Σύνοδος Κορυφής: Επαρκή κονδύλια για το μεταναστευτικό ζητά η Ελλάδα

Ελληνικό «μπλόκο» στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής για τα δυτικά Βαλκάνια, αλλά και κρίσιμα ζητήματα «πέφτουν» στο τραπέζι, όπως είναι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και τα χρήματα που θα πάρει κάθε χώρα για το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Star στις Βρυξέλλες. Μαρία Ψαρά, η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και έχει διαμηνυθεί στους Ευρωπαίους, αλλά και στην αλβανική πλευρά. Η Ελλάδα δε θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία αν δεν υπάρξει πρόοδος στην υπόθεση Μπελέρη, δηλαδή ορκωμοσία του και δίκαιη δίκη.

Μπελέρης στο Star: «Δε με λυγίζει o Ράμα, μονόδρομος το ελληνικό βέτο»

Την Τρίτη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που ενέκρινε το πακέτο της διεύρυνσης, το κεφάλαιο για την Αλβανία είχε αναφορές σε σεβασμό στη μειονότητα. Διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι ασκούνται πιέσεις προς τον Έντι Ράμα για να αλλάξει στάση στο θέμα Μπελέρη ιδίως σήμερα που βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς «σιγοντάρει» τον Ράμα, δηλώνοντας ότι πρέπει να επιταχυνθεί η ενταξιακή διαδικασία. Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» όμως τις επόμενες δυο μέρες της συνόδου θα είναι η Ουκρανία και κυρίως ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός. Τα κονδύλια για το μεταναστευτικό που αφορούν στην Ελλάδα, κρίνονται ικανοποιητικά, ωστόσο το θέμα είναι ότι έχει μειωθεί στο μισό το πακέτο για την Τουρκία και η Ελλάδα θέτει ερωτήματα για αυτό.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top