«Ένας αρχαίος κόσμος για 3 ευρώ το κεφάλι»: Η μεγάλη έρευνα του Τάσου Τέλλογλου

Θεωρητικά είναι ο μεγαλύτερός μας πόρος

«Ένας αρχαίος κόσμος για 3 ευρώ το κεφάλι»: Η μεγάλη έρευνα του Τάσου Τέλλογλου

​Θεωρητικά είναι ο μεγαλύτερός μας πόρος, αυτός που κάνει την Ελλάδα γνωστή παγκοσμίως… Ο «αρχαίος κόσμος» μας είναι εκείνος που μεταξύ άλλων θα μας βγάλει από το τούνελ της ύφεσης…!

Ο Τάσος Τέλλογλου και ο Λάζαρος Μπέλτσιος, μίλησαν το προηγούμενο δίμηνο με εφόρους αρχαιοτήτων, επισκέπτες ξεναγούς, επιχειρηματίες του τουρισμού και γύρισαν στην Ελλάδα από την Πελοπόννησο μέχρι τη Μακεδονία, μια δεκάδα αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, για να ανακαλύψουν τι κρύβεται πίσω από την αδυναμία του ελληνικού κράτους να μετατρέψει σε πραγματικό χρυσάφι τον πολιτιστικό του πλούτο.

Εκεί, που όλοι επικεντρώνουν στο ωράριο των αρχαιοφυλάκων, αυτό είναι μόνο ένα σύμπτωμα για την αδυναμία του κράτους αλλά και των ιδιωτικών φορέων να οργανώσουν ελκυστικά για τον επισκέπτη αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, που είναι το σήμα κατατεθέν της Ελλάδας.

Πέρυσι η Ελλάδα έβγαλε 22 εκατομμύρια ευρώ από τον τουρισμό. Γιατί όμως ενώ πέρυσι οι αρχαιολογικοί χώροι μας και τα ιστορικά μας αξιοθέατα δέχθηκαν 14 εκατομμύρια επισκέπτες, εισέπραξαν μόλις λίγο πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ; Δηλαδή κόστισε περίπου 3 ευρώ η επίσκεψη!

Στο ερώτημα «Μήπως η Ελλάδα δεν πουλάει;» αρχαιολόγοι, όπως ο Δημήτρης Παντερμαλής στο Μουσείο της Ακρόπολης και η Αγγελική Κοτταρίδη στη Βεργίνα, αποδεικνύουν ότι η «δική τους Ελλάδα» πουλάει γιατί παραβίασαν τη νόρμα, που θέλει τον επισκέπτη ενοχλητικό, παρείσακτο και το αρχαίο εύρημα, ένα απολίθωμα μακρ��ά από κάθε αφήγηση ικανή να αιχμαλωτίσει τη φαντασία του επισκέπτη.

«Εμείς τα αρχαία δεν τα έχουμε δικά μας… τα διαχειριζόμαστε! Ανήκουν σε όλους. Δεν μπορούμε να τα επικαλούμαστε και να λέμε ότι είμαστε η σπουδαία Ελλάδα που έδωσε τον Πολιτισμό και να τα κρατάμε κλειστά. Δεν μπορεί να έρχεται ο Αυστραλός από την άλλη άκρη του κόσμου και να τα βρίσκει κλειστά!» εξομολογείται η Αγγελική Κοτταρίδη στην εκπομπή του Τάσου Τέλλογλου.

Ο κύριος Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος ΣΕΤΕ τόνισε: «Ενώ έχουμε το πιο απίστευτο πολιτιστικό προϊόν στον κόσμο δεν το αξιοποιούμε σωστά! Δεν έχουμε μια οργάνωση, μια εμπορική χρήση, δεν κάνουμε φιλικούς τους χώρους, δεν τους κάνουμε προσβάσιμους. Μέχρι πρόσφατα τα μουσεία κλείνανε στις 3 το απόγευμα και οι αρχαιολογικοί χώροι. Ελπίζουμε φέτος να αλλάξει αυτό. Δεν έχουμε τρόπο να προβάλλουμε αυτό σε όλες τις χώρες του κόσμου!»

ΔΕΙΤΕ στο βίντεο ένα απόσπασμα της εκπομπής...

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top