ΞΕΧΑΣΤΕ το Λύκειο όπως το ξέρατε! Έρχονται ριζικές αλλαγές

Τέσσερις φορές θα δίνουν Πανελλήνιες οι μαθητές!

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο του 2013 η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αλλάξει εκ βάθρων το Λύκειο και να εφαρμόσει ένα φιλόδοξο σχέδιο από την πρώτη κιόλας τάξη.

Σύμφωνα με σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή μειώνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα στις Πανελλήνιες Εξετάσεις της Γ΄ Λυκείου, αλλά και οι κατευθύνσεις σπουδών.

Το απολυτήριο του Λυκείου αποσυνδέεται από τις Πανελλαδικές, ενώ ενισχύεται η εξειδίκευση στην τρίτη τάξη του σχολείου. Παράλληλα, ιδρύεται Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων που θα ελέγχει τα πάντα γύρω από τις εισαγωγικές εξετάσεις των υποψηφίων στα ανώτατα και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας.

Μην νομίζετε όμως ότι επειδή μειώνονται τα μαθήματα των Πανελληνίων θα μειωθούν και οι… εξετάσεις. Όχι μία, αλλά τέσσερις φορές θα δίνουν οι μαθητές πανελλαδικές εξετάσεις, οι τρεις πρώτες για να προαχθούν από τάξη σε τάξη και να πάρουν το απολυτήριό τους και η τέταρτη για να εισαχθούν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Στην τέταρτη εξέταση, οι μαθητές θα δίνουν τέσσερα μαθήματα, αλλά για τον υπολογισμό των μορίων θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί και των τριών τάξεων του Λυκείου. Επίσης, ο προφορικός βαθμός που έχει ένας μαθητής σε κάθε μάθημα θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με το βαθμό που πήρε στο συγκεκριμένο μάθημα στις προαγωγικές και πανελλαδικές εξετάσεις.

Αναλυτικά το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο Λύκειο προβλέπει:

Στην Α’ Λυκείου, θα διδάσκονται τα μαθήματα: Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (9 ώρες), Μαθηματικά (5 ώρες), Φυσικές Επιστήμες (6 ώρες), Πολιτική Παιδεία (3 ώρες) και (από 2 ώρες) Θρησκευτικά, Ιστορία, Ξένη Γλώσσα, Φυσική Αγωγή και Ερευνητική Εργασία. Οι μαθητές επίσης θα έχουν ένα δίωρο μάθημα επιλογής (μεταξύ των Εφαρμογών στην πληροφορική, Διαχείρισης φυσικών πόρων και του μαθήματος Εκφραση-Πολιτισμός/ Ευρωπαϊκός Πολιτισμός).

Στην Β’ Λυκείου 30 ώρες θα δίνονται στο κοινό πρόγραμμα μαθημάτων για όλους τους μαθητές. Οι υπόλοιπες 5 θα δίνονται στα μαθήματα προσανατολισμού: Αρχαία και Λατινικά για τις ανθρωπιστικές σπουδές, Μαθηματικά και Φυσική γι�� τις θετικές επιστήμες.

Στη Γ’ Λυκείου από τις συνολικά 35 ώρες, 12 θα δίνονται στο κοινό πρόγραμμα μαθημάτων. Οι υπόλοιπες θα μοιράζονται ανάλογα τον προσανατολισμό κάθε μαθητή, καθώς θα υπάρχουν τρεις θεματικοί κύκλοι: ανθρωπιστικών σπουδών (με Αρχαία, Ιστορία, Λατινικά), θετικών σπουδών (με Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία) και οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών σπουδών (με Μαθηματικά, Οικονομία, Ιστορία και ένα εκ των Αρχών Φυσικών Επιστημών και Οργάνωσης και Λειτουργίας της Πολιτείας).

• Το 50% των θεμάτων σε προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις για όλα τα μαθήματα θα προέρχεται από Τράπεζα Θεμάτων και το υπόλοιπο 50% από τον διδάσκοντα.

• Για την εισαγωγή στα ΑΕΙ οι μαθητές θα εξετάζονται σε 4 μαθήματα.

• Θα ιδρυθεί Οργανισμός Εθνικών Εξετάσεων που θα προσδιορίζει την εξεταστέα ύλη και θα επιλέγει βαθμολογητές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top