«Παγίδα» με το επίδομα ενοικίου: Γιατί το χάνουν χιλιάδες δικαιούχοι

Ακόμα και αν το πάρουν θα χάσουν τουλάχιστον τέσσερις μήνες καταβολής

Κέρματα και χαρτονομισματα

Εκτός επιδόματος ενοικίου οδηγεί χιλιάδες δικαιούχους το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ).

Το επίδομα των 115 ευρώ, που έλαβαν το 2017 δεκάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι, ανεβάζει το ετήσιο εισόδημά τους πάνω από το κατώτατο όριο των 7.000 ευρώ και έτσι η αίτησή τους απορρίπτεται!

«Πού είναι το παράδοξο;», θα αναρωτηθεί εύλογα κανείς. Στο ότι το 2018 το ΕΚΑΣ έπεσε στα 35 ευρώ, με αποτέλεσμα πολλοί που εμφανίζονταν με ετήσιο εισόδημα άνω των 7.000 ευρώ το 2017, το 2018 να είναι κάτω από το όριο. 

Επίδομα ενοικίου: Τι γίνεται όταν ο λογαριασμός της ΔΕΗ είναι σε άλλο όνομα

Οι αιτήσεις για το επίδομα ενοικίου θα βασιστούν στις φορολογικές δηλώσεις για το 2018, αλλά οι δικαιούχοι κάνουν αίτηση με την πιο πρόσφατη φορολογική δήλωση (δηλαδή αυτή του 2017). Έτσι μένουν εκτός πάρα πολλοί πραγματικοί δικαιούχοι του επιδόματος στέγασης! Να σημειώσουμε ότι η εφαρμογή δεν έχει ανοίξει ακόμη. 

Πριν το Πάσχα θα δοθεί το επίδομα στέγασης – Ξεκίνησαν οι αιτήσεις

Η υπουργική απόφαση για την καταβολή του επιδόματος ορίζει πως μόνο όσοι κάνουν αίτηση ως τον Απρίλιο, και πληρούν τα κριτήρια, θα πάρουν αναδρομικά το επίδομα, από την 1/1/2019. 

Επίδομα ενοικίου: Όχι απλά δεν το πήρε αλλά…θα πληρώσει και πρόστιμο!

Δηλαδή, εάν δεν αλλάξει κάτι με νέα απόφαση, όσοι κάνουν αίτηση τους επόμενους μήνες δε θα πάρουν αναδρομικά. 

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και όσοι δικαιούχοι υποβάλλουν φορολογική δήλωση (όταν ανοίξει το Taxisnet για τις δηλώσεις φυσικών προσώπων) και κάνουν στη συνέχεια αίτηση για το επίδομα ενοικίου, θα χάσουν τουλάχιστον τέσσερις μήνες επίδομα ενοικίου, δηλαδή 280 ευρώ επιδόματος (4 μήνες επί 70 ευρώ, που είναι το ελάχιστο επίδομα).

Υπενθυμίζεται πως το ελάχιστο ποσό επιδόματος για ένα άτομο που ζει μόνο του σε νοίκι είναι 70 ευρώ το μήνα, ενώ αν έχει και σύζυγο, ή άλλο μέλος, τότε το επίδομα ανεβαίνει στα 105 ευρώ το μήνα, αρκεί το συνολικό εισόδημα να είναι μέχρι 10.500 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top