Αναίρεση κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος για τους κατηγορούμενους Energa-Hellas Power

Από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

​Σε νέα κρίση από το Συμβούλιο Εφετών οδηγείται η υπόθεση των υπευθύνων των εταιρειών «ENERGA» και «HELLAS POWER», που είχαν παραπεμφθεί με βούλευμα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, μετά την αναίρεση που άσκησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Έτσι τα 19 στελέχη των εταιρειών που είχαν παραπεμφθεί σε δίκη αντιμετωπίζοντας κακουργήματα τα οποία επισύρουν ποινές μέχρι και ισόβιας κάθειρξης, θα κριθούν εκ νέου αφού η Εισαγγελία του ανωτάτου Δικαστηρίου μετά από αίτηση του κατηγορούμενου Άρη Φλώρου, άσκησε αναίρεση κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος 365/2014.

Συγκεκριμένα εντόπισε «έλλειψη αιτιολογίας και εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου, ασάφειες, αοριστίες και αντιφατικές παραδοχές ως προς τη σχέση εντολής για την προμήθεια ρεύματος και τη λειτουργία των εταιρειών, όπως και για τις σχετικές συμβάσεις και τις ιδιότητες των συμβαλλομένων προσώπων».

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε επανεξέταση της υπόθεσης από το Συμβούλιο Εφετών το οποίο είχε αποφασίσει να δικαστούν για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/1950), λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δυο επίμαχες εταιρείες ως παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, εισέπρατταν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας (το λεγόμενο χαράτσι) για λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά δεν απέδιδαν τα χρήματα αυτά στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ζημία η οποία εκτιμάται στα 270 εκατομμύρια ευρώ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top