Ποιος είναι ο τρομοκράτης Νίκος Μαζιώτης

Είχε εξαφανιστεί μετά από παραβί��ση περιοριστικών όρων

Ποιος είναι ο τρομοκράτης Νίκος Μαζιώτης

Συνελήφθη σήμερα στο κέντρο της Αθήνας μετά από επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. ο Νίκος Μαζιώτης. Πρόκειται για έναν από τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 50 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ, ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΖΙΩΤΗΣ:

Στις 14 Ιανουαρίου 1998, η αστυνομία , συλλαμβάνει έναν 27χρονο νεαρό, τα αποτυπώματα του οποίου βρέθηκαν σε βόμβα – δεν έσκασε- που ειχε τοποθετηθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Ηταν η στιγμή που ο Νίκος Μαζιώτης συστήθηκε στο ευρύ κοινό αν και για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ήταν ηδη γνωστός από τη σύλληψη περι των 500 ατόμων στην κατάληψη του Πολυτεχνείου του 1995. Αλλωστε εκείνη η κατάληψη και οι συλλήψεις ουσιαστικά ηταν η μήτρα για τα νεα κινήματα τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Σε εκείνες της δίκες, σχεδόν παρωδία, ο νευρώδης Μαζιώτης διέπρεψε σε δυο πράγματα: Στα φτυσίματα των δημοσιογράφων στην Ευελπίδων και στις βρισιές μέσα στο δικαστήριο. Από εκεί ο Μαζιώτης έφυγε με μια ποινή 12 μήνες με αναστολή ενώ είχε και ένα χρόνο φυλάκιση με αναστολή από το Στρατοδικείο, ως αρνητής στράτευσης. Στην σύλληψή του για τη βόμβα στο σπιτι του στην οδό Σπάρτης 13 στο Καματερό, κατασχέθηκαν παρουσία εισαγγελέα περίπου 10 κιλά εκρηκτικής ύλης, βραδύκαυστο φιτίλι, δύο πιστόλια και ένα περίστροφο, 148 σφαίρες, δύο γεμιστήρες, δύο κουλούρες καλωδίων, γάντια και κουκούλες, ένα στρατιωτικό παγούρι με τσόχα, ατζέντες και τηλέφωνα, χειρόγραφες σημειώσεις, δισκέτες, κασέτες και αυτοκόλλητα κλιπς που αναγράφουν "Τα όμορφα μαγαζιά, όμορφα καίγονται"!!!! Ο Μαζιώτης, γιος εφοριακού, το προηγούμενο διάστημα ήταν άνεργος και μόλις είχε βρει δουλειά σε ένα σιδηρουργείο. Ανάμεσα σε όσους είχαν προσαχθεί εκείνη την μέρα ήταν και η τότε 29χρονη Πόλα Ρούπα.

«ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ»

Η συνέχεια είναι ακόμα καλύτερη: Ο Μαζιώτης, στα χνάρια του Χρ. Τσουτσουβή, που λέγεται πως αφού πυροβολούσε χτυπούσε την παλαμη του στο καπώ των αυτοκινήτων για να αφήνει τα αποτυπώματά του, αφού άφησε τα αποτυπώματα στην βόμβα του Υπ. Ανάπτυξης (διαμαρτυρία ως ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Βαρβάρας και της Ολυμπιάδας εναντίον της εγκατάστασης εργοστασίου χρυσού. Η επένδυση της TVX GOLD δε θα περάσει , έλεγε το τηλεφώνημα) έστειλε και μια επιστολή με την ιστορική φράση «Οι αναρχικοί Αντάρτες Πόλης- που ανέλαβαν την ευθύνη- είμαι εγώ».

«Μετανιώνω μόνο γιατί έκανα αυτό το τεχνικό λάθος. Για τίποτα άλλο. Και να με καταδικάσετε, που θα με καταδικάσετε δηλαδή, δεν αλλάζει τίποτε. Άλλωστε η φυλακή είναι ένα σχολείο για κάθε κοινωνικό επαναστάτη, αφού δοκιμάζεται η ψυχική του αντοχή. Και αν αντέξει, μετά πιστεύει περισσότερο σε αυτά για τα οποία φυλακίστηκε». Αυτό ήταν μέρος της απολογίας Μαζιώτη για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού το 1997 στο υπουργείο.

