Πλεύρης: Από 1η Ιανουαρίου επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

«Η απόφαση θα εφαρμοστεί αφού λάβουμε όλα τα μέτρα»

Όσα είπε ο Θάνος Πλεύρης για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και την απόφαση του ΣτΕ / Βίντεο Mega

Επιστρέφουν από 1η Ιανουαρίου στις θέσεις τους στα νοσοκομεία οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί,  μετά την απόφαση του ΣτΕ. «Η απόφαση θα εφαρμοστεί αφού λάβουμε όλα τα μέτρα», λέει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η παράταση υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών

«Με βάση την απόφαση του ΣτΕ του Γ΄ τμήματος που επανεξέτασε το μέτρο, η Ολομέλεια το έχει κρίνει συνταγματικό, αλλά έχει ζητήσει επαναξιολόγηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα», ανέφερε το πρωί στο Mega ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Το Γ΄ τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι η παράταση του μέτρου υπερβαίνει την αρχή της αναλογικότητας, δηλαδή ότι από τον Απρίλιο και μετά, μας λέει δεν έπρεπε να παραταθεί το μέτρο. Ήδη έχουμε λάβει την απόφαση για να δούμε πως θα εφαρμοστεί η απόφαση, παρόλο που εγώ σας λέω θεωρώ ότι είναι μία επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία απόφαση. Στις δημοκρατίες προφανώς οι αποφάσεις γίνονται σεβαστές», πρόσθεσε.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εφαρμοστεί, αλλά θα εφαρμοστεί αφού λάβουμε όλα τα μέτρα ώστε να υπάρχει ένα αυστηρό πρωτόκολλο, για να μην υπάρχει επικινδυνότητα. Θα εφαρμοστεί υπό όρους, όμως, προστασίας της δημόσιας υγείας. 

Πλεύρης: «Νέο πρωτόκολλο τις επόμενες ημέρες»

Ο υπουργός επεσήμανε ακόμη ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει νέο πρωτόκολλο. «Τώρα με βάση τα πρωτόκολλα που θα ολοκληρώσουμε δεν ξέρω αν θα είναι νωρίτερα, αλλά το πιο πιθανό είναι να μην υπάρξει ανανέωση του μέτρου από τη στιγμή που έκρινε αυτό το ΣτΕ», τόνισε.

Θάνος Πλεύρης: Τι είπε για τον προσωπικό γιατρό

Μιλώντας και για τον Προσωπικό Γιατρό, ο υπουργός Υγείας είπε πως αυτή τη στιγμή  4.700.000 πολίτες έχουν βρει γιατρούς, 3.400 γιατροί ήδη μπήκαν από τις ειδικότητες, αλλά δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι συμβάσεις τους.

«Είναι σημαντικό ότι ήδη 1 εκατομμύριο ραντεβού έχουν γίνει, δηλαδή 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας κάνανε μέσα στο Νοέμβριο το δωρεάν ραντεβού τους. Ο θεσμός χρειάζεται χρόνο για να έχει τους γιατρούς που έχει, είμαστε στο πρώτο τρίμηνο, θεωρούμε ότι με τα νέα κίνητρα που θα δώσουμε, γιατί θα ετοιμάσουμε νέα κίνητρα που θα ανακοινώσουμε στους προσωπικούς γιατρούς, θα προσελκύσουμε περισσότερους ιδιώτες και άρα θα έχουμε και την πλήρη κάλυψη», πρόσθεσε.

Πλεύρης: «Το νομοσχέδιο του ΕΣΥ έχει τρεις ρυθμίσεις που αφορά τους γιατρούς»

Για το νέο υπό ψήφιση Νομοσχέδιο του ΕΣΥ ο Θ.Πλεύρης είπε πως το νομοσχέδιο έχει τρεις βασικές ρυθμίσεις που αφορούν στους γιατρούς. 

Η πρώτη ρύθμιση είναι η μεσοσταθμική αύξηση 10% στους μισθούς των γιατρών και ειδικά για τους αναισθησιολόγος, όσους είναι στις ΜΕΘ και όσοι είναι στα ΤΕΠ, ένα επίδομα που φτάνει τα 400 ευρώ. 

Η δεύτερη προβλέπει ότι στις προκηρύξεις που βγαίνουν άγονες, δηλαδή εκεί που έχουμε κάνει προκήρυξη και δεν έχουν εμφανιστεί γιατροί, αυτό αφορά κυρίως τις νησιωτικές περιοχές και κάποιες ειδικότητες που δεν έχουμε την πληθώρα των γιατρών δίνουμε τη δυνατότητα της μερικής απασχόλησης, άρα στην Κω λόγου χάρη που έχουμε βγάλει μία προκήρυξη για παθολόγο και δεν έχει εμφανιστεί δίνουμε τη δυνατότητα στους ιδιώτες που βρίσκονται στην Κω να ενταχθούν στο εθνικό σύστημα υγείας με μερική απασχόληση οργανωμένα. 

Και η τρίτη ρύθμιση που αυτή είναι που προκαλεί και τη μεγαλύτερη αντίδραση σε όσους διαμαρτύρονται, που είναι μία ιδεοληπτική αντίδραση, είναι ότι προκειμένου να γίνει «ελκυστικό» και πάλι το ΕΣΥ στους γιατρούς πέρα από τη μισθολογική αύξηση δίνουμε μία δυνατότητα σε όσους εξαντλούν όλο το πρόγραμμα της εργασίας στο ΕΣΥ, «δηλαδή συμμετέχουν και στις εφημερίες και κάνουν συγκεκριμένο αριθμό ιατρικών πράξεων, να μπορούν ήπια μια φορά την εβδομάδα να έχουν και ιδιωτικό έργο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top