Ηλεκτρονικό ΔΙΧΤΥ για μισθούς, εισφορές και οφειλές με στόχο 5 δισ. ευρώ

Μάχη κατά της εισφοροδιαφυγής από την κυβέρνηση

Ηλεκτρονικό ΔΙΧΤΥ για μισθούς, εισφορές και οφειλές με στόχο 5 δισ. ευρώ
Σε ενιαίο ηλεκτρονικό «δίχτυ» του ΙΚΑ, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών μπήκαν οι μισθοί, τα ωράρια, οι εισφορές και οι οφειλές όλων των επιχειρήσεων που απασχολούν εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας.
Το πληροφοριακό σύστημα της «Εργάνης» -που απεικονίζει σε ημερήσια βάση τα στοιχεία απασχόλησης και αμοιβής 1.673.732 εργαζομένων στις 222.281 επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα- «άνοιξε» για τους ελεγκτές του ΙΚΑ και του ΚΕΑΟ, παρέχοντας τη δυνατότητα άμεσης και ��ε πραγματικό χρόνο πρόσβασης στα στοιχεία της πραγματικής απασχόλησης ώστε να αντιμετωπιστεί η αδήλωτη και η μαύρη εργασία που στερούν έσοδα 4-5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τα ταμεία.
Επιτόπιοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις
Η διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων θα επιτρέψει να γίνονται επιτόπιοι στοχευμένοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις «υψηλής παραβατικότητας» ή όσες είναι ύποπτες για εισφοροδιαφυγή ή απασχόληση ανασφάλιστων. Έτσι, άμεσα θα μπορεί να διαπιστωθεί αν ο εργαζόμενος απασχολείται την ημέρα και για τις ώρες που έχει «δηλωθεί», όπως και αν έχει «δηλωθεί».
Θα ελέγχονται, ακόμη:
Επιχειρήσεις που υποβάλλουν ��νακεφαλαιωτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) χωρίς να καταβάλουν εισφορές αλλά και αν οι ΑΠΔ ανταποκρίνονται σε ό,τι δηλώνεται (όπως το ύψος του μισθού και τα ασφάλιστρα που αναλογούν, το είδος της απασχόλησης και το «πακέτο» κάλυψης) καθώς διαπιστώνονται αποκλίσεις με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα.
Τα στοιχεία των επιχειρήσεων, οι υπεύθυνοι των εταιρειών και ο αριθμός των απασχολουμένων, με ονοματεπώνυμο και ανά ειδικότητα (έχουν καταγραφεί περιπτώσεις εικονικών επιχειρήσεων όπως και ειδικότητες απασχολουμένων που είναι άσχετες με τις δραστηριότητες, π.χ. επιχείρηση καθαρισμού με απασχολούμενους μάγειρες, νοσοκόμους και... νηπιαγωγούς).
Παράλληλα, θα διευκολυνθεί ο εντοπισμός των υπερχρεωμένων επιχειρή��εων που λειτουργούν χωρίς να ρυθμίζουν τις οφειλές τους.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top