ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ την κυβέρνηση για τον αριθμό των καναλιών στην Κύπρο ο δ/ντής της Ραδιοτηλεόρασης

ΔΕΙΤΕ το βίντεο

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ την κυβέρνηση για τον αριθμό των καναλιών στην Κύπρο ο δ/ντής της Ραδιοτηλεόρασης

​Ηχηρή διάψευση των ισχυρισμών της κυβέρνησης για το πόσα κανάλια λειτουργούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έρχεται σήμερα από την Κύπρο. Ο γενικός διευθυντής της αρχής ραδιοτηλεόρασης Κύπρου δηλώνει ότι λειτουργούν 7 ιδιωτικά κανάλια και όχι 4 όπως υποστήριξε πρόσφατα ο υπουργός επικρατείας Νίκος Παππάς.

Συγκεκριμένα, καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί αλλά και τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για την επίμαχη τροπολογία που αφορά στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών.

Σύμφωνα με τον πίνακα μάλιστα που παρουσίασε και στη βουλή ο υπουργός επικρατείας στην Κύπρο λειτουργούν 4 ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας. Όμως ο επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής της Κύπρου, Ν. Επαμεινώνδας που μίλησε στο ΕΨΙΛΟΝ τον διαψεύδει.

«Η αρμόδια αρχή για να τροποποιεί και να ανακαλεί άδειες είναι η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου. Η ανεξαρτησία της πηγάζει από την ίδια τη νομοθεσία και αυτή η ανεξαρτησία ενισχύεται από το γεγονός ότι αυτοσυντηρείται οικονομικά και δεν υπάγεται απευθείας σε κανένα υπουργείο. Έχουν χορηγηθεί 11 ά��ειες που λειτουργούν τηλεοπτικούς οργανισμούς. Επτά είναι γενικού ενδιαφέροντος, δηλαδή με πρόγραμμα ποικίλης ύλης, είναι σταθμοί ελεύθερης λήψης. Οι άλλοι τέσσερις είναι συνδρομητικοί, θεματικοί και εκπέμπουν μέσω ίντερνετ ή καλωδιακής τηλεόρασης», είπε.

Το θεσμικό πλαίσιο για να ξεκαθαρίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στην Κύπρο απλοποιήθηκε το 2010. Το ετήσιο τέλος για κάποιον που διαθέτει μια τηλεοπτική άδεια είναι 51.400 ευρώ. Όσο για το ποιος είναι αρμόδιος; Η αντίστοιχη ανεξάρτητη αρχή.

«Αρμόδια αρχή για να χορηγήσει να τροποποιήσει ή να ανακαλέσει άδειες είναι μόνο η αρχή» πρόσθεσε ο κ. Επαμεινώνδας.

Μπορεί η κυβέρνηση να επιμένει ότι η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με την τροπολογία για την αδειοδότηση των καναλιών εθνικής εμβέλειας είναι εφαρμογή της νομιμότητας και όχι παρέμβαση, ωστόσο έγκριτοι νομικοί καταρρίπτουν τα επιχειρήματα της.

Ένα από τα βασικά προβλήματα αντισυνταγματικότητας που εντοπίζουν είναι η παράκαμψη του ΕΡΣ.

«Το να μην έχει καμία σχέση το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, με όλη αυτή τη διαδικασία του περιορισμού των αδειών και του καινούργιου διαγωνισμού δεν μπορεί να είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα» λέει ο καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου, κ. Λαζαράτος.

Ο υπουργός δικαιοσύνης δικαιολόγησε την παράκαμψη της ανεξάρτητης αρχής στο ότι δεν υπήρχε ΕΡΣ.

«Τότε η λύση που πρέπει να δώσει η δικαιοσύνη είναι η λύση της επιείκειας. Θα πρέπει ο εφαρμοστής να δράσει σαν να ήταν ο ίδιος νομοθέτης τη στιγμή που άλλη λύση από το γράμμα του νόμου δεν προκύπτει» ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος.

«Μην ερχόμαστε και λέμε ότι δεν υπάρχει ραδιοτηλεοπτικό και γι’ αυτό τι να κάνουμε όταν νομοθετικά την έχουμε τελειώσει τη θητεία του ΕΣΡ» είπε ο κ. Βορίδης.

Επιπλέον για το θέμα του περιορισμού σε 4 τηλεοπτικές άδειες οι νομικοί θέτουν θέμα πλουραλισμού πολυφωνίας αλλά και δημοκρατίας.

«Ο περιορισμός μόνο σε τέσσερις άδειες πρέπει να έχει συγκεκριμένους λόγους δημοσίου συμφέροντος που να ανάγονται στο Σύνταγμα.... Αυτή η κρατική παρέμβαση στην οικονομία δεν έχει καμία σχέση με το Σύνταγμά μας και θυμίζει άλλα συντάγματα άλλων εποχών» ανέφερε ο κ. Λαραζαράτος.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η επίμαχη τροπολογία θα καταπέσει τόσο στα ελληνικά όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

«Διερωτώμαι αν έπρεπε η κυβερνητική πλειοψηφία να προωθήσει μια διάταξη για τη συνταγματικότητα της οποίας προκύπτουν αμφιβολίες και της οποίας ο ενδεχόμενος παραμερισμός από τα δικαστήρια θα οδηγήσει σε ανατροπή του τηλεοπτικού τοπίου που θέλει να εισαγάγει» δήλωσε στην RealNews ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ, κ. Μενουδάκος.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ενώ στήριξε την προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα γιατί 4 άδειες.

Η Κομισιόν τηρεί στάση αναμονής περιμένοντας να ανακοινωθεί το κείμενο του διαγωνισμού και να εξεταστούν αν και κατά πόσο συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

H Ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο βλέπει 32 κανάλια αλλά ο Ν. Παππάς μόνο 6!

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top