Α.Τσελέντης: «Αυτός ο σεισμός συγκεκριμένα έκανε όλη τη γη να πάλλεται. Ανησυχητικό το ντόμινο»

Ο κ. Λέκκας αποκλείει το ντόμινο να επηρεάσει τη χώρα μας

Α.Τσελέντης: «Αυτός ο σεισμός συγκεκριμένα έκανε όλη τη γη να πάλλεται. Ανησυχητικό το ντόμινο»

Για σεισμικό ντόμινο μιλούν οι Έλληνες ειδικοί μετά τον φονικό σεισμό των 7,9 Ρίχτερ στο Νεπάλ. Ο κ. Άκης Τσελέντης θεωρεί ανησυχητική ενδεχόμενη "μετατόπιση", ενώ από την άλλη ο κ. Ευθύμιος Λέκκας αποκλείει ότι το σεισμικό ντόμινο θα επηρεάσει τη χώρα μας.

«Το σεισμικό δυναμικό της περιοχής μπορεί να δώσει και πιο μεγάλο σεισμό. Το πιο ανησυχητικό για μένα όμως είναι να έχουμε μετατόπιση, το φαινόμενο “ντόμινο”, δηλαδή να έχουμε ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να ενεργοποιήσουν κι άλλα ρήγματα» δήλωσε σχετικά με το φονικό σεισμό του Νεπάλ ο καθηγητής και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Άκης Τσελέντης και πρόσθεσε:

«Κάθε σεισμός πάνω από 8 Ρίχτερ λέγεται “παγκοσμίου διάστασης σεισμός”. Αυτός ο σεισμός συγκεκριμένα έκανε όλη τη γη να πάλλεται, σαν καμπάνα».

Ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι «Στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο τον καταγράψαμε τον σεισμό και μάλιστα διήρκησε πολλές ώρες , διότι τα σεισμικά κύματα έκαναν πολλές φορές περιστροφή τη γη και καταγράφονταν συνέχεια εδώ στην Αθήνα».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η διάρκεια του έφτασε γύρω στο ενάμιση λεπτό αλλά μετά είχαμε τα επιφανειακά κύματα, τα οποία καταγράφονται για πολλές ώρες. Ένας σεισμός τέτοιος αντιστοιχεί και σε ένα πολύ μεγάλο ρήγμα, πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων και σίγουρα θα έχει μια πολύ μεγάλη διάρκεια γιατί η διάκριση δεν γίνεται ακαριαία σε όλο το ρήγμα αλλά γίνεται από κομμάτι σε κομμάτι» και επεσήμανε:

«Το φαινόμενο ντόμινο μετά το σεισμό του Νεπάλ, μπορεί να επηρεάσει πολύ μεγάλες αποστάσεις. Δεν μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα, αλλά στην Ελλάδα, υπάρχουν σεισμικά κενά, που είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι θα έχουμε μεγάλο σεισμό σε αστικά κέντρα. Αν δεν ήταν τουριστική περίοδος, τα κενά αυτά θα τα ονόμαζα»

Τέλος, εξήγησε: «Οι μικροσεισμοί δεν εκτονώνουν καμία ενέργεια. Η εκτόνωση γίνεται από 5 ρίχτερ και πάνω. Θα διαφωνήσω με τον κ.Λέκκα, υπάρχουν δύο –τρεις περιοχές στον ελλαδικό χώρο, που μπορεί να δώσουν μεγάλο σεισμό, της τάξεως των 6 ρίχτερ».

Την ίδια ώρα, από το Κατμαντού όπου βρίσκεται ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και της Γεωλογικής Εταιρίας, κ. Ευθύμιος Λέκκας είπε:

«Σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τον ελλαδικό χώρο, το “ντόμινο” από το σεισμό στο Νεπάλ» και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε φαινόμενο».

Τέλος, ο ίδιος είπε ότι «Στο Νεπάλ δεν θα ακολουθήσει μεγαλύτερη δόνηση αλλά θα ακολουθήσει σεισμός των 7 με 7,4 Ρίχτερ».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top