Γεννηματά vs Ανδρουλάκης: Και τώρα οι δυο τους…

Η μάχη στον β’ γύρο για τον επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς - Πρώτη ανάρτηση: 13-11-2017 17:37

Γεννηματά vs Ανδρουλάκης: Και τώρα οι δυο τους…

Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, με την διεξαγωγή του δεύτερου γύρου της εκλογής,  θα αναδειχθεί οριστικά και αμετάκλητα ο επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη. Αυτή τη φορά προϋποθέσεις δεν υπάρχουν για την εκλογή του αρχηγού για την οποία αρκεί μία ψήφος διαφοράς, ανεξαρτήτων ποσοστού συμμετοχής κλπ.               

Και ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί από 8 π.μ. έως 8 μ.μ. αλλά δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνον όσοι  ψήφισαν και στον πρώτο. 

Η Φώφη Γεννηματά είναι με βάση το χθεσινό αποτέλεσμα το μεγάλο φαβορί, καθώς συγκέντρωσε ποσοστό που προσεγγίζει το 43%, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να αποσπά το  25,5%.  Το προηγούμενο της εκλογής αρχηγού στη ΝΔ όμως, όταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό από αυτό της κ. Γεννηματά στον πρώτο γύρο,  έχασε στον δεύτερο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είχε ποσοστό παρόμοιο με το χθεσινό του Νίκου Ανδρουλάκη, δεν επιτρέπει εφησυχασμό στο περιβάλλον της, όσο και αν οι συσχετισμοί είναι εντελώς  διαφορετικοί ανάμεσα στην Κεντροδεξιά και την Κεντροαριστερά.  

Η εκλογή αρχηγού στο νέο φορέα ενδιαφέρει άμεσα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, καθώς ανάλογα με αυτήν θα διαμορφωθούν τα σενάρια για την επόμενη ημέρα μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν, ειδικά για την περίπτωση που δεν προκύψει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία για το πρώτο  κόμμα από τις κάλπες.               

Φώφη Γεννηματά

Η νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  Φώφη Γεννηματά  προβάλλεται από τους υποστηρικτές της ως εγγυητής της ενότητας αλλά και της ιστορικής συνέχειας του ΠΑΣΟΚ.

Στο ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών τάσσεται   υπέρ της  «μέσης απόστασης» από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, παρά την σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και επιμένει ότι η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση  εθνικής συνεννόησης με την συμμετοχή και των δύο μεγάλων κομμάτων.  

Φιλοδοξεί ο ενιαίος φορέας της Κεντροαριστεράς να επωφεληθεί από την δημοσκοπική κάμψη του ΣΥΡΙΖΑ και σε βάθος χρόνου να γίνει ακόμη και αξιωματική αντιπολίτευση, με βάση πλέον και τη μεγάλη συμμετοχή στον πρώτο γύρο της εκλογής αρχηγού.             

Την κ. Γεννηματά  στηρίζουν κομματικοί αξιωματούχοι του  ΠΑΣΟΚ  αλλά και δυνάμεις από  ολόκληρο το εσωκομματικό φάσμα (από υποστηρικτές του Ευάγγελου Βενιζέλου μέχρι του Γιώργου  Παπανδρέου  αλλά και ο Κώστας Λαλιώτης) που επιθυμούν το συγκεκριμένο κόμμα να παραμείνει η βάση του νέου φορέα.                  

Νίκος Ανδρουλάκης

Ως πιο νέος σε ηλικία προσπαθεί να  προσδώσει ταυτότητα «μιας εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης» στην υποψηφιότητά του, με βάση την οποία άλλωστε κατάφερε να μπει στον β΄γύρο. Για το κρίσιμο ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, αλλά στην βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Παραπέμπει επίσης στο αποτέλεσμα των επόμενων κοινοβουλευτικών εκλογών ως καθοριστικό παράγοντα για τις εξελίξεις,  υπογραμμίζοντας ότι  «είναι περιφρόνηση της λαϊκής βούλησης η προεξόφληση της ετυμηγορίας των πολιτών».

Στηρίζεται: Από νέους και πρώην…  νέους της νεολαίας ΠΑΣΟΚ και της φοιτητικής νεολαίας του κόμματος (ΠΑΣΠ) στην οποία είχε ενεργό ανάμειξη, όπως και από τη νεότερη γενιά του  στελεχιακού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ (στο οποίο διατέλεσε Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής   Επιτροπής),  αλλά και από όσα στελέχη για διάφορους λόγους δεν επιθυμούν να στηρίξουν την Φώφη Γεννηματά ή θέτουν ωε  κυρίαρχη προτεραιότητα την «ανανέωση». Θεωρείται βέβαιο ότι θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί και τις αντιπαλότητες που αναπόφευκτα δημιουργήθηκαν στον πρώτο γύρο με την κ. Γεννηματά, αν και η ίδια τήρησε προσεκτική στάση έναντι των αντιπάλων της.         

Του Αλέξη Διακόπουλου 

adiakopoulos@star.gr 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top