Google: Τι ρωτήσαν οι Έλληνες χρήστες το 2020
Τα searches «τι είναι», «πού» και «πότε» κυριάρχησαν
Το 2020 ήταν η χρονιά που ρωτήσαμε την Google όσο καμία άλλη. Η πανδημία του κορωνοϊού, οι εξελίξεις σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, αλλά και οι τεταμένες σχέσεις Ελλάδας-Tουρκίας, πρωταγωνίστησαν στις αναζητήσεις των χρηστών.
Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ψάξαμε να βρούμε τι έχουμε κοντά μας - από φαρμακεία, φωτογραφεία, χρωματοπωλεία μέχρι φυσικά... φαγητό! Eκτός από τις χρηστικές αναζητήσεις, δεν έλειψαν και τα searches για ζητήματα της καθημερινότητας αλλά και ειδησεογραφικά θέματα που ήρθαν για να μείνουν με τον κορωνοϊό. Οι Έλληνες αναρωτήθηκαν τι είναι το lockdown, τι είναι η πανδημία, τι είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά και τα υποκείμενα νοσήματα.
Περιττό να αναφέρουμε ότι οι ερωτήσεις πού είναι η υποχρεωτική η μάσκα αλλά και τι μήνυμα στέλνουμε στο 13033 για τις μετακινήσεις μας ήταν οι πρωταγωνιστές των προηγούμενων μηνών.
Google: Οι κορυφαίες αναζητήσεις με τις ερωτήσεις των χρηστών για το 2020
Τι είναι...
1. Κραχ: Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η είδηση που κυριάρχησε ήταν ότι ακολουθεί πανδημία… χρέους, καθώς η ύφεση θεωρείται μεγαλύτερη και από το Κραχ του 1929. Έτσι δεν είναι περίεργο που ο κόσμος άρχισε να αναζητά τι είναι το Κραχ, δίνοντάς του την πρωτιά.
Ανάσα στη μεσαία τάξη – Πόσα κερδίζουν μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες
2. Επίταξη: Άλλος ένας όρος που αναζητήθηκε σωρηδόν, καθώς στην ειδησεογραφία εμφανίστηκαν λέξεις όπως επίταξη ιδιωτικών κλινικών αλλά και επίταξη ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία, με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω των κακών επιδημιολογικών δεικτών και της πίεσης σε ΕΣΥ και ΜΕΘ.
Κορωνοϊός: Εντολή για άμεση επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη
3. Καρά Τεπέ: Η φωτιά που κατέστρεψε ολοσχερώς το ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο πριν από τρεις μήνες, είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να βρεθούν στον δρόμο. Η κυβέρνηση έστησε μία πρόχειρη δομή στο Καρά Τεπέ και κάπως έτσι το πρώην πεδίο βολής έγινε μία από τις πιο συχνές αναζητήσεις στην Google.
Λέσβος: Μεγάλη επιχείρηση για τη μεταφορά προσφύγων στο Καρά Τεπέ
Μόρια: Αφγανοί απειλούν με μαχαίρι οικογένειες να μην μπουν στο Καρά Τεπέ
4. Lockdown: Εδώ τα λόγια είναι περιττά. Όλοι ξέρουμε πλέον τι σημαίνει lockdown, καθώς εφαρμόστηκε στην καθημερινότητά μας, τις μετακινήσεις, τη διασκέδαση με αποτέλεσμα να γίνει τρόπος ζωής.
5. Πανδημία: Οι χρήστες αναζήτησαν τον όρο αυτό για να δουν την ορολογία της, την ετυμολογία της, αλλά και για να ανατρέξουν στην πανδημία του 2018 και να αναρωτηθούν πόσο κράτησε, μπας και πάρουν καμία ιδέα για το πόσο θα διαρκέσει και αυτή που ζούμε.
