Μαρία Πολύζου: «Τρέχω, γιατί αγαπώ το τρέξιμο...»

Τι σχολιάζει η μαραθωνοδρόμος ενόψει των ακυρώσεων λόγω κορωνοϊού

Γράφει η Μαρία Πολύζου, Κάτοχος του Ρεκόρ Ελλάδος στον Μαραθώνιο - Προπονήτρια δρόμων αντοχής

Λίγες μέρες πριν από τον Μαραθώνιο του Τόκιο, ανακοινώθηκε ότι ο αγώνας θα γίνει μόνο με τη συμμετοχή των elite δρομέων και εκείνων που λαμβάνουν μέρος με ειδικά αμαξίδια. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι ακυρώνονται οι μεγαλύτεροι μαραθώνιοι, όπως εκείνοι στο Παρίσι, τη Βαρκελώνη και τη Ρώμη, λόγω φυσικά του κορωνοϊού. Το ντόμινο των ακυρώσεων και αναβολών συνεχίζεται.

Φυσικά όπλα κατά του κορωνοϊού

Στο μεταξύ, είμαστε εν αναμονή και για την τύχη των δύο major marathons της άνοιξης, στο Λονδίνο και τη Βοστώνη, όπου οι συμμετοχές ξεπερνούν τους 40.000 δρομείς. Από τη στιγμή που ο κορωνοϊός έφτασε στη χώρα μας και άρχισε σιγά-σιγά να εξαπλώνεται, η πολιτεία έλαβε μέτρα, με σκοπό να προστατευτούν οι πολίτες. Ενώ οι δρομείς περίμεναν την άνοιξη για να λάβουν μέρος στον αγώνα που είχαν βάλει ως στόχο, τώρα βλέπουν τους διοργανωτές να ανακοινώνουν αναβολές και ακυρώσεις. 

Χάστε γρήγορα κιλά, προσθέτοντας στο μενού σας πρωτεϊνούχες τροφές

Πολιτεία και διοργανωτές αναγκάζονται να πάρουν αυτές τις αποφάσεις με σκοπό να «φρενάρουν» την εξάπλωση του ιού και να εξασφαλίσουν ότι δεν θα κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, καθώς όλοι μας έχουμε στο περιβάλλον μας ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι εάν ακυρωθεί ή αναβληθεί ένας αγώνας, σημαίνει ότι κάτι τέτοιο ήταν απολύτως αναγκαίο να συμβεί, παρότι οι διοργανωτές δεν θα επιθυμούσαν τέτοια εξέλιξη. Αναγκάζονται να πάρουν τέτοιες αποφάσεις, για να εξασφαλίσουν την υγεία όλων μας.

Όπως ο δρομέας προπονείται σκληρά και για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα για να πάρει μέρος σε έναν αγώνα, έτσι και η οργανωτική επιτροπή δουλεύει εξίσου σκληρά για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να γίνει εφικτή μία άρτια διοργάνωση, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων. Σας βεβαιώνω ότι με άγχος και απογοήτευση βλέπουν τελικά τη διοργάνωσή τους να τινάζεται στον αέρα και όλη αυτή η δουλειά να κινδυνεύει να πάει χαμένη... Οπότε κανένας δεν θέλει αναβολές και ακυρώσεις. Όλοι, όμως, επιθυμούμε την προστασία της δημόσιας υγείας.

Nηστεία: Τα οφέλη της vegan διατροφής

Έρχομαι τώρα στη θέση του κάθε δρομέα, από τη θέση του δρομέα, καθώς γνωρίζετε ότι για πάνω από 40 χρόνια αγαπώ με πάθος το τρέξιμο και τους αγώνες. Γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει να χάσει κάποιος τον αγώνα του για χ, ψ τρίτους λόγους. Όμως, ανήκω σε εκείνους που δεν σταματούν ποτέ να τρέχουν σε ανοιχτούς χώρους, δρόμους, πάρκα, στάδια... Έτσι, εξασφαλίζω όλα τα οφέλη που χαρίζει σε όλους μας το τρέξιμο και είναι πολλά:

  • Η άσκηση συμβάλλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους
  • Η άσκηση ενισχύει την καλή υγεία και καταπολεμά τις ασθένειες
  • Περνάω καλά, καθώς τρέχω!
  • Η άσκηση βελτιώνει την ψυχολογία μας
  • Η άσκηση αυξάνει την ενέργειά μας. Νιώθουμε ότι πετάμε!   
  • Η άσκηση βοηθά στον καλύτερο ύπνο

