Κορωνοϊός: Τροφές και συμπληρώματα για να τονώσεις το ανοσοποιητικό σου

Διατροφολόγος στο star.gr: Μύθοι και αλήθειες για τις τροφές κατά του Covid

Δείτε τι είπε στο star.gr η Ιωάννα Αδαμίδου MSc Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και Βιολόγος στο Διατροφολογικό Κέντρο του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει μέσα στην πανδημία γύρω από τη διατροφή και τα συμπληρώματα που πρέπει να λάβουμε προκειμένου να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας. Την ίδια στιγμή, που στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πλήθος πληροφοριών γύρω από υπερ- τροφές που φέρεται ότι μπορούν να καταστρέψουν τον ιό, το star.gr επικοινώνησε με την Ιωάννα Αδαμίδου MSc Διαιτολόγο- Διατροφολόγο και Βιολόγο για να λάβει έγκυρες απαντήσεις.

«Ένα γερό και υγιές ανοσοποιητικό σύστημα είναι ο καλύτερος σύμμαχος, ωστόσο δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δε θα κολλήσουμε κορωνοϊό, ή ότι θα το ξεπεράσουμε γρήγορα και χωρίς συμπτώματα», ξεκαθάρισε.

Παρόλα αυτά όπως διευκρίνισε, η διατροφή είναι το μεγαλύτερο όπλο για να τονώσουμε το ανοσοποιητικό και μπορεί να μας πάει πέντε βήματα πιο μακριά από την πιθανότητα του να εκτεθούμε ή να έχουμε μία άσχημη κλινική έκβαση.

Aυτές είναι οι υγιεινές τροφές που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Τα θρεπτικά συστατικά που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Σύμφωνα με την κ. Αδαμίδου οκτώ θρεπτικά συστατικά έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα και αυτά βρίσκονται σε μία ποικιλία τροφίμων. 

  • Ψευδάργυρος: Προέρχεται από ζωικές πηγές (οστρακοειδή, θαλασσινά, μοσχάρι) ή από φυτικές (φύτρο σιταριού, φασόλια, ξηρούς καρπούς και τόφου).
  • Βιταμίνη C: Βρίσκεται σε εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρειπφρούτ, ακτινίδια), φράουλες, μούρα, πεπόνι, ντομάτες, κόκκινες πιπεριές και μπρόκολο.
  • Βιταμίνη Ε: Βρίσκεται σε έλαια, ξηρούς καρπούς (πχ αμύγδαλα), σπόρους  (λιναρόσπορος), στο αβοκάντο, καθώς  και σε φρούτα όπως μάνγκο και ακτινίδιο.
  • Βήτα-καροτίνη: Βρίσκεται σε λαχανικά όπως γλυκοπατάτα, σπανάκι, καρότα, μάνγκο, μπρόκολο και ντομάτες.

Κορωνοϊός: Φως στο ανοσοποιητικό σύστημα ρίχνουν οι επιστήμονες

  • Προβιοτικά: Βρίσκονται σε προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως γιαούρτι, κεφίρ, ξινόγαλα, τουρσί (πχ ξινολάχανο), ginger beer.
  • Βιταμίνη D: Βρίσκεται σε λιπαρά ψάρια (πχ σαρδέλα, σολομός), αυγά και ορισμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα (γάλα, χυμούς).
  • Πρωτεΐνες: Μπορεί να είναι από ζωικές ή φυτικές πηγές όπως κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρια και θαλασσινά, αυγό, γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί), ξηρούς καρπούς και σπόρους, όσπρια όπως φασόλια, φακές και ρεβίθια.
  • Άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες: Εκτός από τις πηγές αντιοξειδωτικών βιταμινών C και  E, βρίσκονται επίσης στον κουρκουμά, στα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στο πράσινο τσάι, στις ντομάτες και το σκόρδο.

Η διατροφή θωρακίζει το ανοσοποιητικό σε καιρό πανδημίας;

Βιταμίνη D και κορωνοϊός

Η βιταμίνη D έχει συνδεθεί με την καλή υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και μάλιστα έχει βρεθεί ερευνητικά τους τελευταίους μήνες ότι σχετίζεται με τη λοίμωξη αυτή.

Η συντριπτική πλειοψηφία περίπου το 60% των ασθενών με κορωνοϊό, βρέθηκε σε μία μελέτη ότι είχε πολύ χαμηλή βιταμίνη D.

Όπως πρόσθεσε, η κ. Αδαμίδου για να τη συνθέσουμε μέσα στην καραντίνα αρκεί να καταναλώσουμε λιπαρά ψάρια ή να στείλουμε ένα sms για άσκηση. 

«Καλύτερο είναι να βγαίνουμε την ημέρα παρά τη νύχτα, για να πάρουμε από τον ήλιο βιταμίνη D και να τη συνθέσει το δέρμα μας μετά από 15 με 20 λεπτά», σημείωσε.

Lockdown; Ευκαιρία για διατροφή! Δες πότε θα καταλάβεις αν όντως πεινάς

Διατροφικές συστάσεις σε ηλικιωμένους και παιδιά κατά του κορωνοϊού

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον κορωνοϊό και την πανδημία, το Ιnternational Society of ImmunoNutrition προχώρησε σε ειδικές διατροφικές συστάσεις προς τους ηλικιωμένους προκειμένου να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. 

Οι ηλικιωμένοι πρέπει να προσλαμβάνουν από τη διατροφή και όταν αυτό δεν είναι εφικτό τότε μέσα από συμπλήρωμα, βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο, βιταμίνη C και βιταμίνη D.

