Πολυετείς καθείρξεις για τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της Energa-Hellas Power

Στη φυλακή οδηγούνται 3 από τους 11 κατηγορούμενους

Πολυετείς καθείρξεις για τους κατηγορούμενους

Καταδικάστηκαν οι 11 από τους 19 κατηγορούμενους κατά περίπτωση για υπεξαίρεση, λαθρεμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και ξέπλυμα βρώμικους χρήματος.

Το δικαστήριο καταδίκασε τους: Αριστείδη Φλώρο σε 21 χρόνια κάθειρξη και το Νικόλαο Δεκόλη 15 χρόνια για το αδίκημα της συναυτουργίας στην κακουργηματική υπεξαίρεση με την επιβαρυντική διάταξη περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50), τους Αχ. Φλώρο 14 χρόνια και Στεφ. Σαφιάκα 15 χρόνια για άμεση συνέργεια, τον Βασίλη Μηλιώνη 10 χρόνια για απλή συνέργια. Συνολικό πρόστιμο 5,2 εκατ. ευρώ.

Στη φυλακή οδηγούνται οι Αρ. Φλώρος, Μαρία Σκλαβάκη και Πέτρος Νικολοθανάσης.

Πριν από την απόφαση ο Αριστείδης Φλώρος δήλωσε στο δικαστήριο: "Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η υπόθεση δημιουργήθηκαν απαιτήσεις. Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης κατατέθηκαν αγωγές που ακόμα δεν έχουν δικαστεί. Όταν ξεκίνησε η ανάκριση ήμουν στην Ιαπωνία. Γύρισα, προφυλακίστηκαν και έμεινα 18 μήνες στη φυλακή. Βγήκα και είμαι δυο χρόνια έξω και δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό να φύγω. Αγαπώ την οικογένεια μου και δεν θα ήθελα ποτέ να τους αφήσω και να μην τους ξαναδώ ποτέ. Επίσης πιστεύω στο δίκιο, είμαι νέος άνθρωπος και δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κρύβομαι.

Δούλευα όχι για να δημιουργήσω κάποια νέα εταιρία, αφού στο χώρο της ενέργειας δεν μπορώ να ξαναμπώ, αλλά μόνο για να βρω μια λύση. Όταν δυο μέρη έχουν διαφορετικές απόψεις πρέπει και τα δυο μέρη να βοηθήσουν να βρεθεί λύση.

Αν με βάλετε στη φυλακή θα συντελέσετε στη φυσική μου εξόντωση και την επιχειρηματική μου εξόντωση. Δεν έχω πια τις δυνάμεις να συνεχίσω να παλεύω.

Δεν σκέφτηκα ποτέ ούτε θα σκεφτώ στο μέλλον να μην εμφανιστώ μπροστά στη δικαιοσύνη. Σας ζήτω να μου δώσετε τη δυνατότητα να συνεχίσω μέχρι το εφετείο να δίνω αυτό τον αγώνα που πιστεύω ότι είναι σωστός και ηθικός. Δεν έχω σκοπό να εκθέσω το δικαστήριο ούτε να το σκάσω. Θέλω να διεκδικήσω το δίκιο μου."

Αφορμή για τη δήλωση αυτή στάθηκε η πρόταση της εισαγγελέως η οποία ζήτησε να μην του χορηγηθεί αναστολή στην επώαση λέγοντας ότι του δόθηκε η ευκαιρία να επιστρέψει τα χρήματα αλλά δεν το έκανε.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν στους κατηγορούμενους είναι οι εξής:

-Αριστείδης Φλώρος κατά συγχώνευση για τις πράξεις της υπεξαίρεσης, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της λαθρεμπορίας ποινή κάθειρξης 21 ετών και χρηματική ποινή ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Για την περίπτωσή του απορρίφθηκε το αίτημα αναστολής.

-Αχιλλέας Φλώρος κατά συγχώνευση συνολική ποινή κάθειρξης 14 χρόνων και χρηματική ποινή ενός εκατ. ευρώ για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της λαθρεμπορίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Δόθηκε αναστολή με περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εγγυοδοσία ύψους 300 χιλ. ευρώ

-Νικόλαος Δεκολης κατά συγχώνευση για τα τρία αδικήματα ποινή κάθειρξης 15 ετών και χρηματική ποινή ύψους 500.000 ευρώ. Αναστολή της ποινής με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης σε ΑΤ της περιοχής του και της εγγυοδοσίας ύψους 50 χιλ. ευρώ.

-Στέφανος Σιαφάκας κατά συγχώνευση κάθειρξη 15 ετών και χρηματική ποινή 500.000 ευρώ για τις τρεις αξιόποινες πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε.Αναστολή της ποινής με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης σε ΑΤ της περιοχής του και της εγγυοδοσίας ύψους 50 χιλ. ευρώ.

-Βασίλης Μηλιώνης, κάθειρξη δέκα ετών για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση. Αποφασίστηκε η αναστολή εκτέλεσης της ποινής με τον όρο της εγγύησης ύψους 70.000 ευρώ και εμφάνιση στο ΑΤ.
Χαράλαμπος Σμυρλιάδης ποινή κάθειρξης επτά ετών και χρηματική ποινή ύψους 500.000 ευρώ για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικους χρήματος. Δόθηκε αναστολή με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης σε ΑΤ και εγγυοδοσία ύψους 30.000 ευρώ

-Χρήστος Σιαφάκας κάθειρξη επτάετών και χρηματική ποινή ύψους 500.000 ευρώ για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.Δόθηκε αναστολή με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης σε ΑΤ και εγγυοδοσία ύψους 30.000 ευρώ

-Κ. Κωνστάντος ποινή τεσσάρων ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ για την πράξη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αποφασίστηκε η αναστολή εκτέλεσης της ποινής για τέσσερα έτη και η εμφάνιση μία φορά το μήνα σε ΑΤ της περιοχής του καθώς και επιμέλεια κοινωνικής αρωγής.

-Μαρία Σκλαβάκη ποινή κάθειρξης 7 ετών και χρηματική ποινή ύψους 300.000 ευρώ για το ανωτέρω αδίκημα. Δεν δόθηκε αναστολή.
-Βασίλης Δημήτρακας για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ποινή φυλάκισης 4 ετών και ποινή χρηματική 50.000 ευρώ.Αποφασίστηκε η αναστολή εκτέλεσης της ποινής για τέσσερα έτη και η εμφάνιση μία φορά το μήνα σε ΑΤ της περιοχής του καθώς και επιμέλεια κοινωνικής αρωγής.

-Πέτρος Νικολοθανάσης κάθειρξη 10 ετών και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Δεν δόθηκε αναστολή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top