Αποκλειστικό STAR: Ειναι οριστικό-Φτιάχνουν τέμενος στον Ελαιώνα

Θα είναι στραμμένο προς τη Μέκκα-Πρώτη ανάρτηση: 03/08/2016 19:30

Αποκλειστικό STAR: Ειναι οριστικό-Φτιάχνουν τέμενος στον Ελαιώνα

​Κατατέθηκε στη Βουλή η νομοθετική διάταξη για την κατασκευή ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, στην περιοχή του Ελαιώνα.

Σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από την Ομόνοια, και μερικές εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, αλλά και το σταθμό του μετρό στον Ελαιώνα θα ανεγερθεί το μουσουλμανικό τέμενος. Συγκεκριμένα στην εγκαταλελειμμένη ναυτική βάση, επί της ιεράς οδού 114.

Πρόκειται για ένα χώρο συνολικά 16 στρεμμάτων, στον οποίο μέχρι το 2005 στεγαζόταν το ΚΣΑΝ, το γνωστό Κεντρικό Συνεργείο Αυτοκινήτων Ναυτικού.

Το μεγαλύτερο κομμάτι του περικλείεται από μια ναυτική βάση σε λειτουργία. Ωστόσο κυβερνητικές πηγές αυτό το θεωρούν πλεονέκτημα, διότι μπορεί να ελεγχθεί από πλευράς ασφάλειας πολύ εύκολα, καθώς η πρόσβαση στο τζαμί θα μπορεί να γίνει, από ένα και μόνο σημείο.

Δεν θα ανεγερθεί εκεί κάποιο καινούργιο κτίριο, αλλά θα ανακατασκευαστούν τα ήδη υπάρχοντα. Θα στεγάσουν το κεντρικό τζαμί χωρίς μιναρέ, τα γραφεία του ιμάμη και των εργαζομένων, χώρους υγιεινής με τουαλέτες, νιπτήρες, πάγκο για πλύσιμο των ποδιών και υποδηματοθήκες. Σε παρακείμενα κτίρια θα στεγαστούν λεβητοστάσιο, πυροσβεστικό συγκρότημα, αλλά και τουαλέτα για ΑΜΕΑ.

Το χώρο πάντως έχει καταλάβει εδώ και είκοσι μέρες μια ομάδα που αντιδρά έντονα στην κατασκευή λατρευτικού ναού για τους μουσουλμάνους. Έχουν αναρτήσει τη σημαία του πολεμικού ναυτικού και ήδη φιλοξενούν εφτά Ελληνες άστεγους. Ενώ στην καρδιά του πρώην στρατοπέδου έστησαν ορθόδοξο ξωκλήσσι που ήδη λειτούργησε.

«Ο χώρος αυτός έχει μετατραπεί σε κέντρο αστέγων Ελλήνων -δηλώνει στο STAR ο επικεφαλής, έφεδρος αξιωματικός Γιάννης Ιωάννίδης. Εδώ βρίσκουν τροφή και στέγη».

Ακριβώς απέναντι από το χώρο που θα ανεγερθεί το τέμενος, δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, μέσα σε τμήμα της ναυτικής βάσης που λειτουργεί. Μάλιστα χτίστηκε τείχος ανάμεσα στον ελληνορθόδοξο ναό και το υπό κατασκευήν τέμενος.

«Αν λειτουργήσει το τέμενος, πιστεύετε ότι η εκκλησσία θα μείνει όρθια; Θα την κατεδαφίσουν», υποστηρίζει ο κύριος Ιωαννίδης.

Το τέμενος προβλέπεται να έχει δυναμικότητα 320 ανδρών και 80 γυναικών, θα είναι στραμμένο προς τη Μέκκα, και θα διαθέτει υπαίθρια αυλή που θα αποτελεί ουσιαστικά την είσοδο προς το τζαμί. Η κατασκευή του θα κοστίσει 946 χιλιάδες ευρώ. Ο γύρω χώρος θα φυτευτεί και θα είναι ελεύθερα προσβάσιμος σε όλους.

Του Γιάννη Ευσταθίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top