Σε πολύ κρίσιμο σημείο η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας
6. Navtex: Το 2020 έγινε της… Navtex, με την Τουρκία να τις εκδίδει σωρηδόν και τη χώρα μας να απαντά με αντί-Navtex στις προκλητικές ενέργειες της γείτονος χώρας. E… Νavtex στη Navtex οι χρήστες της Google δεν άντεξαν και αναζήτησαν τον ορισμό της. Για την ιστορία, Navtex είναι στην ουσία αγγελίες σε ναυτιλλομένους για διάφορες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν όσοι ταξιδεύουν στις θάλασσες. λέξη Navtex προέρχεται από τους όρους: NAVigational TEleX. Ενδεικτικές πληροφορίες που μεταδίδονται μέσω Navtex είναι ναυτιλιακής, μετεωρολογικής και κατεπείγουσας φύσης που αφορούν στις παράκτιες θαλάσσιες περιοχές, όπως αναφέρει η υδρογραφική υπηρεσία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.Τέτοιες πληροφορίες είναι, για παράδειγμα, μετεωρολογικές προγνώσεις, έκτακτα φυσικά φαινόμενα, βλάβες σε εξοπλισμό σε ναυτιλιακές αρτηρίες, ναυάγια, πολεμικές ασκήσεις, προειδοποιήσεις για πειρατεία, κ.ά.
Τουρκία: Τρεις νέες navtex για ακύρωση στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο
7. Απαγόρευση Κυκλοφορίας: Από τις πιο συχνές αναζητήσεις λέξεις στην Google, εμφανίστηκε ως επακόλουθο του lockdown, με τους Έλληνες να ψάχνουν πληροφορίες για το πού ισχύει, αν εφαρμόζεται για τις μετακινήσεις εκτός νομού, αλλά και ποιες ώρες είναι σε εφαρμογή.
Χριστούγεννα με απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ και SMS στο 13033
8. Επακούμβηση: Άλλη μία ορολογία της θάλασσας έκανε την εμφάνισή της στο Top 10 των αναζητήσεων, με αφορμή την επακούμβηση της ελληνικής φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ με φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού τον περασμένο Αύγουστο. Έτσι οι χρήστες άρχισαν να αναζητούν τι σημαίνει ο όρος και ποια η έννοιά του.
9. ΚΥΤ: Η συντομογραφία για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών ήταν επίσης μία από τις λέξεις που πρωτοστάτησαν στις αναζητήσεις του 2020 μετά την ολοσχερή καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας.
10. Υποκείμενο νόσημα: Ο όρος έκανε την εμφάνισή του με αφορμή με τις καθημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τους ημερήσιους θανάτους και τις διασωληνώσεις λόγω κορωνοϊού. Τα υποκείμενα νοσήματα θεωρήθηκαν επιβαρυντικοί παράγοντες για όλους όσοι νόσησαν ή θα νοσήσουν από κορωνοϊό, και έτσι οι Έλληνες άρχισαν να αναζητούν πως σχετίζονται με την πανδημία, ποια θεωρούνται υποκείμενα νοσήματα, την ετυμολογία τους αλλά και τι σημαίνουν.
Πού...
1. Πού έγινε σεισμός; Ως μία χώρα με πλούσια σεισμική δραστηριότητα, δεν έλειψαν οι δονήσεις καθ´όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με τον σεισμό της Σάμου να εξελίσσεται σε τραγωδία, καθώς δύο νεαρά παιδιά έχασαν τη ζωή τους και 19 άνθρωποι τραυματίστηκαν, χώρια οι καταστροφές που προκλήθηκαν στο νησί και το μίνι τσουνάμι που σημειώθηκε.
