Τσίπρας: Τετραπλασιασμός των εκκρεμών συντάξεων - Φιάσκο με τα αναδρομικά  

Υπουργείο Εργασίας: Νέα σοδειά ψεμάτων του κ. Τσίπρα 

Αλέξης Τσίπρας με Ενιαίο Δίκτυο Αξιωματούχων

Για τετραπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων και για «φιάσκο» με τα αναδρομικά σε βάρος των συνταξιούχων που «υπέφεραν από τα μνημόνια και προσδοκούσαν ότι η επόμενη μέρα θα είναι πολύ καλύτερη» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Εκκρεμείς συντάξεις: Σε ποια Ταμεία υπάρχει σημαντική επιτάχυνση

Ο κ. Τσίπρας κατά την εισήγησή του τόνισε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν αυτή που είχε μειώσει αρκετές φορές τις συντάξεις», υπενθυμίζοντας ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012». «Εντούτοις», τόνισε, «είχαν προσπαθήσει να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνονταν για αυτές», παρά το γεγονός ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που συγκράτησε τις περικοπές στις συντάξεις και έδωσε τη 13η σύνταξη, που τότε έλεγαν ότι είναι ψίχουλα». 

Αναφερόμενος στην 13η σύνταξη, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι «τότε ο σημερινός πρωθυπουργός έβγαινε στη Βουλή και έλεγε ότι αντάλλαξα τις συντάξεις με το Μακεδονικό», τονίζοντας πως «ενώ είχε υποσχεθεί πως θα διατηρήσει τη 13η σύνταξη την κατήργησε, για να δώσει το 1 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί μέρος της τρύπας από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης». 

Προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια ζητά ο Τσίπρας

Όσον αφορά στις εκκρεμείς συντάξεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε λόγο για «τετραπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων σε δύο χρόνια», υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αν και παρέλαβε 360.000 παρέδωσε στη ΝΔ 120.000 εκκρεμείς συντάξεις.

Χαρακτήρισε ακόμη «το μεγάλο φιάσκο» το θέμα των αναδρομικών «που έχουν πάρει μόλις το 8% των παλαιών συνταξιούχων», στηλιτεύοντας το γεγονός ότι «η κυβέρνηση άφησε τελείως εκτός τους χαμηλοσυνταξιούχους», διότι όπως είπε, «παρά την απόφαση του ΣτΕ η κυβέρνηση προχώρησε σε μία ιδιότυπη εφαρμογή της απόφασης, εξαναγκάζοντας τους δικαιούχους να δηλώσουν ότι δεν θα διεκδικήσουν αυτά που αφορούν στα δώρα και στην επικουρική σύνταξη». 

«Δυστυχώς, η επόμενη μέρα για τους συνταξιούχους είναι ίδια και χειρότερη» κατέληξε με αφορμή τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «οφείλουμε να δούμε πως η τρίτη ηλικία, οι απόμαχοι της δουλειάς που δικαιούνται να έχουν μία αξιοπρεπή σύνταξη, σήμερα, ιδίως την περίοδο της ακρίβειας που έχει ξεπεράσει κάθε όριο, βρίσκονται σε πολύ μεγάλη δυσκολία». 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος, έκανε λόγο για «διπλό κυβερνητικό φιάσκο στον ΕΦΚΑ» για τις εκκρεμείς συντάξεις, αφού όχι μόνο δεν κατάφεραν να ενημερώσουν τους δικηγόρους και τους λογιστές για τις νέες διαδικασίες, αλλά τελικά, όπως αποδείχθηκε, η νέα διαδικασία που προχωρά η κυβέρνηση αφορά μόλις το 17% των χιλιάδων συνταξιούχων που εκκρεμεί η απονομή της σύνταξής τους. 

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως «αυτό δεν λύνει το πρόβλημα», σημειώνοντας ότι απλά «πάνε να δώσουν σε δικηγόρους και λογιστές από 300 ευρώ για κάθε απόφαση για 27.200 συνταξιούχους», κάτι που χαρακτήρισε «σπατάλη χρημάτων του Δημοσίου».

Εκκρεμείς συντάξεις: Στα… θρανία δικηγόροι και λογιστές

Η απάντηση του Υπουργείου Εργασίας: Νέα σοδειά ψεμάτων 

 Με αιχμηρό τρόπο απάντησε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

«Ο  κ. Τσίπρας μιλώντας σήμερα για τις συντάξεις παρήγαγε μια νέα σοδειά  ψεμάτων:

1.Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του παρέδωσε στη Νέα Δημοκρατία 120.000 εκκρεμείς συντάξεις, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι μόνο οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν 189.851 και οι συνολικές εκκρεμείς ασφαλιστικές υποθέσεις 1.059.000 !

2.Επανέλαβε για μια ακόμα φορά το ψεύδος ότι δήθεν οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν τετραπλασιαστεί από το 2019 ενώ όλοι γνωρίζουν ότι από  περίπου 190.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις το 2019,  σήμερα ο αντίστοιχος αριθμός έχει μειωθεί σε περίπου 120.000.

3.Είχε το θράσος να κατηγορήσει την Νέα Δημοκρατία για τα αναδρομικά. Ξεχνά όμως ότι τα αναδρομικά προέκυψαν γιατί η σημερινή κυβέρνηση ψήφισε το νόμο 4670 του 2020  αποκαθιστώντας αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου. Έτσι μέχρι τώρα 200.000 συνταξιούχοι είδαν για πρώτη φορά αυξήσεις και αναδρομικά μετά από πολλά χρόνια.

Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να πείσει κανένα συνταξιούχο να ξεχάσει το νόμο Κατρούγκαλου και τις μειώσεις συντάξεων που τον συνόδευσαν. Ούτε και θα αφήσει κανένα ασφαλισμένο να ξεχάσει την φύρδην-μίγδην συγχώνευση των πρώην ταμείων στον ΕΦΚΑ που οδήγησε στην εκτόξευση των εκκρεμοτήτων στις συντάξεις. Θα  του συνιστούσαμε λοιπόν αφού δεν θέλει να ζητήσει συγνώμη από τους συνταξιούχους,  τουλάχιστον να μην προκαλεί».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top