Στη Φρανκφούρτη όλα τα βλέμματα: Αποφασίζει για ELA η ΕΚΤ και δίνει το στίγμα

Μεικτά τα μηνύματα για την Ελλάδα – Στο τραπέζι και το θέμα του κουρέματος των ενεχύρων

Στη Φρανκφούρτη όλα τα βλέμματα: Αποφασίζει για ELA η ΕΚΤ και δίνει το στίγμα

Στη Φρανκφούρτη είναι στραμμένα τα βλέμματα σήμερα, καθώς η συνεδρίαση της ΕΚΤ θα αποφασίσει σχετικά με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA και εκτιμάται πως θα δώσει το στίγμα για τις προθέσεις των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα.

Με πληροφορίες να κάνουν λόγο για εκροές περίπου 1 δισ. ευρώ τις τελευταίες ημέρες από τις ελληνικές τράπεζες, η ΕΚΤ καλείται να αποφασίσει ��όσο το θέμα της χορήγησης ρευστότητας στις ελληνικές τραπέζες όσο και τους όρους βάσει των οποίων θα ανανεωθεί.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί το μείζον θέμα του «κουρέματος» της αξίας των ενεχύρων που καταθέτουν για τον ELA οι ελληνικές τράπεζες, καθώς ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές που τάσσονται υπέρ της μείωσης της αξίας τους. Το θέμα είχε τεθεί και την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο ο Ντράγκι επέμενε να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση.

Την ίδια ώρα, πάντως, μεικτά είναι τα μηνύματα που έρχονται από στελέχη της ΕΚΤ.

Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Κλάας Κνοτ ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει κανονικά έκτακτη ρευστότητα μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες αλλά μόνο έως ότου η χώρα πτωχεύσει, χωρί�� ωστόσο να διευκρινίσει τι μέλλει γενέσθαι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Ιβ Μερς, από την άλλη, έστειλε σαφέστατο μήνυμα προς όλες τις πλευρές, ξεκαθαρίζοντας πως δεν προβλέπεται σε καμία ευρωπαϊκή συνθήκη και πως η συμμετοχή στο κοινό νόμισμα «είναι μη αναστρέψιμη».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top