Σεισμός Σάμος: Κατεδάφισαν το κτίριο που καταπλάκωσε τον Άρη και την Κλαίρη
2. Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα; Άλλη μία ερώτηση που κυριάρχησε στις αναζητήσεις μέχρι που η μάσκα έγινε υποχρεωτική παντού και έτσι λύθηκαν οι απορίες όλων
Κορωνοϊός: Μέχρι πότε θα φοράμε τη μάσκα - Πότε θα βγούμε από το lockdown
3. Πού εντοπίζονται σήμερα κρούσματα; Οι Έλληνες αναζητούσαν καθημερινά τον ημερήσιου αριθμό κρουσμάτων και τις ενημερώσεις του ΕΟΔΥ για να δουν την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Συχνά μάλιστα τα κρούσματα, η γεωγραφική τους κατανομή, οι νεκροί αλλά και οι διασωληνωμένοι έγιναν θέματα συζήτησης σε παρέες, βιντεοκλήσεις και ιντερνετικές συζητήσεις.
4. Πού στέλνω μήνυμα για μετακίνηση; Το 13033 ήταν από τους αριθμούς που όλοι μάθαμε απ´έξω και είχε σίγουρα την τιμητική του, συνοδευόμενος απο τους έξι κωδικούς μετακίνησης.
SMS 13033: Ποιον κωδικό στέλνουμε για μετάβαση σε εποχικά καταστήματα
5. Πού παίζονται τα "Παράσιτα"; Οι σινεφίλ αποφάσισαν να αξιοποιήσουν την καραντίνα για να απολαύσουν τα Παράσιτα, μία Νοτιοκορεάτικη ταινία που θριάμβευσε στο φετινό Φεστιβάλ Καννών και κέρδισε τα Όσκαρ σκηνοθεσίας, Καλύτερης ταινίας και σεναρίου. Στα Παράσιτα, μια πολύ φτωχή και μια εύπορη οικογένεια συνυπάρχουν στην πολυτελή μονοκατοικία της δεύτερης με έναν εξαιρετικά απροσδόκητο τρόπο. Η ταινία αποτελεί ένα συναρπαστικό μείγμα θρίλερ, μαύρης κωμωδίας και κοινωνικής αλληγορίας.
Αποκλειστικά στο Star ο Έλληνας συνθέτης της ταινίας «Παράσιτα»!
6. Πού παίζεται το "1917"; Άλλη μία ταινία που είχε την τιμητική της το 2020, που έλαβε Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Δράματος και Σκηνοθεσίας. Το πολεμικό έπος πραγματεύεται την ιστορία δύο νεαρών Βρετανών στρατιωτών, που τον προτελευταίο χρόνο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου αναλαμβάνουν μια φαινομενικά αδύνατη αποστολή: Να διαπεράσουν τις γραμμές του εχθρού ώστε να παραδώσουν ένα γράμμα, το οποίο θα σώζει τη ζωή εκατοντάδων στρατιωτών και του αδερφού ενός από τους δύο αποστολείς.
7. Πού γυρίστηκε το "Γοργόνες και Μάγκες"; Μία all time classic ταινία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου (Γιάννης Δαλλιανίδης, 1968) που προφανώς έκανε τους χρήστες βλέποντάς τη να αναρωτηθούν πού γυρίστηκε λόγω των εντυπωσιακών πλάνων της. Για την ιστορία, η απάντηση είναι στη μαγευτική Ύδρα. Τα περισσότερα γυρίσματα έχουν γίνει στον οικισμό «Καμίνι», εκεί όπου υποτίθεται βρίσκεται και η ταβέρνα στην οποία η κόρη του ταβερνιάρη Γιάννη Βογιατζή, Μάρθα Καραγιάννη, τραγουδά το «Ο άνδρας που θα παντρευτώ», ενώ αξέχαστη είναι και η σκηνή με τη Μαίρη Χρονοπούλου να τριγυρνά με τα αέρινα φορέματά της στα ασβεστομένα σκαλάκια του νησιού και μαζί με τον Λάκη Κομνηνό να ερμηνεύουν το «Τόσα Καλοκαίρια» του Δάκη.
