ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ της Κονιόρδου για το αν το μνημείο της Αμφίπολης είναι μακεδονικό

Το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε δελτίο τύπου/ Πρώτη ανάρτηση: 12-05-2017 11:56

Χθες, Πέμπτη, επισκέφτηκε η υπουργός πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, την Αμφίπολη. Αρχικά, αναφέρθηκε στο μνημείο του λόφου Καστά της Αμφίπολης, χαρακτηρίζοντάς το «μακεδονικό», μετά, όμως, άλλαξε γνώμη και έθιξε ζήτημα χρονολογησής του.

«Χρειάζεται να σεβαστούμε το μνημείο στον τύμβο Καστά. Είναι ένας τάφος, ένας τόπος μυστηρίου, τόπος ιερός, και ο χαρακτήρας του πρέπει να μεταδοθεί στους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης» δήλωσε η υπουργός, εκφράζοντας την πρόθεση του υπουργείου να είναι θεματοφύλακας αλλά και προστάτης της εθνικής κληρονομιάς.

Λίγες ώρες μετά, όμως, το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «το Υπουγείο Πολιτισμού έχει σχηματίσει άποψη με βάση τα ευρήματα των μέχρι σήμερα ανασκαφών». Αργότερα, αποφάσισε ότι θέλει «να προηγηθεί οριστική και συστηματική τεκμηρίωση της ανασκαφής, από την ανασκαφέα Κατερίνα Περιστέρη». Επιθυμεί, μάλιστα, να συζητηθεί δημόσια η επιστημονική δημοσίευση της αρχαιολόγου, «όπως επιβάλλει η διεθνής νομοθεσία και η επιστημονική δεοντολογία».

 «Υπάρχουν πολλές απόψεις για την χρονολόγηση του μνημείου στον λόφο Καστά. Το ΥΠΠΟΑ έχει σχηματίσει άποψη με βάση τα ευρήματα των μέχρι σήμερα ανασκαφών. H Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου αναφέρθηκε σε μια ευρύτερη αίσθηση του μνημείου ως μακεδονικού. Ωστόσο, όπως δήλωσε αργότερα, θα τοποθετηθεί επί της χρονολόγησης αφού προηγηθεί η οριστική και συστηματική τεκμηρίωση της ανασκαφής από την ανασκαφέα Κατερίνα Περιστέρη με σχετική επιστημονική δημοσίευση που θα συζητηθεί δημόσια , όπως επιβάλλει η διεθνής νομοθεσία και η επιστημονική δεοντολογία» αναφέρεται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ άλλων.

Αναφέρεται, ακόμα, ότι «η Υπουργός Πολιτισμού περιηγήθηκε ολόκληρο τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, που αποτελεί ένα παλίμψηστο από μνημεία διαφόρων εποχών, τα οποία αποδεικνύουν την συνεχή χρήση του, και επιτρέπουν στον επισκέπτη να διαβάσει όλη την ιστορία της ανθρώπινης παρουσίας εκεί, από τα αρχαϊκά μέχρι τα νεότερα χρόνια, με ιδιαίτερη έμφαση στην περίοδο της Μακεδονικής κυριαρχίας. Υπάρχουν πολλές απόψεις για την χρονολόγηση του μνημείου στον λόφο Καστά. Το ΥΠΠΟΑ έχει σχηματίσει άποψη με βάση τα ευρήματα των μέχρι σήμερα ανασκαφών. H Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου αναφέρθηκε σε μια ευρύτερη αίσθηση του μνημείου ως μακεδονικού. Ωστόσο, όπως δήλωσε αργότερα, θα τοποθετηθεί επί της χρονολόγησης αφού προηγηθεί η οριστική και συστηματική τεκμηρίωση της ανασκαφής από την ανασκαφέα Κατερίνα Περιστέρη με σχετική επιστημονική δημοσίευση που θα συζητηθεί δημόσια, όπως επιβάλλει η διεθνής νομοθεσία και η επιστημονική δεοντολογία».​

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top