ΒΟΜΒΑ από Δ. Στράτου:Τσίπρας-Βαρουφάκης είχαν συζητήσει από νωρίς το σχέδιο που θα εφαρμόσουν

«Το “ΟΧΙ” του δημοψηφίσματος υπονομεύτηκε από μέσα»

ΒΟΜΒΑ από Δ. Στράτου:Τσίπρας-Βαρουφάκης είχαν συζητήσει από νωρίς το σχέδιο που θα εφαρμόσουν

​Αποκαλυπτική ήταν η σύζυγος του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, Δανάη Στράτου σε συνέντευξή της στην Καθημερινή, σημειώνοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας και ο σύζυγός της βρίσκονταν εδώ και χρόνια σε πλήρη συμφωνία για το σχέδιο που θα εφάρμοζε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν εκλεγόταν.

Η κυρία Στράτου αποκαλύπτει ακόμα ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης γνώριζε από τον Δεκέμβριο πως θα ήταν υπουργός Οικονομικών, αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το περιβόητο «όχι» του δημοψηφίσματος, υπονομεύτηκε εκ των έσω.

Η σύζυγος του πρώην υπουργού Οικονομικών δεν κρύβει μάλιστα ότι δεν περίμενε τίποτα από τα καταιγιστικά που ακολούθησαν το τηλεφώνημα που δέχθηκε ο Γ. Βαρουφάκης τον Δεκέμβριο του 2014.

«Βρισκόμασταν με τον σύζυγό μου σε οικογενειακές διακοπές για τα Χριστούγεννα. Ο Άντώνης Σαμαράς προκήρυξε εκλογές μετά το αδιέξοδο στην προεδρική εκλογή και επιστρέψαμε εσπευσμένα στην Αθήνα. Ξέραμε ότι αν γινόταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο σύζυγός μου θα γινόταν υπουργός Οικονομικών. Του το είχε ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας με τον οποίο επί χρόνια συζητούσαν το σχέδιο που είχαν αποφασίσει να εφαρμόσουν», είπε η Δανάη Στράτου και πρόσθεσε:

«Αν ήξερα τι θα ακολουθήσει, θα είχα προστατευτεί. Δεν είχαμε πλαίσιο υποστήριξης. Με τρόμαξε πολύ αυτό, δεν το αρνούμαι, ειδικά ως προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η τάση μου τότε ήταν απλώς να κρυφτώ».

Αναφερόμενη δε στην περίοδο που ο σύζυγός της ήταν υπουργός, η κυρία Στράτου τόνισε:

«Ήταν τόσο έντονη αυτή η περίοδος. Επί έξι μήνες βασική μου προτεραιότητα ήταν να φτιάξω ένα σύστημα υποστήριξης για τον Γιάνη. Τα πάντα τότε ήταν πολύ πυκνά, σε χρόνο και συναισθήματα. Προτεραιότητά μου ήταν να επιβιώσει αυτός ο άνθρωπος. Να είναι έτσι οργανωμένο το σπίτι ώστε να του προσφέρει ό,τι χρειαζότα��. Επιπλέον, όταν γύρισα από την Αμερική, τον βρήκα να εργάζεται σχεδόν αβοήθητος είκοσι ώρες το εικοσιτετράωρο. Ο ίδιος ήταν βουτηγμένος στη διαπραγμάτευση, δεν είχε χρόνο για τίποτα. Ζήσαμε ένα roller coaster».

Όσο για όσα ακολούθησαν μετά την παραίτησή του; Η σύζυγος του Γ. Βαρουφάκη αναφέρει:

«Μετά την παραίτησή του, σαν από κεκτημένη ταχύτητα, συνέχισα να ακολουθώ το πλάνο του Γιάνη, τα ταξίδια, την προετοιμασία για το κίνημά του, το DiEM25. Αυτό με κούρασε όμως, έπρεπε να πάρω μια απόφαση: θα συνεχίσω να σκέφτομαι τον εαυτό μου ως καλλιτέχνη ή θα σταματήσω και θα ασχοληθώ μόνο με το όραμα του Γιάνη. Από κοινού πήραμε την απόφαση να έχω τη βάση μου στην Αθήνα και να ασχοληθώ με τα πρότζεκτ μου. Δεν θα ήμουν ο εαυτός μου αλλιώς».

