Λήγει η προθεσμία για τα αδήλωτα εισοδήματα - Να γιατί πρέπει να δοθεί παράταση και οι πολίτες να επωφεληθούν του μέτρου

Ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης εξηγεί στο star.gr για ποιούς λόγους η ρύθμιση αυτή πρέπει να εξακολουθεί να υπάρχει τουλάχιστον έως την 31/12/2017 - Πρώτη Ανάρτηση 27-09-2017 11:19

Πλησιάζουν οι μέρες για τη λήξη της προθεσμίας, -στις 2 Οκτωβρίου- , για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων. Δυστυχώς όμως, η εκπνοή της προθεσμίας συμπίπτει με άλλες υποχρεώσεις των φορολογούμενων, -την καταβολή της β’ δόσης του φόρου εισοδήματος και της α’ του ΕΝΦΙΑ- γεγονός που δυσχεραίνει την κατάσταση... για αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων. 

Ο φοροτεχνικός, Αντώνης Μουζάκης τονίζει στο star.gr, την ανάγκη να δοθεί από το Υπουργείο Οικονομικών εκ νέου παράταση.

«Εμμένουμε στη θέση μας να πάρει παράταση αυτή η ημερομηνία, γιατί ακόμα κι αν θέλει κάποιος να αποκαλύψει αδήλωτα εισοδήματα, επειδή στο τέλος του μήνα έχει να πληρώσει φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, αυτή την περίοδο δεν θα έχει τα χρήματα να το κάνει» εξηγεί  ο κος Μουζάκης και επισημαίνει:

«Είναι μια καλή ευκαιρία τώρα, να κάνει ότι είναι να κάνει το Υπουργείο Οικονομικών γιατί σχεδόν όλο το καλοκαίρι είχαν ατονήσει οι φορολογικοί έλεγχοι. Δεν βλέπαμε να ελέγχονται λίστες κτλ. Τώρα εντάθηκαν, γεγονός που σημαίνει ότι βγαίνουν εκθέσεις ελέγχου. Και ποιος έχει έρεισμα να μπει σε μια τέτοια διαδικασία; Αυτός που ήδη ελέγχεται, γιατί αυτός είναι που θα γλιτώσει πολύ μεγάλες προσαυξήσεις. Άρα τώρα είναι το κατάλληλο διάστημα να εξακολουθεί να υπάρχει το συγκεκριμένο μέτρο, που έρχονται καινούργιες εκθέσεις ελέγχου, που υπάρχουν πολίτες που ελέγχονται άρα θα πληρώσουν μεγάλους φόρους και προσαυξήσεις. Πρέπει να δοθεί παράταση τουλάχιστον μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017».

«Μπορεί να πάει παραδείγματος χάρη, κάποιος που ελέγχεται και να γλιτώσει τις προσαυξήσεις που μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 120%  και να πληρώσει μόνο το 12%. Είναι τρομερά μεγάλη η διαφορά» τόνισε ο Αντώνης Μουζάκης.

Παράδειγμα

Αν είναι να πληρώσει κάποιος 100.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί προσαυξήσεις 120%, δηλαδή άλλα 120.000 ευρώ. Σύνολο 220.000 ευρώ.

Αν όμως δηλώσει οικειοθελώς αδήλωτα εισοδήματα ύψους 100.000 ευρώ, θα πληρώσει φόρο μόνο 12%, δηλαδή 12.000 ευρώ. σύνολο 112.000 ευρώ.

Προς ΥΠΟΙΚ: «Δώστε παράταση»  - Προς φορολογούμενους:  «Τρέξτε να κάνετε τη ρύθμιση»

Ο φοροτεχνικός συνοψίζοντας στέλνει το μήνυμα του και προς το ΥΠΟΙΚ λέγοντας: «Αφού υπάρχουν τώρα υποθέσεις ελέγχου που είναι σε εξέλιξη, δώστε παράταση, ώστε να μπουν κι άλλοι σε αυτή τη διαδικασία. Έσοδα θα πάρει το κράτος» και παράλληα παροτρύνει τους φορολογούμενους: «όσοι έχουν αποκρύψει φορολογητέα ύλη ή δεν έχουν υποβάλει κάποιες δηλώσεις, να τρέξουν να το κάνουν».

Τι είναι οι εκθέσεις ελέγχου και πώς γίνονται;

«Το υπουργείο Οικονομικών έχει μια επιτροπή ελέγχων, με διάφορα κριτήρια ελέγχου, το λεγόμενο “risk analysis” και σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην κατοχή του σε θέτει προς έλεγχο. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να είναι από cd με καταθέτες λογαριασμών που έχουν μεγάλες καταθέσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με τα εισοδήματά τους, λογαριασμούς στο εξωτερικό (βλ. Λίστα Λαγκάρντ, Μπόργιανς), ακίνητα στο Λονδίνο που έχουν πολλοί συμπολίτες μας, μέχρι για κατόχους σκαφών με σημαία ξένης χώρας.

Η Επιτροπή αυτή λοιπόν, βάσει διαφόρων στοιχείων κρίνει ποιοι θα έχουν προτεραιότητα στον έλεγχο» εξηγεί  ο κος Μουζάκης.  

Η ρύθμιση αφορά όλες τις φορολογίες

Η ρύθμιση για οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων γίνεται σε όλες τις εφορίες και αφορά όλες τις φορολογίες (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, φόρους ακίνητης περιουσίας, ΕΝΦΙΑ, φόρους κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, φόρους μεταβιβάσεων ακινήτων κ.λπ.). Επιπλέον, στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και περιπτώσεις φορολογουμένων που δεν υπέβαλαν ή υπέβαλαν ανακριβώς δηλώσεις πληροφοριακού χαρακτήρα (δηλώσεις διακοπής επαγγελματικών δραστηριοτήτων, συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων κ.λπ.).

Σοφία Βάγκα

email: svagka@star.gr

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top