Έρχονται τα πάνω κάτω στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ όλης της χώρας

Ποια καταργούνται. Ποια συγχωνεύονται. Διαβάστε τις αλλαγές

Έρχονται τα πάνω κάτω στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ όλης της χώρας
Τα πάνω-κάτω έρχονται στον τομέα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Ο κύριος Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε, στο πλαίσιο παρουσίασης του σχεδίου «Αθηνά», τη σύσταση και λειτουργία ενός ομοσπονδιακού πανεπιστημίου στην Αθήνα, στ�� οποίο θα υπάγονται διοικητικά όλα τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα, εκτός του Πανεπιστήμιου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Το πανεπιστήμιο αυτό θα διοικείται και θα ελέγχεται από ένα ΔΣ, ενώ οι νυν αρχές (πρυτανικές και Συμβούλια) θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Σε αυτό το Ομόσπονδο Ίδρυμα, που θα ονομασθεί «Αδαμάντιος Κοραής», εντάσσονται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Γεωπονική Σχολή, το Πάντειο και Χαροκόπειο.

Το κοινό ΔΣ θα κάνει τον «στρατηγικό» σχεδιασμό του Ομόσπονδου Πανεπιστημίου.

Μάλιστα στο πλαίσιο του προγράμματος, θα δημιουργηθεί, επίσης, ένα ομόσπονδο Τεχνολογικό Ίδρυμα Αθήνας.

Παράλληλα, αναβαθμίζεται το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο θα συνδεθεί με πανεπιστήμια του εξωτερικού, στα οποία λειτουργούν έδρες ελληνικών σπουδών.

Σε ότι αφορά στη συγχώνευση των τμημάτων, συνολικά 97 τμήματα συγχωνεύονται ή απορροφώνται και μένουν πανεπιστήμια σε 51 πόλεις από 63. Μένουν δηλαδή χωρίς πανεπιστήμια 12 πόλεις: Ιεράπετρα, Άγιος Νικόλαος, Αίγιο, Αμαλιάδα, Αργοστόλι, Ναύπακτος, Λειβαδιά, Μουδανιά, Λευκάδα, Βέροια, Έδεσσα και Νάουσα.

Τα τμήματα που συγχωνεύονται είναι ομοειδή και επιλέχτηκαν κυρίως γιατί ο αριθμός των ενεργών φοιτητών τους ήταν μικρός ενώ οι εισακτέοι έμπαιναν με μικρό βαθμό εισαγωγής.

Επίσης η βάση του 10 δεν θα καταργηθεί φέτος ενώ η η συνολική μείωση του αριθμού των εισακτέων σε πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα δεν θα ξεπεράσει το 4 τις εκατό.

Η μεγαλύτερη μείωση στα Τει είναι στα τμήματα διοίκησης επιχειρήσεων ενώ στα πανεπιστήμια αύξηση των εισακτέων θα υπάρξει στις θετικές επιστήμες ,στις σχολές οικονομίας και διοίκησης ενώ οι μειώσεις θα αφορούν τα παιδαγωγικά τμήματα.


Τα ΑΕΙ της περιφέρειας

Τα πανεπιστήμια της περιφέρειας με διοικούσες επιτροπές ή λιγότερα από τέσσερα τμήματα απορροφώνται από αλλά πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, το πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος κόβεται στα δύο: τα μισά τμήματά του (της Λαμίας) εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ ένα τμήμα απορροφάται από το Πάντειο.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύεται με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ δύο τμήματά του μεταφέρονται στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ο υπουργός Παιδείας είπε ότι σε όλες τις περιπτώσεις συγχωνεύσεων, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό μεταφέρεται στα «μητρικά» Ιδρύματα.

Οι φοιτητές τους θα πάρουν το πτυχίο τους από το νέο Ιδρυμα στο οποίο θα ενταχθεί το τμήμα τους, ενώ αν χρειαστεί θα «μετακομίσουν» για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Συνολικά 97 τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ συγχωνεύονται ή απορροφώνται (δηλαδή δεν θα δέχονται στο μέλλον εισακτέους), καθώς είχαν χαμηλό βαθμό ενδιαφέροντος ή δεν είχαν καν μόνιμο διδακτικό προσωπικό. Από 63 οι πόλεις που φιλοξενούν πανεπιστήμια μειώνονται στις 51.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top