Επανέρχεται ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα... παρά την υπόσχεση για εκ νέου πάγωμα το 2017

Προβλέπεται να φέρει έσοδα 24 εκατ. ευρώ

Επαναφέρεται ο φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων, ο οποίος προβλέπεται να φέρει έσοδα 24 εκατ. ευρώ μέσα στο 2017, σύμφωνα με τους αναλυτικούς πίνακες του κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή.

Ο φόρος ήταν παγωμένος τα τελευταία δύο χρόνια και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το πάγωμα θα παραταθεί και για το 2017.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει η εφημερίδα Ναυτεμπορική, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προέβλεψαν την είσπραξη των 24 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό, όποτε μέχρι το τέλος του χρόνου θα φανεί αν η διάδοχος του κ. Αλεξιάδη, Κατερίνα Παπανάτσιου θα προχωρήσει τελικά στην επιβολή του φόρου ή αν θα καταθέσει ρύθμιση για το νέο πάγωμα αφήνοντας τρύπα 24 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό.

Σημειώνεται ότι ο φόρος υπεραξίας βαραίνει τον πωλητή και υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της διαφοράς της τιμής πώλησης ακινήτου και της τιμής κτήσης. Η διαφορά που προκύπτει, μετά από κάποια απομείωση, ανάλογα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου, φορολογείται με συντελεστή 15%.

υπεραξια.jpg
Η απόπειρα ενεργοποίησής του προ διετίας απέτυχε, καθώς πέραν της κρίσης στην κτηματαγορά που εξαφάνισε τις υπεραξίες, εντοπίστηκαν και πολλά τεχνικά προβλήματα εφαρμογής. Τα προβλήματα αυτά παραμένουν και σήμερα, οπότε είναι αμφίβολο αν τελικώς θα ενεργοποιηθεί ο φόρος, παρά την πρόβλεψη είσπραξης εσόδων που συμπεριελήφθη στον προϋπολογισμό.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top