Σαρωτικές αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις: ΔΕΙΤΕ το σχέδιο για τη νέα δομή στο στράτευμα

«Λουκέτο» σε δεκάδες στρατόπεδα - Καταργούνται το Α' και το Β' Σώμα Στρατού

Σαρωτικές αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις: ΔΕΙΤΕ το σχέδιο για τη νέα δομή στο στράτευμα

Τα πάνω κάτω έρχονται στις Ένοπλες Δυνάμεις με το νέο σχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα προς έγκριση στην Επιτροπή εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου και αναμένεται τις επόμενες μέρες να επικυρωθεί από το ΚΥΣΕΑ για άμεση εφαρμογή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δομή διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων μειώνεται κατά 40% με 45%, ενώ η δομή δυνάμεων περιορίζεται κατά 20%-25%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα περίπου 40-50 στρατόπεδα σε όλη τη χώρα, κυρίως την ηπειρωτική να κλείνουν οριστικά.

Από τους σημαντικότερους σχηματισμούς που καταργούνται είναι το Α’ Σώμα Στρατού και το Β΄ Σώμα Στρατού. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν βέβαια ως σχηματισμοί μικρότερου όμως επιπέδου. Ο επιτελικός έλεγχος που ασκούσε το Β' Σώμα που θεωρούνταν η δύναμη ταχείας αντίδρασης του Ελληνικού Στρατού περνά στην 1η Στρατιά κάτι που συμβαίνει επίσης και με την περίφημη 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.

Η Μεραρχία της Τρίπολης παύει να υφίσταται και μετατρέπεται σε διοίκηση για τα κέντρα εκπαιδεύσεως των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ οι ειδικές δυνάμεις και των τριών κλάδων τίθενται υπό ενιαία διοίκηση και αποτελούν τη δύναμη ταχείας αντίδρασης.

Όσον αφορά στην Πολεμική Αεροπορία περιορίζονται κατά περίπου 50% τα συγκροτήματα και κατά 17% οι σχηματισμοί με 4 αεροπορικά αποσπάσματα να κλείνουν (Αγρίνιο, Σαντορίνη, Τυμπάκι, Ιωάννινα).

Επίσης ανώτατοι αξιωματικοί στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων θα μειωθούν στους 320, από 262, που είναι σήμερα. Η μείωση, λόγω της ιδιοσυγκρασίας της χώρας.

Παρόμοια είναι και τα στοιχεία για το Πολεμικό Ναυτικό με το «μαχαίρι» να πέφτει κυρίως στις Μοίρες. Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφεραν πως οι αλλαγές στην Αεροπορία και το Ναυτικό είναι περιορισμένες, καθώς οι μονάδες δεν είναι τόσες πολλές όσες για τον Στρατό Ξηράς.

Η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων έχει την έγκριση και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αφού όπως ενημερώθηκε θα εξοικονομηθούν εφάπαξ περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και το ετήσιο όφελος θα είναι υψηλό λόγο της εξοικονόμησης λειτουργικών δαπανών. Υπολογίζεται περί τα 6 εκατομμύρια το χρόνο.

Σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται το όφελος από την κατάργηση κατά 20% των θέσεων των ανώτατων αξιωματικών (από το βαθμό του ταξίαρχου και αντίστοιχα και άνω).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top