Μήλος: «Παραιτήθηκε γιατρός. Το ενοίκιο ήταν πάνω από το μισθό της»

Χωρίς Παθολόγο και Γενικό Γιατρό η Τήνος

Όλα όσα είπε ο Πρ. της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος

Υγειονομικά ανοχύρωτα παραμένουν για ένα ακόμη καλοκαίρι, τα ελληνικά νησιά στις Κυκλάδες, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

«Στη Μήλο η γιατρός παραιτήθηκε γιατί δεν μπορούσε να βρει σπίτι, στην Τήνο, ένα νησί με 10.000 κατοίκους που αυτή την περίοδο βουλιάζει από τουρίστες το Κέντρο Υγείας δεν έχει Παθολόγο και Γενικό Γιατρό, ενώ η Σαντορίνη έχει έλλειψη Παθολόγων, Αναισθησιολόγων, Καρδιολόγων και όλων των άλλων ειδικοτήτων», είπε στο star.gr o Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Παραλία Σαρακίνικο- Μήλος

Παραλία Σαρακίνικο- Μήλος (unsplash)

Όπως εξήγησε, για την κατάσταση αυτή υπεύθυνο δεν είναι μόνο το αρμόδιο Υπουργείο, που δεν λαμβάνει μέριμνα προκειμένου να προκηρυχθούν οι θέσεις και να καλυφθούν τα κενά. 

«Υπάρχει μία απροθυμία και από τους γιατρούς και από το προσωπικό, διότι το κόστος διαβίωσης είναι πολύ υψηλότερο από τους μισθούς που λαμβάνουν. 
Σε πολλές περιπτώσεις όμως έχουμε και τις συγκρούσεις των τοπικών παραγόντων που αναγκάζουν τους γιατρούς, οι οποίοι τολμούν να πάνε στα νησιά και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, να παραιτούνται», συμπλήρωσε.

Κορωνοϊός: «Μέχρι και 300 νεκροί την εβδομάδα»

Κέντρο Υγείας Μήλου: Παραιτήθηκε η Πνευμονολόγος λόγω έλλειψης στέγης

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Μήλος, η οποία για πρώτη φορά θα αποκτούσε Πνευμονολόγο, μια ειδικότητα εξαιρετικά απαραίτητη εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Πριν από λίγους μήνες είχαμε τις αλληλομηνύσεις του Δημάρχου με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας, όταν προσελήφθη ο επικουρικός Ορθοπεδικός. Τότε, στο περιφερειακό ιατρείο του Αδάμαντα, που είναι ένα πολύ μεγάλο κτίριο που δεν λειτουργεί, ο πρ. της Διοικούσας Επιτροπης του Κέντρου Υγείας προσπάθησε με μία εσωτερική γυψοσανίδα να δημιουργήσει έναν χώρο, τελείως ανεξάρτητο, με ξεχωριστή είσοδο προκειμένου να μείνει ο γιατρός.

γιατρός

(Φωτ. eurokinissi)

Καθώς περιμέναμε και μία πνευμονολόγο, μόνιμη μάλιστα, με εμπειρία σε μεγάλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, τότε είχαμε επισημάνει ότι θα συμβεί το ίδιο ξανά, όπως και συνέβη…», είπε ο κ. Γιαννάκος

Πλεύρης: Γιατί πρέπει να κάνουν τώρα την τέταρτη δόση οι άνω των 60

Σύμφωνα με τον ίδιο, η γιατρός πήγε στη Μήλο, έμεινε σε δύο καταλύματα, ωστόσο απογοητεύτηκε και τελικά παραιτήθηκε, καθώς δεν μπόρεσε να βρει σπίτι για να νοικιάσει.

«Κάνεις δεν της έδινε σπίτι. Ο χώρος στο περιφερειακό ιατρείο που έχει φτιαχτεί, παραμένει άδειος και θα μπορούσε να μείνει εκεί, ωστόσο η γιατρός αναγκάστηκε να παραιτηθεί. 

Η γιατρός παίρνει 1.200 ευρώ το μήνα, ωστόσο για να παραμείνει στα καταλύματα, χρειαζόταν (να δαπανήσει) πάνω από το μισθό της για ένα μήνα. 

Δεν μπορεί ένας γιατρός ή ένας νοσηλευτής που παίρνει λιγότερα χρήματα να πιάσει δουλειά σε ένα νησί, καθώς η διαμονή, το κόστος και η διαβίωσή του είναι υπερδιπλάσια από το μισθό που λαμβάνει. Πόσο να αντέξει οικονομικά η γυναίκα..;», σημείωσε.

Κορωνοϊός: «Συναγερμός» για την παραλλαγή Κένταυρος

«Αντί να την κοιτάνε σαν κόρη οφθαλμού... την έδιωξαν»

Σύμφωνα με τον πρ. της ΠΟΕΔΗΝ, η άφιξη πνευμονολόγου στο νησί, για πρώτη φορά μάλιστα, θα αναβάθμιζε αισθητά τις υγειονομικές υπηρεσίες

«Αντί να την κοιτάνε σαν κόρη οφθαλμού... την έδιωξαν... την ίδια στιγμή που υπάρχουν περιφερειακά νοσοκομεία, που δεν έχουν καθόλου αυτήν την ειδικότητα και νοσηλεύουν περιστατικά κορωνοϊού», είπε.

Μήλος

Τα τοπικά κέντρα Υγείας το καλοκαίρι καλούνται να καλύψουν πολλαπλάσιο πληθυσμό, καθώς τα νησιά το καλοκαίρι βουλιάζουν από τους τουρίστες.

Για την ώρα, στη Μήλο υπηρετεί ένας Γενικός γιατρός, ένας Παιδίατρος, ένας Καρδιολόγος, ένας Ορθοπεδικός και ένας Ακτινολόγος.

Ποιος θεωρεί ότι μπορεί να νιώσει ασφαλής, όταν χάνουμε  έναν Πνευμονολόγο, εν καιρώ κορωνοϊό και ενώ τα κρούσματα στα νησιά λόγω του τουρισμού, αυξάνονται;

Όπως πρόσθεσε, οι τοπικοί παράγοντες έχουν ευθύνη και θα πρέπει να συνεργάζονται ώστε να βοηθούν τους γιατρούς και το προσωπικό να βρίσκουν σπίτια και παραμένουν στα νησιά. 

Πλεύρης: Γιατί πρέπει να κάνουν τώρα την τέταρτη δόση οι άνω των 60

Τι πρέπει να γίνει για να στελεχωθούν τα νησιά με γιατρούς και προσωπικό

Εκτός από τη συνεργασία των τοπικών παραγόντων για τη στελέχωση των ιατρείων στα νησιά, ο κ. Γιαννάκος επανέλαβε την ανάγκη η πολιτεία να δώσει κίνητρα σε γιατρούς και το προσωπικό.

«Έχουμε επανειλημμένως ζητήσει από το Υπουργείο, αν θέλει να καλυφθούν τα νησιά με γιατρούς, να δώσει διπλάσιους μισθούς κι άλλα κίνητρα, υπηρεσιακά, προκειμένου οι υγειονομικές μονάδες των νησιών να προσελκύουν γιατρούς και προσωπικό. Διαφορετικά δεν έχουμε τύχη... Τώρα οι γιατροί παίρνουν απλά τον μισθό του επιμελητή Α ή Β όπως σε όλα τα νοσοκομεία, συν τις εφημερίες. Αυτά τα χρήματα όμως δεν φτάνουν για τη διαβίωσή τους», είπε ο κ. Γιαννάκος στο star.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top