Επιστρέφοντας, λοιπόν, στο θέμα μας, στο τρέξιμο και στην προπόνηση τις ημέρες του κορωνοϊού, οφείλω να σας πω ότι κανένα από όλα αυτά τα χιλιόμετρα που διανύσατε δεν πάνε χαμένα. Τα χιλιόμετρα είναι σαν τις καταθέσεις που έχουμε στην τράπεζα... μόλις τα χρειαστούμε θα τα «σηκώσουμε» και θα πάμε να τρέξουμε και πάλι δυνατά και, μάλιστα, πιο γρήγορα από ποτέ, γιατί θα έχουμε λάβει και τους... τόκους! Έτσι, συνεχίζουμε την προπόνησή μας.

Γυμναστείτε παρέα με τον σκύλο σας!

Όσον αφορά στο προπονητικό κομμάτι:

  • Θα σας πρότεινα να μειώσετε τα χιλιόμετρα που διανύεται τουλάχιστον στα μισά. Πρέπει να γνωρίζετε, ότι δεν μπορείτε να τρέχετε πολλά χιλιόμετρα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το μυϊκό σας σύστημα θα κουραστεί, όπως και γενικά ο οργανισμός σας. Ακολουθώντας τις αρχές της προοδευτικής προπόνησης και της περιοδικότητας, υπάρχει η περίοδος που κάνουμε πολλά χιλιόμετρα και μετά ακολουθεί η μείωσή τους, με ταυτόχρονη αύξηση της προπόνησης, προκειμένου να βρεθούμε στην κορύφωσή μας σε έναν αγώνα. Αυτό δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Μπορείτε να αυξήσετε την ένταση κάνοντας μικρές αποστάσεις στην προπόνησή σας, με σκοπό να βελτιώσετε την ταχύτητά σας. Θα βοηθηθείτε από αυτό μακρυπρόθεσμα.
  • Να εντείνετε την προσοχή σας σε περισσότερες διατάσεις και να αυξήσετε τη δύναμή σας με μία σειρά από ασκήσεις δύναμης.
  • Να μειώσετε τις προπονήσεις ανά εβδομαδιαίο κύκλο, ώστε να υπάρχει χρόνος για ξεκούραση και να απολαύσετε άλλα πράγματα που τυχόν έχετε στερηθεί αυτήν την περίοδο.

Γιατί ωφελεί να γυμνάζεσαι τον χειμώνα έξω από το σπίτι;

  • Αν, παρόλα αυτά, δεν αισθάνεστε ηρεμία, συζητήστε με τον προπονητή σας να κάνετε ένα προσωπικό τεστ σε μία απόσταση, έτσι ώστε το ατομικό σας ρολόι να γράψει την επίδοση που αναζητάτε όλο αυτόν τον καιρό. Εννοείται ότι δεν προτείνω να πάτε να τρέξετε έναν μαραθώνιο, αλλά μικρότερες αποστάσεις, για παράδειγμα, 5 χλμ, 10χλμ ή ακόμη και ημιμαραθώνιο, αν το επιθυμείτε τόσο πολύ. Αυτές οι αποστάσεις δε θα σας «φορτώσουν» προπονητικά και, μάλιστα, θα επιστρέψετε ξανά γρήγορα στην προπόνησή σας.
  • Στο θέμα της υγείας, εννοείται ότι ακολουθούμε τις οδηγίες που δίνονται καθημερινά και προστατεύουμε τον εαυτό μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ακολουθούμε καλές διατροφικές συνήθειες και αυξάνουμε τις βιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
  • Τέλος, μην επιτρέψετε η ακύρωση ή η αναβολή ενός αγώνα να λυγίσει το πνεύμα και τη θέλησή σας για το τρέξιμο. Βγείτε έξω να τρέξετε και απολαύστε το χωρίς την πίεση του χρονομέτρου.

Για σκεφτείτε το... Τρέχω, γιατί αγαπώ το τρέξιμο... Αγαπώ τον εαυτό μου και του προσφέρω το καλύτερο που μπορώ. Η καλή διάθεση που έχουμε έπειτα από ένα ωραίο και απολαυστικό τρέξιμο, καθώς και το πλατύ μας χαμόγελο, είναι οι καλύτερες «ασπίδες προστασίας» απέναντι στον ιό. Γι' αυτό, εν αναμονή του νέου μας αγώνα... Εμείς συνεχίζουμε να τρέχουμε!