Όπως εξήγησε η κ. Αδαμίδου, αυτά τα θρεπτικά συστατικά δυνητικά μπορεί να δράσουν προστατευτικά έναντι του νέου κορωνοϊού, καθώς έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν τη λειτουργία των Τ και Β κυττάρων που σχετίζονται με την ανοσοαπόκριση και τα αντισώματα που παράγονται.

«Σε ό,τι έχει να κάνει με τα παιδιά σίγουρα προσπαθούμε να παρέχουμε τα πάντα μέσα από τη διατροφή και δεν καταφεύγουμε σε συμπληρώματα εν αγνοία του παιδιάτρου», σημείωσε.

Πώς θα χάσεις τα κιλά της καραντίνας

Πότε πρέπει να παίρνω συμπληρώματα

Σύμφωνα με την κ. Αδαμίδου, ο βασικός κανόνας είναι ότι τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται καλύτερα και σε μεγαλύτερο ποσοστό μέσα από τις τροφές και σε μικρότερο βαθμό από τα συμπληρώματα.

«Δεν παίρνουμε συμπληρώματα για ψύλλου πήδημα, προληπτικά. Ο γιατρός ή ο διαιτολόγος- διατροφολόγος αφού δει μία γενική αίματος ή μετά από κάποια συγκεκριμένη διαγνωστική εξέταση θα αποφασίσει», είπε.

Όπως εξήγησε, αν διαπιστωθεί κάποια έλλειψη πχ. σιδήρου ή φερριτίνης οι ειδικοί θα κρίνουν αν το πρόβλημα αντιμετωπίζεται διατροφικά ή είναι απαραίτητο το συμπλήρωμα.

Κράτησε μακριά τα κιλά… στην καραντίνα- Τι πρέπει να αποφύγεις

Tips για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου

Σύμφωνα με την κ. Αδαμίδου για την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών θα πρέπει να υπάρχει ένας συνδυασμός κατά την κατανάλωση των τροφών ή των συμπληρωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό η ίδια έδωσε συμβούλες και παραδείγματα: 

  • Κατά την κατανάλωση πηγών σιδήρου, (κόκκινο κρέας, συκώτι, ψάρια, κοτόπουλο, όσπρια), ο σίδηρος απορροφάται πολύ καλύτερα όταν παίρνουμε μαζί και βιταμίνη C.

«Το να πιούμε ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι εκείνη την ώρα ίσως να μην κολλάει τόσο πολύ γευστικά, αλλά μπορούμε να στύψουμε λεμόνι στην μπριζόλα ή στο συκώτι. Παράλληλα, η σαλάτα που θα συνοδέψουμε τα ψάρια μας μπορεί να έχει κόκκινες πιπεριές και έτσι να ενισχύσουμε την απορρόφηση του σιδήρου», είπε.

  • Καλό είναι να μην καταναλώνουμε μαζί με πήγες σιδήρου καφέ ή τσάι που έχουν τανίνες και καφεΐνη, ούτε πηγές ασβεστίου όπως το γάλα το γιαούρτι και το τυρί, γιατί μειώνεται λίγο η απορροφησιμότητα του σιδήρου.
  • Όταν καταναλώνουμε φακές που είναι μια πηγή σιδήρου μαζί με τυρί φέτα (πηγή ασβεστίου), τότε μειώνεται λίγο η βίοαπορροφησιμότητα του σιδήρου.
  • Σε κάθε περίπτωση η κ. Αδαμίδου ξεκαθάρισε ότι τέτοιες λεπτομέρειες στη διατροφή θα πρέπει να προσέχουν κυρίως άτομα που έχουν διαπιστωμένη έλλειψη σε κάποια θρεπτική ουσία και σε καμία περίπτωση δε θέλουν να μειώσουν τη βιοαπορροφησιμότητα της, μέσα από τις τροφές και τα συμπληρώματα.

Αυστηρότερο lockdown από απόψε - Το νέο μέτρο που εξετάζεται

Προσοχή στα fake news για τροφές που καταπολεμούν τον κορωνοϊό

Την προσοχή μας στις πηγές ενημέρωσής μας, αναφορικά με τροφές ή μαντζούνια που φέρεται ότι καταπολεμούν τον covid, συνέστησε η κ. Αδαμίδου τονίζοντας ότι κυκλοφορούν πολλά fake news ειδικότερα στο διαδίκτυο. 

Δεν έχουμε κάποια ενημέρωση για μαγικό φίλτρο ή για μαγική τροφή ή για κάποιο άλλο συστατικό που επιβεβαιωμένα να εξαφανίζει και να καταστρέφει τον κορωνοϊό.

Στο πλαίσιο αυτό η κ. Αδαμίδου αναφέρθηκε στο σκόρδο και στην εχινάτσια, λέγοντας ότι παρά τα διαπιστωμένα οφέλη τους στην υγεία, δεν έχει διαπιστωθεί από έρευνες σε ανθρώπους ότι μπορούν να καταστρέψουν τον ιό. 

Αν δεις τα οφέλη που έχει το ποδήλατο θα το ξεκινήσεις αμέσως

Την ίδια ώρα, όπως πρόσθεσε, αρκετές τροφές, προϊόντα ή σχήματα που διαφημίζονται με θαυματουργές ιδιότητες απέναντι στον covid, μπορεί να είναι μη αποτελεσματικά ή σε ορισμένες περιπτώσεις να αποδειχθούν ακόμη και επικίνδυνα για την υγεία. 

«Πρέπει να ενημερωνόμαστε από τους επίσημους φορείς Υγείας και από ειδικούς και να μην υιοθετούμε διατροφικές πρακτικές που βλέπουμε στο διαδίκτυο ή που μας έστειλε κάποιος», τόνισε.