Αυτή είναι η συμφωνία των 20 σελίδων για τη «Βόρεια Μακεδονία»

Η επίσημη γλώσσα των Σκοπίων θα είναι η «μακεδονική», όπως επίσης «μακεδονική» θα είναι και η ταυτότητά τους

Πρώτη δημοσίευση 20:09

Σε όλα τα κόμματα εστάλη το κείμενο της συμφωνίας για το Σκοπιανό το απόγευμα της Τετάρτης.

Στο κείμενο αναφέρεται πως η συμφωνία είναι τελική και τερματίζει την ενδιάμεση συμφωνία του 1995. Το όνομα επισφραγίζεται ότι είναι «Βόρεια Μακεδονία», η επίσημη γλώσσα των Σκοπίων θα είναι η «μακεδονική», όπως επίσης «μακεδονική» θα είναι και η ταυτότητά τους.

Ο κωδικός για τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους θα είναι NM, από το “North Macedonia”, επεσήμανε η Κάτια Μακρή στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας

Στο 20σέλιδο κείμενο της συμφωνίας με τα Σκόπια αποτυπώνονται όλες οι προβλέψεις για την επίλυση του ονοματολογικού. Από το κείμενο προκύπτουν κέρδη, ζημιές αλλά και πολλές γκρίζες ζώνες. Η Κάτια Μακρή παρουσιάζει το περιέχομενό της.

ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΞΑΝΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΣΩΣΤΑ

Το μεγαλύτερο ίσως όφελος της συμφωνίας είναι η παραίτηση των Σκοπιανών από την αρχαία κληρονομιά. Παύουν να σφετερίζονται μια ιστορία που ποτέ δεν τους ανήκε.

Στα θετικά ότι τα Σκόπια πρέπει να ζητήσουν από 140 χώρες να τους αναγνωρίσουν ως Βόρεια Μακεδονία ενώ η αποδοχή της Συνταγματικής αναθεώρησης, βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό τους.

Οι βόρειοι γείτονες θα ενταχθούν στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ μετά την αναθεώρηση τους Συντάγματος, ενώ είναι υποχρεωμένοι να απομακρύνουν τα ακαλαίσθητα αγάλματα που χρησιμοποιούσαν ως όχημα για παραχάραξη της ιστορίας.

«Το θετικό είναι ότι υπήρξε συμφωνία. Η Ελλάδα έχει άλλα μεγάλα προβλήματα εξ ανατολών και καλό θα είναι να μην έχει και από τα βόρεια» δήλωσε ο καθηγητής πολιτικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Βέρεμης.

ΕΝΤΙΜΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΩΔΥΝΟΣ

Συμβιβασμός που να μην είναι επώδυνος δεν υπάρχει. Και η Μακεδονική ιθαγένεια την οποία διατηρούν οι Σκοπιανοί είναι ένα σημείο που σίγουρα μας πονάει.

Όπως και η μακεδονική γλώσσα. Γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι ο αστερίσκος πως προέρχεται από τη σλάβικη οικογένεια , είναι  ψιλά γράμματα που με το χρόνο θα ξεχαστούν στα σκονισμένα συρτάρια του ΟΗΕ.

Αρνητικό για την Ελλάδα είναι και το ότι δεν αποσαφηνίζεται τι θα γίνει με τα εμπορικά σήμερα. Μια επιτροπή θα αποφασίσει σε βάθος τριετίας, αν ο Μακεδονικός χαλβάς θα διατηρήσει την ονομασία του

«Ενώ είναι erga omnes σε όλα τα άλλα, όταν φτάνουμε στο θέμα του ονόματος των κατοίκων της χώρας, παύει το Βόρεια Μακεδονία και γίνονται "Μακεδόνες". Και η γλώσσα, αλλά το πιο βασικό είναι η εθνότητα» επισημαίνει ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου.

ΟΙ "ΠΑΓΙΔΕΣ" ΜΙΑΣ ΠΟΛΥΜΗΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Το erga omnes είναι το νούμερο θολό σημείο της συμφωνίας από τη στιγμή που το διεθνές όνομα τους θα είναι Βόρεια Μακεδονία αλλά η ταυτότητα τους θα γράφει Μακεδόνες.

Η Μακεδονική ταυτότητα επίσης, δεν τους διαχωρίζει από την ελληνική Μακεδονία ενώ περίπου στον αέρα είναι και η ολοκλήρωση της συμφωνίας. Προβλέπεται ότι θα χρειαστούν 8-10 μήνες , χωρίς να αποκλείεται όμως ο Ζάεφ να παίξει τις καθυστερήσεις.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top