Ελλάδα όπως Κύπρος σε κοιτάσματα αλλά οι έρευνες κόλλησαν στη γραφειοκρατία

Με διαφορά 1,5 έτους ξεκίνησαν οι δύο χώρες αλλά εμείς μείναμε πίσω…

Οι Κύπριοι περιμένουν να βγάλουν από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων 40 δις δολάρια και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Στην Ελλάδα πάλι ελπίζουμε να ξεκολλήσουν τα γρανάζια της γραφειοκρατίας για να ζήσουμε την δική μας ενεργειακή άνοιξη στην Κρήτη και το Ιόνιο. Γιατί έχουμε αργήσει εξηγεί το ρεπορτάζ της Βελίκας Καραβάλτσιου για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. 

Εντοπίστηκε μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ

Ο μηχανικός Γιώργος Μιχαηλίδης βλέπει τα τελευταία χρόνια τον κλάδο του να υπολειτουργεί. «Τα τελευταία 4 χρόνια βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση. Υποαπασχολούμαστε. Η προοπτική αυτή ανοίγει πολλές νέες θέσεις εργασίας σε μηχανικούς και όχι μόνο» δηλώνει στο Star. 

Ο Βαγιανός Κουκουλάς  είναι χημικός, ασχολείται όμως με την εκπαίδευση. Όπως λέει,  ελλείψει εργασίας οι περισσότεροι συνάδελφοί του έφυγαν στο εξωτερικό. «Αποτελεί ευκαιρία για ανάπτυξη της έρευνας αλλά και για απορρόφηση καταρτισμένου δυναμικού που φεύγουν στο εξωτερικό» δηλώνει. 

ΚΟΛΛΗΜΕΝΗ ΣΤΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΗΣ  ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ 

Ο ελλαδικός χώρος έχει τέσσερις βασικούς ενεργειακούς στόχους. Τρεις θαλάσσιους και έναν ηπειρωτικό.  Αφορούν το  Ιόνιο, δυτικά της Κρήτης , τον Κυπαρισσιακό κόλπο και το Κατάκωλο, όπως αποδεικνύεται και από το ενδιαφέρον των ξένων εταιριών, όπως επισημαίνει στο Star o Λεόντιος Πορτοκαλάκης,  πρώην Γενικός Γραμματέας Ελληνικού Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων. 

Ειδικότητες σαν και αυτή του χημικού μηχανικού, του ηλεκτρολόγου ή του χειριστή μηχανημάτων απορροφούνται σε έρευνες, γεωτρήσεις και κατασκευή αγωγών.«Οι μηχανικοί εμπλέκονται και στο κομμάτι της μελέτης και της έρευνας αλλά και στην κατασκευή,  ακόμα και ως επιβλέποντες, αλλά και στην μετέπειτα λειτουργία των έργων» διευκρινίζει η μηχανικός Φρατζέσκα  Δρακάκη. 

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ  ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 

Η κυπριακή κοινή γνώμη προσπαθεί να προσαρμοστεί στον ενεργειακό πυρετό, την ώρα που ο ο πρεσβης των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάιατ εμφανίζεται καθησυχαστικός για τις ορέξεις των Τούρκων  δηλώνοντας την υποστήριξή του στον Έλληνα υπουργό άμυνας

Για να μιμηθούμε το παράδειγμα της Κύπρου πάντως  χρειάζεται επιτάχυνση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κύπρο η κατάθεση των προσφορών έγινε τον Μάρτιο του 2016 και η παραχώρηση του οικοπέδου μέσα σε έξι  μήνες. Στην Ελλάδα η κατάθεση - προσφορά έγινε τον Δεκέμβριο του 2017. Και 1,5 χρόνο μετά δεν έχει πάει καν στο Ελεγκτικό Συνέδριο…  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top