«Έκλεισε» η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς

Τι είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ποια η δήλωση των Ευρωπαίων για την κατάληξη με τις ελληνικές αρχές

«Κλείσαμε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς σε όλη τη θεματολογία» δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου, o Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των θεσμών.

O υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου του 2018, που είναι και η νέα ημερομηνία ορόσημο για το οριστικό κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης επιτεύχθηκε συμφωνία για να αλλάξει η σειρά αποζημίωσης των πιστωτών σε περίπτωση χρεοκοπίας, λύσης και εκκαθάρισης μιας επιχείρησης. Στην πρώτη θέση θα επανέλθουν οι εργαζόμενοι αλλά όχι για το σύνολο των απαιτήσεών τους. Το ποσό που θα εισπράττουν κατά προτεραιότητα από  τη ρευστοποίηση της πτωχευτικής περιουσίας θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του κατώτατου μισθού (586 ευρώ) επί έναν συντελεστή 2,75 και για χρονικό διάστημα έξι μηνών. Έτσι, το ποσό που θα δικαιούται κατά προτεραιότητα ο κάθε εργαζόμενος θα φτάνει στα 9.669 ευρώ.

ΦΠΑ στα νησιά

Ανοικτό παραμένει το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά. Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι στα νησιά του Αιγαίου που έχουν πληγεί το τελευταίο διάστημα θα διοχετευτούν πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Οριστικές αποφάσεις για τον ΦΠΑ θα ληφθούν  μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μέχρι το τέλος του έτους, η κυβέρνηση θα περάσει από τη Βουλή ένα πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή με το νέο έτος.

Οικογενειακά επιδόματα

Συμφωνία υπήρξε και για τα νέα οικογενειακά επιδόματα. Αυξάνονται σημαντικά τα επιδόματα σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και μέχρι δύο παιδιά, ενώ καταργείται το επίδομα (έως 1.500 ευρώ το χρόνο) σε όσους τρίτεκνους ή πολύτεκνους έχουν από 34.000 ευρώ και πάνω οικογενειακό εισόδημα.

Το οικογενειακό επίδομα για το πρώτο παιδί διαμορφώνεται σε έως 70 ευρώ από 40 ευρώ που είναι το μέγιστο όριο σήμερα, οικογένεια με δύο παιδιά θα λαμβάνει 140 ευρώ τον μήνα, ενώ με τρία παιδιά θα λαμβάνει 280 ευρώ από 242 ευρώ σήμερα.

Δείτε το ρεπορτάζ του Γιώργου Παππού στο Δελτίο Ειδήσεων του STAR

Δήλωση των Ευρωπαϊκών θεσμών για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο που επετεύχθη με τις ελληνικές αρχές

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

"Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέληξαν σε συμφωνία με τις ελληνικές αρχές, σε υπηρεσιακό επίπεδο, σχετικά με τη δέσμη μέτρων πολιτικής που υποστηρίζει το πρόγραμμα του ESM", ανακοίνωσε πριν από λίγο η Κομισιόν από τις Βρυξέλλες, μετά την επιτυχή κατάληξη των σχετικών συζητήσεων που διεξάγονταν στην Αθήνα.

Η Κομισιόν, ο ESM, και η ΕΚΤ σημειώνουν σε κοινή δήλωση ότι "αυτή θα υποβληθεί στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017".

Όπως αναφέρουν οι εποπτεύοντες θεσμοί στην κοινή τους δήλωση, "οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να υλοποιήσουν τα απαραίτητα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν".

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top