κατοικίας: Έρχονται πλειστηριασμοί

«Υπάρχει αριθμός αιτήσεων για τις οποίες τα τραπεζικά ιδρύματα, αν και αναγνωρίζουν ότι οι οφειλέτες είναι επιλέξιμοι, δεν προσφέρουν πρόταση ρύθμισης και προτρέπουν τον οφειλέτη να προσφύγει στη δικαστική ρύθμιση» αναφέρει σχετικά με αιτήσεις ρύθμισης  που υποβλήθηκαν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.    

Στην ίδια επιστολή ο κ. Σταικούρας αναφέρει ότι, υπάρχουν αναφορές από φορείς ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας (ιδίως αναφορικά με το ύψος του δανείου) καθώς και το ποσοστό που προσφέρεται ως ρύθμιση (120% της αξίας της κατοικίας, το οποίο είναι υψηλό σε σχέση με το ποσοστό που προσφέρεται στο πλαίσιο ένταξης στο νόμο 3869/2010), είναι αποτρεπτικά για την ένταξη των οφειλετών στο νόμο αυτό.

Το  Υπουργείο Οικονομικών προχωρά και σε έρευνα, μέσω αποστολής e-mails σε 42.107 χρήστες της πλατφόρμας, προκειμένου να διευκρινιστούν οι λόγοι για τους οποίους δεν προέβησαν στην οριστική υποβολή αιτήσεως για να λάβουν ρύθμιση του δανείου και συνακόλουθα να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους.  Πρόκειται για δανειολήπτες οι οποίες αν και προχώρησαν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, δεν ολοκλήρωσαν ποτέ την αίτησή τους στην πλατφόρμα.

Πρώτη κατοικία: «Εξαφανίστηκαν» 41.000 «κόκκινοι» δανειολήπτες

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top