Πύρινη ΚΟΛΑΣΗ στη Θάσο! Κάηκαν σπίτια, χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους και ζώα

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου στο νησί- Πρώτη ανάρτηση 08:20

​Για δεύτερη μέρα αγωνιούν οι κάτοικοι της Θάσου εξαιτίας της φωτιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη στο νησί, σε τέσσερα πύρινα μέτωπα. Το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Φωτιά-Θάσος.jpg
Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν κατέστησαν εφικτή την κατάσβεσή της από το πρωί του Σαββάτου, όταν και εκδηλώθηκε. Ωστόσο μάχη με τις φλόγες δίνουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά και στρατός. Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, ενώ έχουν εκκενωθεί ο οικισμός Καζαβίτι στον Πρίνο και τα μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα και του Αρχαγγέλου.

14238141_10210359584769201_3030130000613605820_n.jpg
Στο σημείο επιχειρούν 170 πυροσβέστες με 73 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 11 ΟΤΑ, 15 εθελοντές, 36 στρατιώτες. Στην προσπάθεια συμβάλλουν 3 μηχανήματα και από αέρος 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Κάηκαν σπίτια
Στην πύρινη κόλαση ήδη έχουν χαθεί σπίτια, ελαιόδεντρα, χιλιάδες στρέμματα πεύκων πρόβατα και άλογα. Τα τελευταία μάλιστα, αξιοποιούνταν στον τουριστικό τομέα. Συγκεκριμένα, κάηκαν σπίτια στην Αστρίδα και στη Θυμωνιά. Όλοι μιλούν για τεράστια καταστροφή.
fotia-2 (1).jpg
Προκλήθηκε από κεραυνούς
Η πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί από κεραυνούς αρχικά σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα, τα οποία κινούνται ανεξέλεγκτα στο ορεινό κυρίως τμήμα του νησιού, καίγοντας χιλιάδες στρέμματα πεύκων, πολλά από τα οποία σε αναδασωτέες περιοχές μετά την επίσης καταστροφική πυρκαγιά του 1985.
Φωτιά.jpg
Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση
Στην περιοχή του Πρίνου η φωτιά κινήθηκε μεν απειλητικά προς τον οικισμό -από την πλευρά της Κορακιάς-, ωστόσο οι προσπάθειες των κατοίκων και η δημιουργία πρόχειρων αντιπυρικών ζωνών είχαν σαν αποτέλεσμα να αποτραπεί -έστω και προσωρινά- ο κίνδυνος. Η ένταση της φωτιάς, όμως, δεν υποχώρησε με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αλλά και στην υδροδότηση του οικισμού αλλά και να κινδυνεύει ακόμα και το Κέντρο Υγείας Πρίνο -με τους εργαζόμενους να δημιουργούν βάση στην Σκάλα Πρίνου για την προληπτική μεταφορά φιαλών οξυγόνου.
Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παρατηρήθηκαν και στην Καλλιράχη, με το ρεύμα να επανέρχεται μεν σε ορισμένες χρονικές στιγμές αλλά κατόπιν να διακόπτεται εκ νέου, ενώ διακοπές παρατηρήθηκαν ακόμα και σε μέρη που δεν απειλήθηκαν άμεσα από την πυρκαγιά -όπως στην Αστρίδα.
Τα πράγματα επίσης δεν είναι πολύ καλά στον Ποτό, με την φωτιά να έχει περάσει τον δρόμο που συνδέει τον παραλιακό οικισμό με τον Θεολόγο -παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών- και να κατευθύνεται προς τα Λιμενάρια, με κίνδυνο να ενωθεί με τις υπόλοιπες πύρινες εστίες.
Επικοινωνία Παυλόπουλου με τον δήμαρχο

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε με τον δήμαρχο Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους κατοίκους του νησιού, ενημερώθηκε για την κατάσταση και τόνισε ότι από τη θέση του θα εξαντλήσει κάθε δυνατό μέσο προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος κίνδυνος που έχει πλήξει το νησί.
φωτο: thrakinea
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top