Αίγυπτος: Υπό κράτηση παραμένει ο Μόρσι - Ορκίστηκε νέος αρχηγός ο Μασνούρ

Κοπάζουν οι φόβοι για εμφύλιο - Τι πρόβλεπει το νέο σχέδιο του Στρατού

Αίγυπτος: Υπό κράτηση παραμένει ο Μόρσι - Ορκίστηκε νέος αρχηγός ο Μασνούρ

Πρώτη ανάρτηση: 04/07/2013 11:31

Ορκίστηκε λίγο πριν το μεσημέρι ο νέος αρχηγός της Αιγύπτου. Προηγουμένως ο κ. Μασνούρ ορκίστηκε πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, όπως προβλεπόταν να συμβεί.

Μετά την ορκωμοσία του δήλωσε ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα ήταν πώς όλοι οι άνθρωποι μαζεύτηκαν χωρίς διακρίσεις.

«Θα συνεχίσω χωρίς ανταλλάγματα να προστατεύω τον αιγυπτιακό λαό. Θα γίνουν κανονικά οι προεδρικές εκλογές, εφόσον το θέλει ο λαός, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημοκρατία και η ελευθερία», είπε ακόμα.

Ποιος είναι ο νέος αρχηγός της χώρας

Ο κ. Μανσούρ έχει υπηρετήσει ως αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου από το 1992, διορίστηκε στην προεδρία τον περασμένο Μάιο και ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, ο Μανσούρ είναι ένας αινιγματικός άνδρας με χαμηλό προφίλ.

Γεννήθηκε στο Κάιρο το Δεκέμβριο του 1945, πήρε πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου το 1967 και εντάχθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 1970.

Ήταν πρόεδρος στις συνταγ��ατικές ακροαματικές διαδικασίες το 2012, όταν διέλυσαν το νόμο «πολιτικής απομόνωσης», που απαγόρευε στα μέλη του παλαιού καθεστώτος να λάβουν μέρος στις εκλογές.

«Κοπάζουν» οι φόβοι για εμφύλιο

Εν τω μεταξύ, μετά την χθεσινή ένταση που επικράτησε στους δρόμους του Καΐρου και την κράτηση του Μοχάμεντ Μόρσι στο υπουργείο Άμυνας από τον στρατό για προληπτικούς κυρίως λόγους τα πνεύματα φαίνεται να είναι πιο ήρεμα στην Αίγυπτο.

Παρόλο που αρχικά υπήρξαν φόβοι για ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου, καθώς στην χώρα υπάρχουν και υποστηρικτές του Μόρσι, φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Ο στρατός του Καΐρου έχει αποκλείσει περιοχές στις οποίες υπάρχει μεγάλος αριθμός υποστηρικτών του Μόρσι.

Τι προβλέπει το Σχέδιο του Στρατού

Το σχέδιο του Στρατού προβλέπει πλέον αναστολή του Συντάγματος για περίπου ένα 1 χρόνο, την σύσταση επιτροπής σοφών που θα επεξεργαστεί νέο Σύνταγμα, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα.

Ο στρατός θα ελέγχει την εφαρμογή των αποφάσεων και όποιος αρνείται να συμμορφωθεί με αυτές θα τίθεται σε κατ οίκον περιορισμό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top