«​​​​​Πουλάει»​​​​​​ απλήρωτους λογαριασμούς σε ξένα funds η ΔΕΗ

Ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για ρεύμα

Μετρητής ΔΕΗ

«Επειγόντως έσοδα» φωνάζουν στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), η οποία ετοιμάζεται να «πουλήσει» ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος σε ξένα funds.

Ειδικότερα, η ΔΕΗ θα τιτλοποιήσει και θα διαθέσει ένα πακέτο ανεξόφλητων λογαριασμών, αντί ομολόγου, προκειμένου να δανειστεί ποσό από 200 έως 300 εκατομμύρια ευρώ. Οι μισές οφειλές από το πακέτο, που θα διατεθεί στην αγορά, θα αφορούν πελάτες που έχουν αφήσει «φέσι» και έχουν εξαφανιστεί, δηλαδή στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ψαλιδίζει από σήμερα την έκπτωση στους συνεπείς πελάτες η ΔΕΗ

Το πακέτο των ληξιπρόθεσμων οφειλών παρέχεται ως εγγύηση, με τα funds που θα το αποκτήσουν ουσιαστικά να δανείζουν στη ΔΕΗ και να κερδίζουν από το επιτόκιο. Ωστόσο, η διάθεση των ανεξόφλητων οφειλών δεν θα επηρεάσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που χρωστούν τα συγκεκριμένα ποσά. Δηλαδή η δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού θα είναι εκείνη στην οποία οι οφειλέτες θα συνεχίζουν να χρωστούν. Και η επιχείρηση συνεχίζει να είναι αυτή που θα διεκδικεί τα χρήματα από τους συγκεκριμένους πελάτες.

Πάνω από 2,5 δισ. ευρώ τα χρέη προς τη ΔΕΗ

Μεγάλα προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες έφτασαν τα 2,7 δισ. ευρώ.

Επίδομα ενοικίου: Τι γίνεται όταν ο λογαριασμός της ΔΕΗ είναι σε άλλο όνομα

Εξ αυτών μόλις τα 350 εκατομμύρια ευρώ βρίσκονται σε διακανονισμό, με τη ΔΕΗ να προσπαθεί να κυνηγήσει τους οφειλέτες μέχρι και με αναθέσεις σε εταιρείες είσπραξης.

Τροπολογία στη Βουλή για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει πάνω από 900.000 κλήσεις σε περίπου 750.000 πελάτες με ανεξόφλητους λογαριασμούς. Οι εταιρείες παρακολουθούσαν τη συμπεριφορά των οφειλετών κι επανέρχονταν με νέες προτάσεις αποπληρωμής στις περιπτώσεις που πελάτες της ΔΕΗ έχαναν διακανονισμούς ή αδυνατούσαν να ανταποκριθούν σε πληρωμές που είχαν συμφωνηθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top