Σύγχρονα μνημεία της χώρας οι φάροι

Αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα μνημεία της χώρας

Για εκατοντάδες χρόνια, το φως τους έγινε σύμμαχος και σημάδι ζωής για τους Έλληνες ναυτικούς. Σε απόκρημνους βράχους, σε ερημονήσια, στην μέση του πουθενά οι ελληνικοί φάροι στέκουν αγέρωχοι και επιβλητικοί…

Στο Γύθειο, στο νησί «Κρανάη»  δεσπόζει ένας εντυπωσιακός μαρμάρινος φάρος χτισμένος το 1873. Λένε πως κάποτε ήταν ξακουστός σ' ολη την Ανατολική Μεσόγειο. Ο μύθος όμως θέλει την Ωραία Ελένη να πέρασε σε αυτό το σημείο την πρώτη της νύχτα με τον Πάρη, αφού κλέφτηκαν και πριν ταξιδέψουν στην μακρινή Τροία.

Ο Φάρος της Χαλκίδας είναι 130 ετών, χτισμένος στο εντυπωσιακό ακρωτήριο της Κακής Κεφαλής. Το ύψος του πύργου είναι 12 μέτρα και η τοποθεσία του θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τους αρχαιολόγους. Στην κατοχή οι Γερμανοί προσπαθώντας να χτίσουν γύρω από το φάρο οχυρωματικές τάφρους βρήκαν λείψανα που ανήκουν στην εποχή του Χαλκού. 

Ο φάρος Μελαγκάβι στέκει πάνω απ' τον αρχαίο ναό της Ήρας στην περαχώρα Λουτρακίου. Oδηγεί τα καράβια που πλέουν στον Κορινθιακό και κινουνται προς το λιμάνι και τη διώρυγα της Κορίνθου. Πρωτολειτούργησε το 1897 ενώ κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός. 

Για τους περιπετειώδης σε μια χωμάτινη διαδρομή στη Φωκίδα θα βρείτε τον πέτρινο φάρο Ψαρομύτας. Λειτουργεί από το 1894 έως και σήμερα. Ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό και προσφέρεται για παραθερισμό καθώς διαθέτει ανέσεις που καλύπτουν έκταση 100 τ.μ. Το κτίριο του φάρου έχει χαρακτηριστεί ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο.

Τα εντυπωσιακά εναέρια πλάνα ανέβασε στο Youtube ο Άγγελος Αρναουτέλης.

 

Δείτε περισσότερα στο ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top