Όλα τα νέα μέτρα στήριξης που συζητήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο 

Οι 7 προτεραιότητες για φοροελαφρύνσεις, κοινωνική πολιτική και άμυνα 

Υπουργικό Συμβούλιο
Υπουργικό Συμβούλιο: η σημερινή συνεδρίαση για τα νέα μέτρα στήριξης (φωτογραφία Ευρωκίνηση/Τ. Μπόλαρη)   

Όλα τα νέα μέτρα στήριξης των πολιτών για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των κρίσεων, συζητήθηκαν στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο.  

Νέα μέτρα στήριξης από τον κουμπαρά του αποθεματικού του προϋπολογισμού  

Ο Προϋπολογισμός, όπως επισήμαναν τα κυβερνητικά στελέχη, έχει ως βασικές προτεραιότητες αφενός τη συνέχιση και ενίσχυση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, ιδιαίτερα αυτών που έχουν περισσότερη ανάγκη, και αφετέρου την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας, τη διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας και την ολόπλευρη ενίσχυση της Πατρίδας μας. 

Συγκεκριμένα:

1η Προτεραιότητα: Η υλοποίηση παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των πολυεπίπεδων κρίσεων. Παρεμβάσεις γενναίες και αποτελεσματικές, όπως είναι:

Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός - Χωρίς μνημονιακή επιτήρηση μετά 12 χρόνια  

- Οι επιδοτήσεις στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

- Η αναδρομική επιστροφή σημαντικού ποσοστού της επιβάρυνσης του ενεργειακού κόστους για οικιακά τιμολόγια.

- Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και η επιδότηση του πετρελαίου θέρμ ανσης και κίνησης.

-Η οικονομική ενίσχυση των πολιτών, με κοινωνικά κριτήρια, για τη σημαντική επιβάρυνση στα καύσιμα.

- Η στήριξη γεωργών και κτηνοτρόφων με επιδοτήσεις, με τη μείωση του Φ.Π.Α. στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, με την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

- Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ευάλωτων συμπατριωτών μας.

Υπουργικό Συμβούλιο

Υπουργικό Συμβούλιο: Η σημερινή συνεδρίαση (Ευρωκίνηση/Τ. Μπόλαρη)   

2η Προτεραιότητα: Η συνέχιση και ενίσχυση των φοροελαφρύνσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έτσι, κοντά στις περισσότερες από 50 μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών της τελευταίας τριετίας, έρχονται να προστεθούν:

- Η μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες.

- Η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

- Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

- Η κατάργηση, υπό προϋποθέσεις, του τέλους επιτηδεύματος.

- Η επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, στα γυμναστήρια κλπ.

- Η επέκταση της αναστολής του ΦΠΑ για νέες οικοδομές.

3η Προτεραιότητα: Η διασφάλιση της υφιστάμενης δημοσιονομικής υπευθυνότητας.

Πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι η συνετή δημοσιονομική διαχείριση, με τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, αποτελούν τα βασικά όπλα απέναντι στην αβεβαιότητα της περιόδου και τη μεταβλητότητα των αγορών, καθώς και διαβατήριο για την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας.

Νέο δίλημμα για τις εκλογές: Το… καταχείμωνο ή το κατακαλόκαιρο; 

4η Προτεραιότητα: Η στήριξη και ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Πέραν της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, η κυβέρνηση προχωρά μεταξύ άλλων, σε:

- Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

- Σε σημαντική και μόνιμη αύξηση των συντάξεων.

- Στην αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του ΕΣΥ.

- Στην άμεση διευθέτηση παγίων μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

5η Προτεραιότητα: Η άσκηση κοινωνικής πολιτικής, με την στήριξη των πιο ευάλωτων συμπατριωτών. Προχωρά η πρόσθετη οικονομική ενίσχυση 2,3 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχων, ανασφάλιστων υπερήλικων, δικαιούχων επιδομάτων ΑμεΑ, μακροχρόνια ανέργων, δικαιούχων ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, δικαιούχων επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ. Η συνολική ενίσχυσή τους, τόσο τον Απρίλιο που μας πέρασε όσο και τον προσεχή Δεκέμβριο, υπερβαίνει τα 820 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτής, της αύξησης των συντάξεων και του κατώτατου μισθού, της επιδότησης του ρεύματος και των καυσίμων η Κυβέρνηση προχωρά:

- Στην επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα.

- Στην υλοποίηση πλέγματος παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος της στέγασης, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους και τα νέα ζευγάρια.

6η Προτεραιότητα: Η βέλτιστη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Οι δαπάνες του Προγράμματος θα ανέλθουν σε επίπεδα ρεκόρ το 2023, και συγκεκριμένα στα 12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,6 δισ. ευρώ είναι από το σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

7η Προτεραιότητα: Η ενίσχυση της εθνικής άμυνας, με αυξημένες δαπάνες για φυσικές παραλαβές οπλικών συστημάτων. Η χώρα θωρακίζεται και ισχυροποιείται.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top