Αντισυνταγματική κρίνεται από τους ειδικούς η τροπολογία για τις άδειες

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα κριθεί η νομιμότητα των κυβερνητικών χειρισμών

Αντισυνταγματική κρίνεται από τους ειδικούς η τροπολογία για τις άδειες

Ισχυρό ρήγμα στη νομιμότητα της τροπολογίας που ψήφισε η κυβέρνηση, υφαρπάζοντας τις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ως προς τη χορήγηση αδειών σε τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και μειώνοντας τον αριθμό τους σε μόλις τέσσερις, εντοπίζουν Συνταγματολόγοι, ακόμα και από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Όπως όλα δείχνουν, η νομιμότητα των κυβερνητικών χειρισμών θα κριθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Το άρθρο 15 του Συντάγματος προβλέπει ότι ο έλεγχος του Κράτους επί των τηλεοπτικών σταθμών ασκείται από το ΕΣΡ. Υπάρχει ζήτημα με τον αριθμό των καναλιών», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνταγματολόγος, Κώστας Χρυσόγονος.

Καθηγητές Συνταγματικού Δικαίο, όπως ο Γιώργος Σωτηρέλης από το πανεπιστήμιο Αθηνών, εντοπίζουν σημαντικό περιορισμό στον πλουραλισμό της ενημέρωσης, ενώ, παράλληλα, γίνεται λόγος και για νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έχει ήδη κρίνει ότι η χορήγηση των αδειών είναι αρμοδιότητα του ΕΣΡ και όχι της κυβέρνησης.

Θυμίζουμε ότι τα μέλη του ΕΣΡ «ξηλώθηκαν» πριν από μερικούς μήνες, πάλι με κυβερνητική τροπολογία. Μάλιστα, η αντιπρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής, Λίνα Αλεξίου, μιλάει για βαρύτατη προσβολή του Συντάγματος: «δεν θέλουν τις ανεξάρτητες αρχές. Δεν θέλουν αντίβαρο στην αυθαιρεσία της εξουσίας. Θέλουν να έχουν το πεπόνι και το μαχαίρι στα χέρια τους».

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η επίμαχη τροπολογία θα κριθεί από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας. Τρεις καθηγητές, οι κ.κ. Σπυρόπουλος, Κοντιάδης και Ανθόπουλος, σε άρθρο τους στην «Καθημερινή», επισημαίνουν ότι ο κρατικός έλεγχος είναι ένας και ασκείται μέσω του ΕΣΡ που πρέπει να ορίσει και τον αριθμό των καναλιών

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες μιλούν ήδη για τον κίνδυνο παραβίασης των κανόνων της ελεύθερης αγοράς, ενώ η Κομισιόν δηλώνει άγνοια για τον διαγωνισμό.

Ο κίνδυνος κατάρρευσης της τηλεόρασης στη χώρα μας έχει επιπτώσεις στην ποιότητα της ενημέρωσης των τηλεθεατών, αλλά τα λουκέτα θα οδηγήσουν και σε χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στα κανάλια. Υπολογίζεται ότι, αν η κυβέρνηση αδειοδοτήσει μόνο τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ αυτή τη στιγμή εκπέμπουν επτά σε εθνική εμβέλεια, αυτό θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις καθώς αναμένεται να χάσουν τη δουλειά τους σχεδόν το 50% των εργαζόμενων στα κανάλια. Λόγω της ανεργίας θα μειωθούν οι ήδη μειωμένοι μισθοί και θα καταρρεύσει και ο χώρος του ψυχαγωγικού θεάματος.

Η ΕΣΗΕΑ, με επιστολή της, ζητά συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των δημοσιογράφων, ενώ η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) κάνει λόγο για «μια ��κόμα απόδειξη της λογικής αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

Παράλληλα, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, τίθεται και ζήτημα κρατικού μονοπωλείου, αφού στην ουσία η ΕΡΤ, που ελέγχεται από την κυβέρνηση και επιδοτείται από το κράτος μέσω του ειδικού τέλους, θα βγάζει στον αέρα σχεδόν τον ίδιο αριθμό καναλιών με τα ιδιωτικά, κάτι που δεν επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Συνθήκη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Δείτε στο βίντεο το σχετικό ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο του Star

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- ΑΥΤΗ είναι η (άβολη για την κυβέρνηση) αλήθεια για τα κανάλια στην Ευρώπη!

- Διαψεύδουν τα περί χρεών στο Δημόσιο τα κανάλια - ΔΕΙΤΕ τι αναφέρουν!

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top