Η Δανάη Στράτου αναφερόμενη στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού του 2015 κάνει λόγο για πόλεμο και για υπονόμευση της λαϊκή βούλησης.

«Είμαστε σε έναν πόλεμο μεταξύ αυτών που θέλουν να κρατήσουν τα πράγματα ακριβώς όπως είναι για να μη χάσουν την εξουσία και εκείνων που απαιτούν την αλλαγή. Στην Ελλάδα ξεσηκωθήκαμε, το 62% βγήκε στους δρόμους και ψήφισε “Όχι”. Το αποτέλεσμα ήταν μια τεράστια, θλιβερή εκ των έσω υπονόμευση αυτού του “Όχι“. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ξαναβγούμε στους δρόμους. Στην Ελλάδα ο κόσμος έχει παγώσει, έχει απογοητευτεί, έχει χάσει κάθε ελπίδα. Και δυστυχώς αυτή είναι η συνθήκη που οδηγεί συνήθως σε ακραίες καταστάσεις», τόνισε.

Για τη στάση του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών, η Δανάη Στράτου είπε:

«Η στάση του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών ήταν μια αναλαμπή λογικής και αξιοπρέπειας που ενέπνευσε την πλειονότητα των Ελλήνων. Όμως εκείνη την εποχή έχασα πολλούς ανθρώπους από τη ζωή μου. Υπάρχει ένας διπολισμός στην κοινωνία που παλαιότερα δεν υπήρχε. Παλιά δεν είχε σημασία αν ψήφιζες ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημ��κρατία ή Αριστερά, καθόμασταν όλοι στο ίδιο τραπέζι και τρώγαμε. Τώρα βλέπεις τον διχασμό σε φίλους, σε οικογένειες. Στη δική μας περίπτωση αυτό ήταν πολύ έντονο. Το είδα να συμβαίνει με προσωπικούς μου φίλους, ακόμα και με μέλη της οικογένειας υπήρξαν εντάσεις. Ξεκίνησε με το δημοψήφισμα. Ήταν μια δύσκολη περίοδος. Πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν τι ακριβώς έγινε, υπήρξε διαστρέβλωση και λάσπη. ��ια μένα, όμως, το πιο σημαντικό είναι το ανθρώπινο. Εγώ βάζω πάνω από όλα τη σχέση μου, τη φιλία μου, τη συγγένειά μου. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές πολιτικές απόψεις, αλλά είσαι φίλη μου, αδελφή μου... Δυστυχώς, δεν το βλέπουν όλοι έτσι... Ναι, χάθηκαν κάποιες φιλίες».

Όσο για το τι θα ψήφιζε αν αύριο γίνονταν εκλογές; Η Δανάη Στράτου παραδέχεται ότι δεν ξέρει.

«Περιμένω νέα πρόσωπα, νέα σχήματα που θα εκφράσουν τον λαό. Νομίζω πως πρέπει να κατέβει ο Γιάνης Βαρουφάκης στην εκλογική διαδικασία με ένα νέο σχήμα. Δεν φοβάμαι ότι μπορεί να ξεσπάσει πάλι ένα κύμα υπερέκθεσης. Πρώτον, είμαι πλέον προετοιμασμένη, το έχω βιώσει, έχω πείρα, ξέρω πώς να το διαχειριστώ. Και δεύτερον, όταν ξεκινάς κάτι, καλό είναι να μην το αφήνεις στη μέση. Ο λόγος που δεν βγήκε αμέσως μετά την παραίτηση μπροστά ο Γιάνης είναι επειδή το σχέδιο που είχε ετοιμάσει ανατράπηκε, ακυρώθηκε, οπότε έπρεπε να επεξεργαστεί νέα πρόταση. Χρειαζόταν χρόνο. Όταν είναι έτοιμος και αποφασίσει να προχωρήσει, τότε φυσικά θα τον υποστηρίξω», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top