Πέθανε ο σπουδαίος σκηνοθέτης, Ζαν Λικ Γκοντάρ

«Έφυγε» ο νονός της γαλλικής Νουβέλ Βαγκ

Δείτε διάφορες φωτογραφίες του Ζαν Λικ Γκοντάρ

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν-Λικ Γκοντάρ, γνωστός κι ως ο νονός της γαλλικής Νουβέλ Βαγκ.

Ο Γκοντάρ που πέθανε στα 91 του χρόνια, ασχολήθηκε με θέματα που θεωρούνταν ταμπού, καθώς και με νέες τεχνικές που τάραξαν το κινηματογραφικό κατεστημένο κι ενέπνευσαν πολλούς ακόμα σκηνοθέτες δεκαετίες μετά την κορύφωση της καριέρας του το '60.

Τη δυσάρεστη είδηση μετέδωσε η γαλλική εφημερίδα Liberation.

Ποιος ήταν ο Ζαν Λικ Γκοντάρ 

Ήταν μέλος μιας ομάδας ταινιοκριτικών του περιοδικού Cahiers du Cinema, οι οποίοι αποφάσισαν να φτιάξουν δικές τους ταινίες και να φέρουν μια επανάσταση στο μέσο, διότι ήταν δυσαρεστημένοι με την ποιότητα του γαλλικού κινηματογράφου εκείνη την εποχή.

Ο Γκοντάρ στο Φεστιβάλ των Καννών το 1982

Ο Γκοντάρ στο Φεστιβάλ των Καννών το 1982 /Φωτογραφία AP Images

Αυτή η ομάδα ήταν η βάση της Νουβέλ Βαγκ. Το 1968, ο Γκοντάρ εγκατέλειψε τη Νουβέλ Βαγκ κι ίδρυσε με τον Ζαν Πιερ Γκοράν την κινηματογραφική ομάδα Dziga Vertov Group, ονομασμένη από τον γνωστό Σοβιετικό σκηνοθέτη. 

Πολλές από τις δημιουργίες του Γκοντάρ αμφισβητούν και τους κώδικες του παραδοσιακού Χόλιγουντ μαζί με αυτές του γαλλικού κινηματογράφου. 

Γύριζε ταινίες μέχρι το τέλος της ζωής του, ενώ, μερικές από τις πιο εμβληματικές δουλειές του είναι τα φιλμ Η Περιφρόνηση, Η ΚινέζαAlphaville, Ο Τρελός Πιερό, το Ζούσε τη Ζωή της κ.ά. 

Το 2002 σε ψηφοφορία κριτικών του κινηματογραφικού περιοδικού Sight & Sound, του βρετανικού ινστιτούτου κινηματογράφου (BFI), κατετάγη τρίτος ανάμεσα στους δέκα καλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών.

Ο διάσημος σκηνοθέτης σε εκδήλωση στη Φρανκφούρτη το 1995

Ο διάσημος σκηνοθέτης σε εκδήλωση στη Φρανκφούρτη το 1995 /Φωτογραφία AP Images

Δέκα χρόνια αργότερα, το Sight & Sound ονόμασε την ταινία του Με Κομμένη Την Ανάσα την 13η καλύτερη ταινία όλων των εποχών. Στην ίδια ψηφοφορία, τρεις άλλες ταινίες του συμπεριλήφθηκαν στην λίστα των 50 καλύτερων ταινιών. Αυτές ήταν Η Περιφρόνηση, Ο Τρελός Πιερό και το Histoire(s) du Cinema.

Τιμήθηκε με τον Ειδικό Χρυσό Φοίνικα στο 71ο Φεστιβάλ των Καννών τo 2018 για την ταινία του Le Livre d'Image (Το Βιβλίο της Εικόνας).

Το 2010 βραβεύτηκε με το Τιμητικό Όσκαρ, αλλά δεν παρέστη στην τελετή απονομής των βραβείων.

O Ζαν Λικ Γκοντάρ με τον Ισραηλινό παραγωγό Μενάχεμ Γκόλαν το 1987 στις Κάννες

O Ζαν Λικ Γκοντάρ με τον Ισραηλινό παραγωγό Μενάχεμ Γκόλαν το 1987 στις Κάννες /Φωτογραφία AP Images

Οι ταινίες του Γκοντάρ ενέπνευσαν πολλούς σκηνοθέτες συμπεριλαμβανομένων των: Μάρτιν Σκορσέζε, Κουέντιν Ταραντίνο, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Πιερ Πάολο Παζολίνι. 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top