Στουρνάρας στη FAZ: Δε χρειαζόμαστε τρίτο πακέτο. Το πλεόνασμα μας θα σας εκπλήξει

"Πρέπει οι εταίροι να μας στηρίξουν πριν τις ευρωεκλογές"

Στουρνάρας στη FAZ: Δε χρειαζόμαστε τρίτο πακέτο. Το πλεόνασμα μας θα σας εκπλήξει

«Το πρωτογενές πλεόνασμά μας θα είναι μια μεγάλη έκπληξη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης, αλλά μόνο την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το ύψος του χρηματοδοτικού κενού, κάνει λόγο για πέντε δισεκατομμύρια ευρώ για το 2014, ενώ εξηγεί ότι, αν συμπεριληφθεί και το 2015, το συνολικό ύψος φθάνει τα 11 δισεκατομμύρια

«Έχουμε αρκετά χρήματα» τόνισε ο κ.Στουρνάρας και υποστήριξε ότι «εάν όλα πάνε καλά και τηρηθούν οι δεσμεύσεις», δεν θα υπάρχει το κενό 10-20 δισεκατομμυρίων, για το οποίο μιλάει ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφκανγκ Σόιμπλε».

Ο τσάρος της ελληνικής οικονομίας κάλεσε τους εταίρους να στηρίξουν την Ελλάδα πριν από τις Ευρωεκλογές, προκειμένου να μην ενισχυθούν οι ακραίες δυνάμεις.

«Θα έπρεπε να μας διευκολύνουν και να υλοποιήσουν αυτό για το οποίο μας έδωσαν ελπίδες τον Νοέμβριο του 2012, δηλαδή να επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων. Αυτό θα ήταν το σωστό μήνυμα, ει δυνατόν και πριν από τις ευρωεκλογές, όχι μετά», είπε ο κ.Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι το χρηματοδοτικό κενό δεν είναι τόσο σημαντικό θέμα, όσο «το να μην περιμένουμε άλλο για την απόφαση για τον χρόνο πληρωμής των πιστώσεων».

Ο κ.Στουρνάρας εκτίμησε πως οι Γερμανοί δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις προσπάθειες των Ελλήνων, ενώ διέψευσε τις φήμες ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιθυμεί την απομάκρυνσή του από το υπουργείο.

«Δεν έχω πολιτικές φιλοδοξίες. Είμαι οικονομολόγος, όχι κομματικός πολιτικός. Η φιλοδοξία μου είναι επικεντρωμένη στο να οδηγήσουμε το πρόγραμμα σε επιτυχία. Είμαι πολύ ευτυχής για αυτή την αποστολή, ��ιότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος», εξήγησε.

Παράλληλα, ο ��πουργός υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει κάνει ένα «σωρό μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στο σύστημα υγείας, στην διοίκηση», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η τρόικα θα επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα .

Πάντως ο κ.Στουρνάρας παραδέχτηκε πως «βρισκόμαστε σε δύσκολη φάση, διότι βρισκόμαστε σχεδόν στο τέλος της αξιολόγησης της τρόικας» και απέδωσε την καθυστέρηση της αξιολόγησης εν μέρει και στο γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο του 2013 ο ίδιος δεν ήθελε να δεχτεί ότι, λόγω ενός ελλείμματος 2,9 δισεκατομμυρίων, απαιτούνταν νέα μέτρα.

«Αν το είχα δεχτεί και τώρα όμως γνωστοποιούσα το πλεόνασμα του 2013, τότε θα είχα πρόβλημα», πρόσθεσε

Ο κ. Στουρνάρας δέχτηκε ακόμη ��τι η Ευρώπη χρειάζεται δημοσιονομική πειθαρχία με κεντρικό έλεγχο των προϋπολογισμών.

«Όταν ζητούμε από την Γερμανία να μας δώσει δάνεια, τότε πρέπει και να δεχτούμε ότι θα υπάρχει καλύτερος συντονισμός και περισσότερος έλεγχος. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε περισσότερη συνοχή. Μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά έτσι θα έρθει και μάλιστα όχι μόνο στην δημοσιονομική πολιτική, αλλά και σε θέματα φορολογίας. Βλέπετε: είμαι Ευρωπαίος» δήλωσε

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top