Από την Καλαμάτα και τη Σάμο ως τη Χίο και την Κάλυμνο, εκρηκτικά έθιμα αναβιώνουν κάθε χρόνο τις μέρες του Πάσχα

Τη νύχτα μέρα έκαναν τα χαλκούνια στο Αγρίνιο

Στο Αγρίνιο και την Καλαμάτα γίνεται η μάχη της σαϊτας, στην Κάλυμνο και τη Σάμο σκάνε δυναμίτες και  οβίδες, ενώ στην Χίο έχουν τον τρομερό ρουκετοπόλεμο. Πάμε να δούμε μερικά από τα πιο... εκρηκτικά έθιμα που αναβιώνουν κάθε χρόνο τέτοιες μέρες.

Άστραψε και βρόντηξε ο ουρανός της Καλύμνου

Στις 12.00 το μεσημέρι ακριβώς... μόλις οι καμπάνες των Εκκλησιών της Καλύμνου  ήχησαν χαρμόσυνα για την Πρώτη Ανάσταση, οι δυναμιτιστές, που είχαν πάρει θέση στον προβλήτα άρχισαν τις ρίψεις.

Ο κόσμος, που είχε κατακλύσει την παραλία, αλλά και την κεντρική πλατεία του νησιού παρακολουθούσε με δέος, το φαντασμαγορικό έθιμο που... άστραψε και βρόντηξε τον καλυμνιώτικο ουρανό.

Το  εκρηκτικό κλίμα επικράτησε για τουλάχιστον μισή ώρα, με τους δυναμίτες να πέφτουν... ακατάπαυστα, προϊδεάζοντας για το τι θα συμβεί αύριο βράδυ. Τότε που οι ομοβροντίες εκατοντάδων κομματιών δυναμίτιδας - βάρους από μισό έως... τρία κιλά - φτάνουν ως τη γειτονική Κω και... ανάλογα με τη φορά του αέρα, μέχρι τα Τουρκικά παράλια!

Τη νύχτα μέρα έκαναν τα χαλκούνια στο Αγρίνιο

Παραδοσιακά - όπως κάθε χρόνο Μεγάλη Παρασκευή - οι Χαλκουνάδες του Αγρινίου έκαναν τη νύχτα...  μέρα με τις σαϊτες τους!

Μπορεί ο άστατος καιρός να  ματαίωσε τη συνάντηση των επιταφίων στην πλατεία της πόλης, όμως η  μάχη με τους...  φλεγόμενους , μπαρουτογεμισμένους κυλίνδρους, αποζημίωσε με το παραπάνω ντόπιους και επισκέπτες, που είχαν συγκεντρωθεί για να απολαύσουν το θέαμα.

Σε θέση μάχης οι ρουκετάδες της Χίου

Βράδυ Μεγάλου Σαββάτου και οι ρουκετάδες του Βροντάδου στη Χίο, ετοιμάζονται να το κάψουν. 

Οι ενορίτες της Παναγίας της Ερειθιανής και του Αγίου Μάρκου είναι πανέτοιμοι για τη "σύρραξη" που κρατάει... χρόνια. Τα διασταυρούμενα πυρά ετοιμάζονται να βρουν το στόχο τους , βάφοντας ξανά χρυσοκόκκινη την αναστάσιμη νύχτα. Φέτος έχουν οριστεί συγκεκριμένες ώρες ρίψης των.... 10.000 φρέσκων ρουκετών, προκειμένου οι πιστοί να φτάσουν με ασφάλεια στις δύο εκκλησίες.

Πόλεμος με οβίδες στη Σάμο

Το έθιμο του ρουκετοπόλεμου στη Χίο μπορεί να είναι πιο γνωστό , όμως το πιο  εκρηκτικό είναι άλλο. Οι  αντάρτες του Μαραθοκάμπου της Σάμο, έχουν πάρει θέσεις στις πλαγιές του βουνού για τον αυριανό πόλεμο των πέντε ενοριών του χωριού, με οβίδες! 

1.600 έως και 2.000 εκτοξευτήρες, από κάθε ενορία ετοιμάζονται και τοποθετούνται στο χώμα.  Κάθε " ταμπούρι"  ρίχνει από πέντε  μπαταριές σταδιακά, μία για το κάθε αναστάσιμο λάβαρο που περνάνε. Χιλιάδες πυρομαχικά σκάνε, προκαλώντας μια πραγματική εικόνα πολέμου.

 

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top