8. Πού είναι η Ριτσώνα; Στην περιοχή δημιουργήθηκε το πρώτο, σύγχρονο αποτεφρωτήριο νεκρών στη χώρα μας και έτσι πολλοί Έλληνες αναρωτήθηκαν πού βρίσκεται η Ριτσώνα, καθώς μέχρι πρότινος όσοι επιθυμούσαν την αποτέφρωση των νεκρών τους έπρεπε να πάνε στη Βουλγαρία
9. Πού έχει φωτιά τώρα; Η χώρα μας εκτός από πλούσια σεισμικής δρασστηριότητα το καλοκαίρι έχει και φωτιές, επομένως η ερώτηση αυτή ήταν στο Top 10 των πιο συχνών αναζητήσων.
10. Πού είναι το Κρανίδι; Το Κρανίδι ήταν μια από τις πόλεις που είχαν την τιμητική τους στα δελτία ειδήσεων την περασμένη άνοιξη λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού σε μετανάστες, κάτι που έκανε πολλούς χρήστες του Ίντερνετ να εμπλουτίσουν τις γνώσεις γεωγραφίας τους και να ψάξουν πού είναι τελικά αυτό το Κρανίδι.
Πότε...
Παρακάτω ακολουθεί το Top 10 των πιο χρηστικών ερωτήσεων που θα μπορούσαν να κάνουν οι χρήστες της Google, οι οποίοι δε σταμάτησαν να αναζητούν πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, τα μαγαζιά, τα γυμναστήρια, τα δημοτικά, οι καφετέριες ακόμα και το… Τριώδιο!
Επίσης θέλοντας να βάλουν λίγη διασκέδαση στην καραντίνα, δεν έλειψαν και τα searches για το πότε έχουμε Καθαρά Δευτέρα αλλά κα πότε είναι Τσικνοπέμπτη. Και φυσικά με την καραντίνα σε εξέλιξη η Black Friday 2020 ήρθε ως το κερασάκι στην τούρτα για να σώσει το λιανεμπόριο αλλά και την ψυχολογία των καταναλωτών που ξεχύθηκαν στο Ίντερνετ για να αγοράσουν σε προσφορά τα αγαπημένα τους είδη (από ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά μέχρι ρούχα και καλλυντικά).
- Πότε ανοίγουν τα σχολεία;
- Πότε ανοίγουν τα μαγαζιά;
- Πότε ανοίγουν τα γυμναστήρια;
- Πότε είναι το Black Friday 2020;
- Πότε ανοίγουν τα δημοτικά;
- Πότε ανοίγουν οι καφετέριες;
- Πότε είναι Καθαρά Δευτέρα;
- Πότε ανοίγει το Τριώδιο;
- Πότε ανοίγουν τα πανεπιστήμια;
- Πότε είναι Τσικνοπέμπτη;
Google 2020: Τι έψαξαν οι Έλληνες - Oι κορυφαίες αναζητήσεις της χρονιάς
Και επειδή μες τον κορωνοϊό δεν είναι ώρα για να ψαχνόμαστε (άλλωστε η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επιτρέπει περιττές ή μακρινές μετακινήσεις), οι Έλληνες άρχισαν να ψάχνουν τι είναι κοντά τους. Από φαρμακεία και βενζινάδικα, μέχρι φαγητά, σουβλάκια, καφέ και φωτογραφεία. Στη δεκάδα μπήκαν και τα χρωματοπωλεία φυσικά, γιατι το lockdown αποτέλεσε αφορμή για μίνι ανακαινίσεις στα σπίτια. Μένουμε που μένουμε σπίτι να μην το κάνουμε και cozy;
Κοντά μου...
- Φαρμακείο κοντά μου
- Βενζινάδικο κοντά μου
- Φαγητό κοντά μου
- Βιβλιοπωλείο κοντά μου
- Κάβα κοντά μου
- Σουβλάκια κοντά μου
- Καφέ κοντά μου
- Φωτογραφείο κοντά μου
- Ταβέρνα κοντά μου
- Χρωματοπωλείο κοντά μου