Ο Μαζιώτης καταδικάζεται πρωτόδικα σε 15ετή φυλάκιση. Η ποινή του μειώνεται και αποφυλακίζεται ύστερα από 3,5 χρόνια, τον Αύγουστο του 2001. Στο Εφετείο μάλιστα μπροστά στα έκπληκτα μάτια ακόμα και των δικηγόρων του, επιτίθεται στο δικαστή που του μειώνει την ποινή και μετά βίας τον συγκρατούν. Όπως περιέγραφε αργότερα ενας άνθρωπος που γνωρίζει «ο Μαζιώτης δεν συνελήφθη γιατι εντοπίστηκε DNA του καπου, αλλά μπορούμε να πουμε ξεκάθαρα, πως έχει στο DNA του τον τρομοκράτη…»

Η ΠΟΛΑ ΡΟΥΠΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Η νέα χιλιετία βρήκε τον Μαζιώτη αναβαθμισμένο επιχειρημασιά και πολιτικά. Για το δεύτερο όλοι παραδέχονται πως το μυαλό και η πολιτική ανάλυση ανήκει στη συντροφό του Πόλα Ρούπα με την οποία απέκτησε κι ένα παιδί.

Ο Μαζιώτης τον Ιανουάριο 2004 καταγγέλλει την Αντιτρομοκρατική για πρόκληση ατυχήματος από μοτοσυκλέτα που τον παρακολουθούσε χωρίς πινακίδες «με ενδεχόμενη συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό μου», κάνοντας λόγο για «χωρίς όρια εκδικητικότητα των μηχανισμών ασφαλείας απέναντι σε αγωνιστές που οι φυλακές και οι διώξεις δεν μπορούν να νικήσουν».Τρία χρόνια μετά καταγγέλλει ξανά την Αντιτρομοκρατική για αδιάκριτη παρακολούθηση και για διαρροές στον Τύπο που θέλουν να τον καταστήσουν ύποπτο. Την ίδια χρονιά προσάγεται βίαια στη ΓΑΔΑ ως ύποπτος για ληστεία στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Ίλιον, ωστόσο λίγες ώρες μετά αφήνεται ελεύθερος.

Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ 18ΜΗΝΟ

Ο Επαναστατικός Αγώνας, με 15 χτυπήματα στο διάστημα 2003-2009, έκανε το ντεμπούτο του τον Σεπτέμβριο του 2003 με διπλή βομβιστική επίθεση στα κτήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, την μέρα της απολογίας του Γιωτόπουλου.

Μαζιώτης και Ρούπα συλλαμβάνονται τον Απρίλιο του 2010, με την ΕΛ.ΑΣ. να ανακοινώνει ότι στο σπίτι τους στα Καλύβια Αττικής κατασχέθηκε σκληρός δίσκος με παλιές προκηρύξεις του Επαναστατικού Αγώνα, σχέδια προκηρύξεων για μελλοντικά τρομοκρατικά χτυπήματα, καθώς και χειρόγραφα προσχέδια προκηρύξεων.

Στο ξεκίνημα της δίκης έγινε μια από τις πιο μεγάλες δικαστικές γκάφες στην νεότερη ιστορία. Ενώ η δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί, εκπνέει το 18μηνο προσωρινής κράτησης (δραματική καθυστερηση εκ μέρους των αρχών) και το ζευγάρι θα αφεθεί ελεύθερο με περιοριστικούς όρους τον Οκτώβριο του 2011. Οι περιοριστικοί όροι για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, παραμονή τους στο λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και παρουσία τους τρεις φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα παραβιάστηκαν τον Ιούνιο του 2012, οπότε και χάθηκαν τα ίχνη τους. Τον Απρίλιο του 2013 οι δυο καταζητούμενοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 50 ετών για συμμετοχή τους στον Επαναστατικό Αγώνα.

Στις 11.10.2013 δημοσιοποιείται στο Διαδίκτυο κείμενο του 42χρονου Νίκου Μαζιώτη και της Πόλας Ρούπα για τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από χρυσαυγίτες. Στις 30.10.2013, τέλος, ο Μαζιώτης με νέα του παρέμβαση στο indymedia μιλάει για κρατική προπαγάνδα σε βάρος του, για την εμπλοκή του ονόματός του από τις αρχές στις ληστείες στα Μέθανα και στο Βελεστίνο. Μέχρι σήμερα τον εμπλέκουν σε τουλάχιστον 6 ληστείες. Μπορεί ο ίδιος να το διέψευσε, όμως τον διέψευσε σήμερα η ίδια η ζωή…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top