Ανοίγει ο δρόμος για έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία

Το Eurogroup ανάβει «πράσινο» φως για τη δόση των 748 εκατ. ευρώ

eurogroup

Τίτλοι τέλους αναμένεται να πέσουν στα τέλη Αυγούστου για την ενισχυμένη εποπτεία στην Ελλάδα, η οποία επιβλήθηκε τον Αύγουστο του 2018.

«Η Ελλάδα έχει διανύσει ένα απίστευτα μακρύ δρόμο τα τελευταία 12 χρόνια και τώρα βρίσκεται σε μια βιώσιμη πορεία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα προσπαθειών και αποφασιστικότητας πολλών ετών και αξίζει να αναγνωριστεί», αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

«Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας θα είναι άλλο ένα ορόσημο για την Ελλάδα για να ολοκληρώσει την πορεία της στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», είπε ο ίδιος.

Τζεντιλόνι: Σημαντική και πολιτικά η έξοδος της Ελλάδας από την εποπτεία   

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι προς το τέλος του καλοκαιριού, η Επιτροπή αναμένεται να πει ότι δε υπάρχει λόγος να παραταθεί το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα και να ανακοινώσει τη λήξη της διαδικασίας τον Αύγουστο.

«Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή, αν και το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας δε σημαίνει ότι η δουλειά έχει ολοκληρωθεί πλήρως», σημείωσε ο αξιωματούχος, λέγοντας ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευθεί ότι θα συνεχίσουν να ακολουθούν μια σταθερή και συνετή δημοσιονομική πολιτική, θα συνεχίσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, ενώ επίσης δεσμεύονται να εφαρμόσουν τις εναπομείνασες εκκρεμότητες στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ντομπρόβσκις: Έξοδος της Ελλάδας από την εποπτεία τον Αύγουστο

Παράλληλα, εξήγησε ότι οι πολιτικές δεσμεύσεις της Ελλάδας θα επιτηρούνται στο πλαίσιο της τακτικής μετα-προγραμματικής παρακολούθησης και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Το Eurogroup ανάβει «πράσινο» φως για τη δόση των 748 εκατ. ευρώ

Τη θετική για την Ελλάδα 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα χαιρετίσει το Eurogroup, που συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Παράλληλα, αναμένεται και η έγκριση της προτελευταίας δόσης, ύψους 748 εκατ. ευρώ, για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

Eurogroup: Η Ελλάδα ολοκληρώνει το ταξίδι της προς την κανονικότητα

Εξάλλου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν για την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αυξήσει σταδιακά τα βασικά της επιτόκια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός. Ωστόσο, το Eurogroup δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει σήμερα την πρόσφατη άνοδο των επιτοκίων των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top